Ambasadorul Statele Unite ale Americii a declarat, în cadrul conferinţei de presă de vineri, că în acest caz au fost puse sub acuzare în SUA 22 de persoane, precizând că membrii grupării au înşelat peste 2.000 de persoane, iar prejudiciul total se ridică la peste 10 milioane de dolari, informează Newsin.
Gitenstein a spus şi că faptele de criminalitate informatică sunt o ameninţare crescândă, care vizează atât cetăţeni ai SUA, cât şi români, iar destructurarea unor astfel de reţele transfrontaliere se poate face doar prin cooperarea între autorităţi.
Oficialul a adăugat că o parte din membrii grupării pretindeau că sunt soldaţi americani care îşi scot la vânzare bunurile, în special autoturisme, deoarece urmează să meargă în misiune în Afganistan. „Aceşti infractori au folosit încrederea americanilor în armată pentru a păcăli persoane bine intenţionate, care nu bănuiau nimic, să le trimită bani pentru a cumpăra autovehicule inexistente”, a punctat Gitenstein, care a adăugat că infractorii cibernetici nu ne răpesc doar banii, ci şi senzaţia de siguranţă personală.
„Succesul acestor acţiuni nu a apărut peste noapte, ci este rezultatul unor ani de muncă susţinută”, a mai spus ambasadorul, amintind că, în ultimii zece ani, reprezentanţi ai autorităţilor de aplicare a legii din România şi SUA au cooperat pentru aplicarea legii.
Procurorii DIICOT şi poliţiştii au destructurat trei reţele de criminalitate informatice, care erau specializate în fraude informatice prin intermediul site-urilor de comerţ electronic. Joi dimineaţa, autorităţile au desfăşurat 117 percheziţii în Capitală şi alte opt oraşe, pentru destructurarea a trei grupuri specializate în fraude informatice pe site-uri de comerţ, care ar fi indus în eroare aproximativ 1.000 de persoane, cu un prejudiciu de 20 de milioane de dolari.
Acţiunea este desfăşurată de procurori ai DIICOT – Structura Centrală, Serviciul Teritorial Craiova şi Biroul Teritorial Gorj, iar percheziţiile au avut loc în Bucureşti, Craiova, Tg. Jiu, Timişoara, Râmnicu-Vâlcea, Zimnicea, Alexandria, Reşiţa şi Piteşti.
Membrii celor trei grupuri sunt suspectaţi, că, în perioada anilor 2009-2011, prin postarea unor anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri care în realitate nu existau (autoturisme, motociclete, ambarcaţiuni uşoare, produse electronice), au indus şi menţinut în eroare mai mulţi cumpărători on-line, în cadrul platformelor de comerţ electronic www.eBay.com şi www.craigslist.org, cărora le-au fost transmise informaţii false cu privire la realitatea anunţurilor, modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Sumele de bani aferente preţului plătit de victime au fost colectate din străinătate (cel mai adesea de pe teritoriul SUA) cu folosirea de identităţi false de către membrii grupului şi ulterior retransmise în România prin intermediul transferurilor rapide către persoane afiliate grupului cu acest scop.
Anchetatorii spun că grupările ar fi înşelat aproximativ 1.000 de victime, iar prejudiciul total cauzat este de aproximativ 20 de milioane de dolari.
Dosarul a fost instrumentată împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul DCCO – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Informatice, BCCO Craiova şi SCCO Gorj. Suportul tehnic al operaţiunii a fost asigurat de către Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR şi DGIPI.
Totodată, procurorii DIICOT au colaborat, în documentarea informativ-operativă a cauzei , cu ofiţerii US Secret Service şi FBI din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti.