Rețea de trafic cu arme de foc în România: percheziții de amploare în București și 36 de județe

09 dec. 2021
137 Afișari
Rețea de trafic cu arme de foc în România: percheziții de amploare în București și 36 de județe
Rețea de trafic cu arme de foc în România: percheziții majore în București și 36 de județe

În București și în alte 36 de județe au avut loc joi dimineață percheziții de amploare la persoane ce erau suspectate că introduc pe teritoriul țării arme de foc, dar si muniție. Acestea ar fi fost livrate prin curier din Ungaria.

Polițiștii din cadrul Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase IGPR au efectuat joi, 103 perchezitii în București si în alte 36 de județe, în cadrul unui dosar privind nerespectarea regimului armelor şi al muniţiilor și contrabandă calificată.  Potrivit anchetatorilor, arme de diferite dimensiuni au fost introduse pe teritoriul țării prin intermediul curieratului rapid.

Acțiunea polițiștilor a avut scopul de a asigura siguranța și de a scoate din circulație armele și munițiile într-un temen cât mai scurt.

O firmă cu sediul în Ungaria livra armele, prin curier, în România

În intervalul iulie-noiembrie 2021, polițiștii din cadrul directiei Arme Explozivi si Substanțe Periculoare au strâns dovezi și au înregistrat activitatea infracțională desfășurată de o firmă, ce își are sediul în Ungaria.

Aceasta a vândut pe teritoriul României, prin intermediul unui site, către mai multe persoane fizice, arme de foc ce necesitau anumite autorizații pentru a fi deținute, alături de muniția necesară acestora, încalcând astfel prevederile din Legea nr. 295/2004, cu privire la regimul armelor și munițiilor. Armele erau aduse în țară prin curier.

Activitatea de vânzare a armelor se desfășura prin intermediul unor comenzi plasate într-un magazin online.

Arme împreună cu munițiile erau ulterior livrate către cumpărătorii români din Ungaria prin intermediul firmelor de curierat. Acest lucru a fost posibil deoarece acestea aduc coletele pe teritoriul țării fără a le declara conținutul, neîndeplinind astfel condițiile cerute de legislația națională în acest domeniu.

Acțiune de amploare a polițiștilor

La acțiune au participat aproximativ 300 de polițiști specializați în cercetarea infracțiunilor la regimul armelor și al munițiilor din cadrul structurilor arme, explozivi și substanțe periculoase, împreună cu criminaliști și de trupele speciale de intervenție.

Perchezițiile se desfăsoară în urmatoarele județe: Arad, Argeș, Alba, Bistrița-Năsăud, Bacău, Bihor, Brașov, Botoșani, Buzău, Brăila, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Covasna, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Ialomița, Iași, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Tulcea, Vrancea și Vâlcea.