Restricțiile împotriva COVID-19 se apropie de Capitală. Noi reguli introduse de sâmbătă în două localități de lângă București

Restricțiile împotriva COVID-19 se apropie de Capitală. Noi reguli introduse de sâmbătă în două localități de lângă București
Restricțiile împotriva COVID-19 se apropie de Capitală. Noi reguli introduse de sâmbătă în două localități de lângă București. Sursa foto: See Bucharest

Valul patru al pandemiei continuă să își facă simțită prezența în România. În două localități din apropierea Bucureștiului vor fi introduse noi restricții de sâmbătă, 11 septembrie, după ce rata de incidență a depășit pragul de 2 infectări la mia de locuitori în ultimele 14 zile, potrivit Antena 3.

Restricții împotriva pandemiei, lângă Capitală. Despre ce localități este vorba

Cele două localități de lângă București unde vor fi introduse restricții din această noapte sunt Popești-Leordeni și Periș. În Popești-Leordeni, rata de incidență cumulată la 14 zile este de 2,10 la mia de locuitori, în timp ce în Periș incidența a ajuns la 2,01 la mie, la limită peste pragul de 2 la mie.

Ce restricții vor fi introduse de sâmbătă noapte

Restricția principală ce se introduce când rata de incidență depășește pragul de 2 la mie este obligativitatea purtării măștii de protecție în piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, stații pentru transportul în comun, spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun și la locul de muncă.

De asemenea, instituțiile private sau publice de cultură ce administrează spații destinate activităților culturale în aer liber pot organiza evenimente cu cel mult 1.000 de persoane pe scaune, însă doar dacă se asigură o suprafață minimă de 4mp pentru fiecare persoană şi cu respectarea normelor de protecţie sanitară.

Mai mult, concertele dar și alte spectacole în aer liber se pot desfășura cu maxim 2.500 spectatori și cu purtarea obligatorie a măștii de protecție.

Participarea este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Mai mult, slujbele religioase se pot organiza fie în interior, fie afară, însă doar cu respectarea regulilor de protecție sanitară aflate în vigoare.

Activitatea barurilor, restaurantelor și cafenelelor în interiorul clădirilor, precum și pe terase este permisă fără restricții de capacitate, în intervalul orar 05:00-02:00.