Restricțiile din București au fost prelungite. Prefectul Capitalei a spus când vor urma noi relaxări, dar și care sunt excepțiile în perioada Paștelui

24 apr. 2021
1847 Afișari
Restricțiile din București au fost prelungite. Prefectul Capitalei a spus când vor urma noi relaxări, dar și care sunt excepțiile în perioada Paștelui

Sâmbătă a avut loc ședința Consiliului Municipal pentru Situații de Urgență București. Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că restricțiile din București au fost prelungite, însă incidența a scăzut în prezent sub 4 la mia de locuitori, urmând ca atunci când rata de infectare coboară sub 3 să existe noi relaxări.

„În ședinta de astăzi au fost prelungite măsurile pe care le știți cu toții. Următoarele derogări: Pentru următoarea vineri, 30, Vinerea Mare, programul operatorilor economici cu publicul va fi până la ora 20, în loc de ora 18”, a declarat Prefecul Capitalei.

Măsuri de relaxare vor exista în privința circulației de noapte în contextul Paştelui Ortodox şi a sărbătorilor dedicate Ramazanului, a precizat Alin Stoica.

„În noaptea de Paşte circulaţia va fi liberă pentru toate persoanele, fără niciun fel de declaraţie pentru a participa la slujbele specifice. La fel şi pentru sărbătoarea credincioşilor musulmani, Ramadanul, peste o săpămână după Paşte. Rata a scăzut sub 4 în Capitală, suntem la 3,94 astăzi”, a mai precizat prefectul, potrivit Digi24.

Care sunt restricțiile prelungite din București

Circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei este interzisă în intervalul orar 22:00 – 5:00 în zilele de luni până joi şi în intervalul orar 20:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulate la cel mult 7,5/1.000 de locuitori.

Programul operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări servicii în spaţii închise şi /sau deschise, publice şi/sau private, se poate desfăşura în intervalul 5:00 – 18:00 în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. În zilele de luni – joi, programul poate fi desfăşurat în intervalul orar 5:00 – 21:00, cu condiţia menţinerii incidenţei cumulată la cel mult 7,5/1.000 locuitori. Prin excepţie, în intervalul orar 21:00 – 5:00 în zilele de luni până joi, respectiv 18:00 – 5:00 în zilele de vineri, sâmbătă duminică, pot fi făcute livrări la domiciliu.

Excepțiile în perioada Paștelui

În ceea ce privește excepțiile în perioada sărbătorilor pascale, se prevede ridicarea carantinei de noapte între 1 – 2 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

Magazine vor fi deschise până la ora 20:00 în Vinerea Mare. Pe 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5:00 – 20:00.

În același timp, enoriaşii musulmani au permisiunea de a se deplasa în afara locuinţei/gospodăriei în perioada 8 mai – 9 mai, în intervalul orar 20:00 – 5:00, pentru a participa la sărbătoarea religioasă specifică lunii Ramazan.

Cookies