ESENTIAL

Restricțiile de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca din România au fost eliminate. Cine se poate vaccina

Luni după-amiază, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV) a decis ridicarea limitării de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca. Până acum serul era administrat persoanelor cu vârsta sub 55 de ani.

Cine se poate vaccina

„În urma recomandărilor Grupului Științific și Medical din cadrul Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19, a Ministerului Sănătății și a Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR), s-a luat decizia renunțării la limita de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de compania AstraZeneca.

Măsura vine ca urmare a apariției noilor date științifice, a experienței și deciziilor altor state europene, precum și a recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, sens în care vaccinul AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, conform rezumatului caracteristicilor produsului.

Vaccinul determină sistemul imunitar al organismului să producă anticorpi și globule albe specializate care acționează împotriva virusului, oferind astfel protecție împotriva COVID-19. Pentru imunizare, se administrează două doze de vaccin, după un interval cuprins între 4-12 săptămâni de la prima doză”, se arată într-un comunicat transmis de Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV).

Restricțiile de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca din România au fost eliminate

Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat pe 29 ianuarie acordarea autorizaţiei condiţionate de punere pe piaţă pentru vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca. Imunizarea împotriva COVID-19 cu vaccinul AstraZeneca era recomandată pentru grupa de vârstă 18 – 55 de ani, cu posibilitatea creşterii acestui interval în funcţie de apariţia noilor date ştiinţifice, iar intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Vaccinurile dezvoltate de Pfizer-BioNTech și Moderna, au la bază tehnologia ARN mesager. În schimb, vaccinul AstraZeneca se bazează pe un virus gripal inactivat și modificat genetic.

Potrivit datelor transmise duminică de către Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), cu vaccinul AstraZeneca, care se administrează în România din 15 februarie, au fost imunizate până acum în ţara noastră 187.294 de persoane, fiind înregistrate 32 de reacţii adverse tip local şi 1.956 tip general.

România a primit până acum un total de 694.000 de doze de vaccin de la AstraZeneca.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button