Restricţii de trafic duminică, în Capitală, pentru organizarea unei procesiuni religioase

de:
03 iun. 2018
0 afișări
Restricţii de trafic duminică, în Capitală, pentru organizarea unei procesiuni religioase

La sfârşitul procesiunii, în jurul orei 16.45, ÎPS Ioan Robu va prezida Sfânta Liturghie solemnă în Catedrala Sfântul Iosif.

„Procesiunea – la care vor participa mii de credincioşi romano-catolici din Bucureşti, printre care mulţi tineri şi copii, toţi preoţii din parohiile capitalei şi din împrejurimi, călugări şi călugăriţe –, are loc cu ocazia sărbătorii Preasfântului Trup şi Sânge al Domnului, celebrată în Biserica Catolică în prima zi de joi, după sărbătoarea Sfintei Treimi. În cadrul procesiunii, copiii, îmbrăcaţi în hăinuţe albe de sărbătoare, vor presăra petale de flori în faţa Sfintei Împărtăşanii. Această procesiune este o manifestare publică a credinţei în prezenţa reală a Domnului Isus Cristos în mijlocul nostru cu Trupul şi Sângele său, sub forma pâinii şi vinului”, se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucureşti.

Procesiunea va începe la ora 16.00 la Biserica Preasfântul Mântuitor (Biserica Italiană, B-dul. N. Bălcescu, nr. 28) şi va continua apoi pe traseul: str. Oneşti, Piaţa Revoluţiei, str. Valter Mărăcineanu, str. Ion Câmpineanu, str. Luterană şi se va încheia la Catedrala Sfântul Iosif (Str. G-ral Berthelot, nr. 19), unde se va celebra Sf. Liturghie.

„Traficul rutier va fi restricţionat pe durata procesiunii religioase, după cum urmează: pe traseul de deplasare, pe banda I de circulaţie şi pe străzile care acced către acesta; pe Str. General Berthelot, gradual până la ora 17.00. Deplasarea se va realiza pe banda I de circulaţie în sensul de mers către Calea Victoriei, respectiv Catedrala Sf. Iosif din Str. General Berthelot nr. 19, iar traversarea arterelor se va face numai pe la trecerea pentru pietoni”, arată Brigada Rutieră.

Sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului, prin care este celebrat într-un mod deosebit Misterul Euharistiei (al Sfintei Împărtăşanii), încheie ciclul sărbătorilor de după Paşti. Aceasta datează din secolul al XIII-lea, fiind introdusă mai întâi în dieceza de Liège (Belgia) şi extinsă apoi în Olanda şi vestul Germaniei. În 1264, Papa Urban al IV-lea (care fusese arhidiacon la Liège), a fixat Sărbătoarea Trupului lui Cristos pentru întreaga Biserică Romano-Catolică. Fastul sărbătorii a fost sporit mai apoi de introducerea procesiunii, atestată deja în 1279, la Köln (Germania). Aceasta a devenit un eveniment important în multe oraşe, desfăşurându-se cu participarea suveranilor, nobililor, înalţilor funcţionari şi a membrilor breslelor. Obiceiul de a arunca petale de flori pe drumul pe care trece procesiunea a dat naştere unor forme deosebite de decoraţiuni florale, cum este Infiorata – un covor natural realizat din petale de flori, tradiţia luând naştere la Roma, în prima jumătate a secolului al XVII-lea. Astăzi, cele mai renumite covoare de flori în sărbătoarea Trupul şi Sângele Domnului sunt realizate în Italia, Franţa, Spania, Germania, Polonia şi Guatemala.

Cookies