Restaurarea Casei de Cultură „Eliad” va costa 2,4 milioane euro

de:
14 feb. 2011
0 Afișari
Restaurarea Casei de Cultură

Potrivit anunţului de licitaţie postat de administraţia locală, Primăria Sectorului 3 ar fi fost dispusă să plătească până la 12 milioane lei fără TVA (3,5 milioane euro cu TVA) pentru aceste lucrări, însă în urma licitaţiei la care au participat doi ofertanţi, suma de plată a fost diminuată cu aproximativ o treime.

Conform Ministerului de Finanţe, firma Euroconex SRL a fost înregistrată în primăvara anului 2009 având ca obiect de activitate construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale. La sfârşitul aceluiaşi an, societatea a raportat o cifră de afaceri netă de 18,4 milioane lei şi un profit net de aproximativ 4 milioane lei cu un număr de 45 de salariaţi.

În prezent, clădirea „Elias” prezintă o stare extrem de degradată a componentelor arhitectural-structurale precum şi a finisajelor
exterioare şi interioare. Se constată în mod deosebit starea structurală extrem de gravă a acoperişului clădirii principale, la care se adaugă degradarea învelitorii de tablă, complet ruginite şi cu zone lipsă pe suprafeţe extinse, dar şi starea avansată de degradare a tâmplăriilor istorice, se precizează în documentaţia de atribuire.

Infiltrarea apei a dus la alterarea planşelor de lemn din clădire şi la degradarea componentele artistice interioare din stucatură. În plus, s-au constatat degradări ale pardoselilor, finisajelor şi luminatorul holului central, care este într-o stare extrem de gravă, fiind în pericol de prăbuşire. Pe de altă parte, nu s-au observat avarii majore la elementele structurale verticale – rupturi sau fisuri pe zone extinse.

Clădirea, aşa cum se prezintă astăzi, a fost realizată în etape, începând din secolul XVIII. Într-un incendiu produs în 1847 a ars toată suprastructura realizată din lemn, rămânând în picioare doar pivniţele. Construcţia supraterană actuală a fost realizată în 1851, de către o echipă de meşteri. Ulterior, a fost modificată, prin mărire succesivă în plan, ultima transformare structurală fiind realizată în perioada 1911-1935.

Cookies