Restaurantul Gargantua din Bucureşti, închis temporar și amendat. ANPC: Inspectorii au găsit produse expirate, congelatoare neigienizate. Reacția patronilor

15 dec. 2023
1211 afișări
Restaurantul Gargantua din Bucureşti, închis temporar și amendat. ANPC: Inspectorii au găsit produse expirate, congelatoare neigienizate. Reacția patronilor
Restaurantul Gargantua din Bucureşti, închis temporar și amendat. ANPC: Inspectorii au găsit produse expirate, congelatoare neigienizate. Reacția patronilor | Foto simbol: Pexels

Comisarii ANPC au închis temporar restaurantul Gargantua din București. Aceștia au găsit mai multe nereguli, în urma unui control, fiind descoperite produse expirate, congelatoare neigienizate, paviment cu resturi alimentare și praf.

Restaurantul Gargantua din București, închis temporar de ANPC

ANPC a transmis vineri, 15 decembrie, printr-un comunicat de presă, că restaurantul Gargantua din Sectorul 2 a fost verificat de comisari, scrie News.ro.

Iată ce a declarat președintele ANPC, Horia Constantinescu:

Deja la a doua abatere, la fel de gravă ca prima, acest operator economic pare fie că nu poate, fie că nu vrea să respecte legea și, automat, pe dumneavoastră. Am primit informațiile, ce au condus la această acțiune, de la consumatorii siderați de ceea ce au văzut în bucătărie, când mergeau spre…baie!

Printre neregulile găsite se numără următoarele:

  • folosirea unor produse alimentare (materie primă, semipreparate, deserturi etc.) fără etichetă cu elemente de identificare și caracterizare, precum și fără data limită de consum/încadrarea în data limită de consum,
  • folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită,
  • starea termică a materiilor prime, schimbată,
  • realizarea decongelării la temperatura mediului ambiant,
  • folosirea unor spații de refrigerare și lăzi congelator uzate și neigienizate, cu chedere depreciate, cu gheață în strat masiv, cu părți lipsă, cu acces la materialul de izolație,
  • utilizarea unor ustensile și vase de bucătărie neprofesionale, uzate,
  • folosirea unei hote cu grăsime arsă pe zona extinse.

Reacția patronului

Comisarii ANPC au mai descoperit și următoarele nereguli:

  • condiții igienico sanitare precare în spațiul de lucru:
    • tavanul cu plăci lipsă, sparte și infiltrații,
    • pavimentul neigienizat corespunzător, cu resturi alimentare, praf, impurități, tapet depreciat, rupt, în hol, cu oglinzi cu zone cu sparte;
  • folosirea unor materii prime bazate pe grăsimi vegetale, în timp ce în meniu era menționat ingredientul smântână;
  • depozitarea în spațiul frigorific a diverse sortimente de ciorbă pentru care carnea era păstrată separat, faptă sancționată în trecut și pentru care a fost emisă decizia prin care a fost dispusă măsura de încetare a practicii comerciale incorecte,
  • lipsa menționării ingredientelor preparatelor culinare și evidențierea ingredientelor cu potențial alergen, în forma scurtă a listei meniului.

Pentru aceste nereguli au fost date amenzi în valoare de 53.000 de lei și au fost oprite definitiv de la comercializare produse alimentare neconforme de 6.500 de lei.

ANPC a închis temporar restaurantul, până la remedierea deficiențelor. Comisarii vor face o propunere de închidere temporară a unității pentru cel mult șase luni.

În acest sens, am cerut un punct de vedere proprietarului Restaurantului Gargantua. Iată ce a declarat acesta:

Dragi clienți, ne cerem scuze pentru neplăcerile create în urma deciziei ANPC de a închide temporar restaurantul. Vă asigurăm că serviciile și produsele noastre sunt la standardele cu care sunteți obișnuiți și că pentru noi au primat mereu calitatea și siguranța alimentară.

Patronul mai spune că în continuare oferă servicii la aceleași standarde pe care clienții le cunosc deja.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies