După ce am fost la Ferma Baciu, mi-am zis că la vita e bella, mai ales atunci când e făcută bine și provine din surse sigure, știi tu, de la văcuțe crescute cu suflet și grijă, hrănite doar cu ce trebuie. Salutare și bine ai venit sau revenit la Mănânc pentru tine. Știu. Titlul de astăzi s-ar potrivi mai mult unui advertorial decât unui articol din sfera experiențelor culinare / food blogging-ului, dar uneori mă ia entuziasmul pe dinainte și uite că așa-mi ies pe gură cuvintele.
Weekendul trecut am mâncat pentru tine la Restaurantul Ferma Baciu. Habar n-aveam că au restaurant. Până acum câteva zile, pentru mine Ferma Baciu însemna câteva magazine de desfacere de la Domenii și Piața Obor, deci nimic special. Ei bine, această afacere de familie din Călărași are, iată, și un restaurant în Voluntari, pe strada Erou Iancu Nicolae 67 A.
Treci de Academia de Poliție, mai mergi 5 minute cu mașina și ai ajuns. Spoiler: nu e un restaurant ieftin. Se încadrează la prețuri medii spre mari, iar în nota finală vei regăsi inclusiv coperto, 10 lei de om, dar îi merită cu vârf și îndesat. De pildă, după ce te-ai făcut comod la masă, în semn de bun venit, primești pâine proaspătă, măsline și cremă de brânză cu trufe din partea casei. Hai că e mișto. Da, are gust de Almette cu gust de ulei de trufe, dar cui îi pasă? Gestul contează.
Un restaurant în adevăratul sens al cuvântului, pornind de la designul de interior, tacâmuri fascinante, prezentare și terminând cu unii dintre cei mai prezentabili și dischisiți ospătari pe care i-am întâlnit: prezență, ținută, vocabular, atenție sporită la nevoile clientului. Genul de chelneri care te simt, fără a fi nevoie să ridici mâna după ei. Nu zic că sunt singurii, dar mă bucur mereu să văd ospătari super pregătiți.
Restaurant Ferma Baciu e un loc luminos și primitor. Primul lucru pe care-l vezi e un galantar cu tot felul de cărnuri de luat acasă, apoi bucătăria semi deschisă și imediat în dreapta salonul de restaurant. Se simte investiția puternică. Dispune și de terasă, dar e prea frig pentru ea acum. Și, oricum, e mult mai drăguț la interior.
Așa cum era de așteptat, meniul Ferma Baciu cuprinde o selecție largă preparate, dar vedeta rămâne specialitatea casei: carnea de vită. Carne de vită în toate formele sale. Am ales din meniul lor un antreu, un fel principal și un desert, plus un cârnat de vită, pentru că muream pur și simplu de poftă. Dacă e adevărată chestia aia cu „ești ceea ce mănânci”, atunci: salut, eu sunt Dragoș și sunt un cârnat. O paranteză mică despre tacâmuri: cuțitul are un design deosebit. Mi-a adus aminte de un cuțit de tăiat vânat și alte orătănii, deseori utilizat de uncheșii mei.
Am mâncat pentru tine de la Restaurant Ferma Baciu după cum urmează:
Ieftin? Nu prea. Demențial de gustoasă? Da. O pastă cremoasă de hummus cu mugur de pin copți și bucățele mici mici de vită care ți se topesc în gură. O super combinație de gusturi, arome și texturi într-un singur preparat însoțit de câteva lipii speciale cu textură de clătită. Ei îi spun pită, dar sunt clătite toată ziua.
S-au dat lupte intense pe acest hummus din farfurie, pe care am înapoiat-o curată ca lacrima, linsă cum s-ar spune. Dovada mai jos, în pozică. Porția e suficientă pentru un antreu în doi. Deci 41 de lei/cap de vită furajată. Cum spunea un blogger celebru: păstă medie. Binecuvântat fie domnul Lenghel.
De vită, bineînțeles. Simțeam cum pocnesc de poftă doar văzând că au cârnați în meniu, așa că am luat 1 cârnat, de gust, să văd cum e. Bine am făcut! Un cârnat de vită proaspăt, gustos, cu multă carne macră și zemos în același timp. Am apreciat și prezentarea: pe fund de lemn creat de Pupăzan, un meșter iscusit. De mâncat cu mâna, fără menajamente, așa cum a fost lăsat de Sus să fie.
Obrăjori de vită care se topesc sub fucruliță, însoțiți de piure de cartofi cu trufe și sos demiglace. Un răsfăț culinar repetabil și recomandat oricărui pasionat de vită. Nu mă-nțelege greșit: iubesc vrăbioara de vită la grătar, dar când văd obrăjori de vită sau limbă de vită cu măsline, parcă mi se pune așa o pâclă pe ochi și nu mai văd nimic în jur. Foarte gustos, scumpuț, dar foarte gustos. Cum spunea o amică de-ale mele, pe numele ei Lilu: „Nu e scump, Dragoș. Ești tu sărac.” Așa o fi. Recomand. Obrăjorii, nu sărăcia.
A se observa și cuțitul despre care vorbeam în introducere. O formă aparte, aproape vânătorească.
Un preparat simplu, cu cremă de brânză, ouă și puțin mascarpone. Nimic complicat, doar simplitate aplicată cu ingrediente de calitate. Un cheescake foarte cremoas, ușor de mâncat, pe care îl poți împărți liniștit cu partenerul de masă. Știu, știu, nimeni nu face cheesecake mai bun decât maică-ta. Încearcă-l. E mai bun. Garantat.
O să mai mănânc pentru tine la ei? R: 100% DA.
Să ne fie de bine. Am mâncat și azi pentru tine.
Nu în cele din urmă, o poză din toaleta localului, ca să știm cum stăm. Eu îi dau 3 de DA.
Poftim și alte locuri pe care le-am colindat:
C’est Nepal possible! Aditi’s Kitchen. Bucate de poveste cu frații nepalezi și dumplings de aur
Locul în care ți-a zis maică-ta să nu intri. Maimuca Restaurant. Punk restaurant!
Aloha, Pokeful! Ca să ajungi în Hawaii, te duci în Dorobanți și faci la dreapta înainte de Petrom
CozoFest. Aproape toate locurile de unde comanzi cozonaci de Crăciun în București
Când se mănâncă bine prin cartier în București. Soare și sandwichuri bune, la Fresco Artigianale
Hushimo. Asia din Amzei. Poftă de Tom Yum și vită în sos de stridii
Doar gustul contează. Smith Eatery, o bucătărie fascinantă de 9 metri pătrați
Are balta pește bun. Acasă la Ivan Pescar & Scrumbia Bar. Din apă, în farfurie.
Am mâncat pui de la POPEYES din București. Este zguduitor de la fel ca la ceilalți
Raclette și vin. Amis de la Fête, microfestivalul de brânză din buricul Bucureștiului
Reper de București. Caracatiță infuzată în ceai negru și ecleruri umplute cu pateu
Cei mai buni burgeri din România. Câștigătorii Burger Fest și cum dai de ei în București
„Înainte era mai bine?” Am mâncat pentru tine la Restaurantul Monte Carlo din Cișmigiu
În căutarea unui panino italian adevărat în București. Vizită la Tasteataly
“Casa Tănase”, restaurantul cu specific nepalez din București botezat in memoriam
„Asta îi Cosmos!” Festin la Taverna Georgia, primul restaurant cu specific georgian din București
La bine și la UMAMI Street Food Truck, pe străzile Bucureștiului
Top 3 cei mai buni burgeri din România, conform Burger Fest 2023, îi găsești în București
Gluten free și gustos! Arepas Colombianas, în București feat Pimientos de Padrón la preț cinstit
Cookies and Friends. Cofetăria ascunsă din București pe care trebuie să o încerci
Cu 33 de lei, mănânci în Obor ca la mama acasă, în Sri Lanka, la Mathara Bath Kade6
S-a găsit Kokoreç la Galata Midyeci, în București colț cu Istanbul
Unde găsești cei mai dulci pepeni din București. Studiu de piață în Obor, Moghioroș și Matache
Toscana te cheamă la ea, pe Victoriei, la Bastoni. Cea mai nouă paninărie italiană din București
O nouă tradiție giugiuc în București: Halef, cu baklava pe stil nou și cafeluță de specialitate
Atenție, frige! Bucureștiul are arancini siciliene, la Sfrigola, pe Popa Nan 101
O mică părere despre De Soi, noul restaurant și hub de gusturi din București
Cât costă un mic din carne de vită Wagyu, pe care l-am găsit undeva aproape de București
Într-un București plin de pescobari, fii George’s Fisheries din Prelungirea Ghencea
Turcești de București, la Duman Oriental Cuisine, cu İşkembe çorbası, sultani locali și Ras Asfour
Cu capul în NOR și cu ochii-n farfurie. Mai vinde bine priveliștea în București?
Turist (la) naive în București. Ecler cu cremă de colivă sau cu muștar de Tecuci, ce alegi?
Am mâncat printre fumători la B4 Market, București. Un șnițel ok, la preț psihologic
Am mâncat pentru tine la Guava de iarnă, în “peninsula” Floreasca din București
Am mâncat cât pentru trei, cu 118 lei, la Târgul de Crăciun București din Piața Constituției
Scoate-o pe maică-ta la Sardin, în București, pentru că merită
Am mâncat pentru tine ciorbă de miel la Garlic Pub, în București, după ce am ascultat Coco Jambo