Restaurantul din București cu 10 feluri de hummus, pentru weekendurile în care n-ai chef să miști un pai. Karamna, Restaurant Libanez

susținut de
21 feb. 2025
7254 afișări
Restaurantul din București cu 10 feluri de hummus, pentru weekendurile în care n-ai chef să miști un pai. Karamna, Restaurant Libanez

Dacă există un lucru pe care l-am învățat bătând străzile Bucureștiului în căutare de mâncare bună, e că restaurantele de cartier, precum Karamna, sunt aur curat.

Nu vorbesc despre bodegile obosite cu ciorbă reîncălzită de trei ori, ci despre locurile alea cumsecade, unde chelnerii sunt extra atenți, iar mâncarea e gustoasă, vine rapid și în porții balșoi (mă adaptez contextului). Locuri fără PR agresiv, fără liste de așteptare și fără prețuri nesimțite. Știu că s-au scumpit toate, dar unii parcă chiar au sărit calul și n-o zic pentru că-s eu vreun sărac.

Pe Dudești, la Karamna

Azi e despre restaurantele de la colțul blocului, care sunt exact ce-ți trebuie în zilele alea de weekend în care n-ai chef să miști un pai, în care poate ai o mahmureală discretă în sistem sau un beteșug temporar pe dreapta și nu-ți vine să traversezi toată Capitala pentru un blid decent de mâncare.

Fix genul ăsta de loc este Karamna, un restaurant libanez așezat cuminte pe Calea Dudești 176. Are un frate geamăn în Brașov, care poartă același nume și același hram. Karamna este, probabil, singurul loc din București unde poți încerca 10 variațiuni de hummus – ceea ce, sincer, e o performanță în sine. Deși nu sunt adeptul meniurilor kilometrice, Karamna e unul din locurile acelea care practică acest ritual. Pe de altă parte, bucătăria libaneză se și pretează pentru astfel de abordări. Prețurile sunt medii și porțiile mari.

Pe românește, o porție de hummus la treizeci și ceva de lei e suficientă pentru doi inși. Pentru început, primești din partea casei bastonașe de morcov crud cu zeamă de lămâie, lucru care ajută la îmbunătățirea digestiei și la controlul porțiilor. Pentru amatorii de fum: da, au și narghilea, dacă ești fan vapat din dispozitive ancestrale.

Partea bună e că aerisirea funcționează bine la Karamna și, oricâți amatori de narghilea ai avea în jur, să știi că „se respiră”.

Mai jos, fragmente din meniu, ca să-ți faci o idee despre prețuri și varietate.

Interior – Exterior Karamna

Un loc fără pretenții inutile, curat, spațios și luminos, cu scaune confortabile, dar, repet, modest, tipic libanez. De cum intri, pe dreapta dai cu nasu’ de vitrina de dulcegării proaspete, cu torturi de diferite feluri și deserturi libaneze.

Baloanele rămase de la Valentine’s Day le puteai lua acasă. Un televizor pe perete, cu Fiorentina condusă acasă de Como cu 2-0 și sonorul dat la minim completa atmosfera de restaurant de cartier.

E loc berechet pentru luat masa: fie alegi o masă la parter, fie mergi sus, la etaj.

Judecata de Acum

Am mâncat pentru tine la Karamna

Multe, dat fiind meniul stufos. Un creier de berbecuț mi-a făcut cu ochiul în meniu, dar fanul Adana din mine a câștigat duelul.  La Karamna, lipiile sunt calde, proaspete și za’atarul minunat. Libanezii au felul lor de a te fermeca atât de tare cu preparatele lor vegetariene încât te fac să-ți pui la îndoială religia carnivoră.

Zett cu Za’atar | 25 lei + O lipie | 7 lei

Ulei de măsline cu za’atar. Sau starterul perfect. Cum spuneam, libanezii știu să transforme simplitatea în artă, iar asta e dovada vie. Începem ușor, cu Zett cu Za’atar, unde lipia caldă devine doar un pretext pentru a înmuia în uleiul de măsline și-n za’atar – o combinație de ierburi și condimente recunoscută deja. Aș putea să fac asta toată ziua.

Hummus Beiruty | 33 lei + Baba Gannouj | 33 lei

Hummus cu lămâie, pătrunjel și boia iute, iar la baba gannouj clasicul amestec de vinete, roșii, pătrunjel, lămâie și ardei gras

Hummus Beiruty e upgrade-ul pe care nu știai că-l dorești de la un hummus: cremos, cu un strop de lămâie și pătrunjel care îi dau o prospețime aparte. Boiaua e mai mult de culoare și, la drept vorbind, uite cât de frumos arată.

Baba Gannoujul vine tare din urmă cu fumul vinetelor și dulceața ardeilor care fac echipă cu aciditatea lămâii rezultând această salată din care nu te mai poți opri. Ca de obicei, am dat-o parte în parte cu doamna mea până la ultima lingură.

Fatte | 36 lei

Boabe de năut cu pâine prăjită, sos de iaurt și mentă. Un preparat pentru care m-aș lepăda de carne. Fatte e un fel de haos bine organizat – boabe de năut și pâine prăjită scăldate într-un sos răcoros de iaurt și mentă. E fresh, e cremos, e crocant și călduț. Genul de preparat care te vrăjește la fiecare dumicat. Trei de „Da” de la mine pentru Fatte. Total repetabil.

Makanek cu sos de rodii | 42 lei

Cârnați libanezi cu sos de rodii. Sunt un om simplu de la poalele Pietricicăi. Am o slăbiciune pentru cârnați și recunosc asta. Cârnații libanezi, îmbăiați în sos de rodii, sună promițător, dar cuișoarele îți dau senzația că te pregătești mai degrabă de un vin fiert într-o piață de Crăciun. Interesant? Da. Memorabil? Poate, dar nu în felul pe care-l căutam. Dar cine sunt eu să judec?

Yogurt Kebab | 54 lei

Din vită – berbecuț cu sos de iaurt. Mi-a făcut cu ochiul combinația asta de Kebab cu iaurt și-am zis să-ncerc. Bucăți suculente de vită și berbecuț înecate într-un sos de iaurt care echilibrează perfect intensitatea cărnii și aroma de fum. Deși interesant nu știu dacă aș mai comanda exact combinația asta.

Cred că data viitoare voi merge pe ceva clasic, cu o salată de pătrunjel, ceapă și sumak sau pe varianta Princess, o namilă de Kebab.

Halva de brânzeturi | 28 lei

Și, pentru final, ceva ce pare simplu: Halva de brânzeturi. O combinație semidulce de brânzeturi. Când am citit halva, mă așteptam la textura binecunoscută de halva clasică (pentru că atâta știu), dar nu. E o prăjitură per se, fină, căreia îi dau doi de „Da”, din 3. Delicioasă.

Total Karamna: 225 de lei. În schimbul acestei sume, doi oameni flămănzi pleacă acasă cu burțile pline, fără să miște un pai.

O să mai mănânc pentru tine aici? Da.

Să ne fie de bine! Am mâncat și azi pentru tine.

Poftim și alte locuri pe unde am mai mâncat pentru tine:

Cookies