Modă sănătoasă sau periculoasă? Mâncarea raw vegan: avantaje și dezavantaje. Unde mănânci hrană vie

de:
11 mai 2013
2 Afișari
Modă sănătoasă sau periculoasă? Mâncarea raw vegan: avantaje și dezavantaje. Unde mănânci hrană vie

Meniurile raw vegan sunt sănătoase și bogate in vitamine. Dar o dieta bazata exclusiv pe mancare cruda nu este recomandată.

Avantaje

Mâncarea nepreparată termic este considerată sănă­toa­să datorită enzimelor pe care le conține. Prin fierbere, mâncarea pierde enzimele, 50% din proteine și 70 – 90% din vitamine și minerale. Mâncarea crudă este naturală, își pastrează enzi­mele și toate vitaminele necesare. Acestea ajuta la digestie și sunt distruse la temperaturi de peste 118 grade C.

Alte avantaje sunt:

– o piele mai curată;

– îmbunătățirea digestiei și a imunității, prin introducerea unei cantități mai mari de fibre care detoxifică organismul;

– slăbirea, ca urmare a conținutului ridicat de fibre și a hidratării suplimentare provenite din alimentele crude;

– scăderea riscului de a dezvolta boli coronariene;

– scăderea colesterolului.

Dezavantaje

– dacă doriți să urmați o asemenea dietă, este bine să fie vegetariană. Nu consuma ouă și carne în formă crudă. De exemplu, bacteria E coli, care se poate găsi în carnea crudă, daca este ingerată, poate fi mortală. Ea însă dispare când carnea este fiartă sau prăjită;

 – riscul de a dezvolta toxoplasmoza poate crește când se consumă carne insuficient preparată termic sau orice altă mâncare care a ajuns în contact cu carnea crudă; orice tip de carne poate fi infectată. Toxoplasmoza este o infecție produsă de un parazit numit Toxoplasma gondii. Această infecție poate cauza complicații grave în perioada de sarcină. Fătul aflat în stadiile incipiente de dezvoltare este expus unui risc major în urma infectarii mamei, deoarece sistemul său imunitar primitiv nu îl poate apăra împotriva organismului microscopic. În consecință, bebelușul poate suferi malformații oculare și cerebrale, sesizabile încă din pântec. Mai mult, un pacient cu un sistem imun deficitar (în cadrul unei infecții cu HIV, după transplantul de organe sau pacienții cu limfoame) poate dezvolta o formă de toxoplasmoză gravă, care poate duce la deces;

– pot apărea probleme digestive și sindromul colonului iritabil, din cauza „excesului” de fibre;

– inexistența unor vitamine și minerale care nu sunt disponibile decât în mâncarea gătită este un alt dezavantaj. De exemplu, licopenul din roșia gătită nu are efectul scontat dacă mâncăm roșia crudă. La fel, morcovii gătiți conțin mai multi carotenoizi decât cei cruzi;

– mâncarea raw vegan duce la deficiența de vitamina B12 care poate provoca anemie și probleme neurologice;

–  unele alimente conumate în stare crudă, precum hrișca, germeni alfalafa, maniocul, sâmburii de caise, păstârnacul și unele soiuri de fasole generează o anumită toxicitate, dăunătoare pentru creier;

– cei care mănâncă doar hrană crudă, pot avea deficiență de calciu, fier și zinc.

Cofetaria Ostraw Vegan, deschisă la sfârșitul anului trecut este situată la parterul unei clădiri de afaceri de pe Bd. Ferdinand, la nr. 58, în zona Iancului, la câteva minute de Liceul Iulia Hașdeu.

Ce puteți consuma la cofetărie

Bomboane cu ovăz și ghimbir; Preț 10 lei/ 100 gr.

Ingrediente: fulgi de ovăz, ghimbir, semințe de floarea soarelui, semințe de dovleac, unt de cocoș, mere, sare himalaya, fulgi de cocoș și goji.

Indicații: se recomandă celor care suferă de diabet, dar și celor care au probleme de digestie sau rău de mișcare. Ghimbirul este o adevărată armă de combatere a oboselii, îmbunătățind circulația sangvina periferică, tratează afecțiunile respiratorii. Așadar dacă știți că indiferent de vremea de afară aveți mâinile și picioarele reci poate ar trebui să consumați drept gustare astfel de bomboane.

Bomboane cu hrișcă, Preț 10 lei/ 100 gr.

Ingrediente: hrișcă, curmale, stafide, nucă, apă, sare, scorțișoară, sare himalaya, nucă și scorțișoară.

Indicații: reprezintă un mic dejun ideal pentru cei care au intoleranță la gluten, pentru persoanele cu afecțiuni cardiovasculare în general și pentru cele ce suferă de ateroscleroză și hipertensiune arterială, în special.

Tort cu cătină, Preț 12 lei/ 100 gr.

Ingrediente: migdale, stafide, caju, cătină, unt de cacao, căise, ginseng, gingko biloba, miere, cacao.

Indicații: combate stresul, crește performanțele memoriei, atenției și puterea de concentrare, stimulează sistemul imunitar, vitaminizează întregul organism. Acest tort este recomandat persoanelor anemice, celor cu probleme cardiace, elevilor, studenților și persoanelor cu solicitare intelectuală intensă.

Tort cu mentă, Preț 12 lei/ 100 gr.

Ingrediente: nucă, curmale, caju, spirulină, unt de cacao, pudra de roșcove, ulei esențial de mentă, miere, cacao.

Indicații: cotribuie la reducerea colesterolului și previne apariția bolilor de inimă. Spirulină are un conținut ridicat de proteine vegetale(50-63%) de trei sau de patru ori mai mare decât cel întâlnit în carnea de vită sau de peste a€” și multiple vitamine (depășește de 4 ori cantitatea de vitamină B12 întâlnită în ficatul de animale).

Mai multe detalii despre cofetărie aflați de pe site-ul ostrawvegan.com.

Restaurantul Barca

Restaurantul îl găsiți pe strada Leonida nr. 11, la intersectia strazilor Eminescu si Tunari.

La restaurantul Barca puteți servi mâncare raw: hrana vie. Restaurantul Barca se descrie ca fiind „unicul restaurant creștin vegetarian”, cu „o puternică misiune de revenire la viață și sănătate, într-o atmosferă cald – duhovnicească, de bucurie creștină”.

Produse pe care le puteți servi la Barca 

La acest restaurant puteți servi atât deserturi nepretarate termic – tort de cacao și mentă, tort de mac și lămâie, tort de ciocolată, tort de fructe de pădure, toate la 14 lei sau budică Chia la 12 lei, budinca Psyllium la 10 lei, clătite cu cremă la 13 lei, cât și supe de zarzavat, cocos, cremă de dovleac la 12 lei, paste cu sos de roșii, busuioc sau caju la 15 lei, brânză din floare soarelui la 8 lei, pateu de ou vegetal la 8 lei și altele.

La capitolul băuturi găsești: sucuri de mere, mere cu smochine, morcov cu mere, dar și cafea de cicoare, cicoare de vanilie, cafea de orz la prețuri de la 7 până la 12 lei.

”Avem clienți mereu. 80% dintre ei sunt clienți fideli. Sunt și persoane care nu au mai mâncat niciodată raw vegan și sunt foarte încântați. Nu le vine să creadă că mâncarea negătită poate fi așa bună”, a declarat proprietarul restaurantului pentru B365.ro.

Mai multe detalii despre restaurant aflați de pe site-ul restaurantbarca.ro.

Restaurant Copacul Vieții

Restaurantul este situat pe C.A Rosetti, nr. 47.

De aici puteți consuma diverse sortimente de mâncare nepreparată termic.

Aperitive

Platou fructe 500g 40 lei
Ardei cu spuma de branză și bacon 13 lei
(ardei gras, brânză de caju și bacon de vinete marinate ) 150g
Platou mix aperitiv 2-3 persoane 500 g 50 lei
Cartofi prajiți cu sos de brânză 200g 18 lei
Guacamole cu tabule si painici 20 lei

Supe/ciorbe

Supa de cocos 15 lei 300g (lapte de cocos, curry, lime, legume)

Ciorbă de burtă 15 lei (smântână caju, ciuperci pleurotus, usturoi, reducție morcov) 300g

Fel de bază

Salată de broccoli cu orez și susan 300g 25 lei
Salată de rucola și spanac 250g 30 lei
Salată de rucola cu sos de anason 300g 25 lei
Curry de ciuperci și broccoli 26 lei
(ciuperci, broccoli, curry, orez pastârnac, sos ardei roșu și sos de castraveți cu mentă) 300g

Pâine

Pâinici Mediteraneene 9 lei (broccoli, făină și semințe in, spanac, condimente, dovlecel) 100g

Pâinici Quinoa 7 lei

(quinoa, mei, dovlecel, roșii, măsline, condimente) 100g

Mic meniu vegetarian trecut prin foc

Penne cu sos roșu 250g 23 lei
Orez sălbatic cu legume 250g 20 lei
Orez sălbatic cu legume și tofu 250g 23 lei

Desert

Mini tartă de rodie 11 lei
nuci braziliene, caju, fulgi de cocos, curmale, rodie, physillium, miere 100g

Tartă de lime cu sos de mac 17 lei
nuci braziliene, caju, fulgi de cocos, curmale, lămâie, lime, mac, miere150g

Tort de ciocolata cu sos de ghimbir și fructe 17 lei
nuci, migdale, curmale, stafide, caju, cacao, carob, ghimbir, fructe, miere

Sucuri naturale

Suc de iarbă de grâu (0,05l) 8 lei
Suc proaspăt de portocale/grapefruit/mix (0,25l) 14 lei
Suc de mere 14 lei
(măr, portocală, pară) 0,25l
Suc roșie picantă 16 lei
(roșie, țelină, sfeclă roșie, morcov, pătrunjel, piper) 0,25l
Suc verde 18 lei
(țelină apio, castravete, spanac baby, măr, ghimbir, chlorella, spirulină) 0, 25l
Suc din mere, lămâi și ghimbir 16 lei
(măr, lămâie, rădăcină ghimbir, piper) 0,25l
Magia sfeclei 16 lei
(sfeclă roșie, măr, morcov, țelină) 0,33l

Shake

Shake pe bază de avocado 18 lei
(avocado, ananas, mango, semințe cânepă, banană, miere) 0,33l
Shake din smochine 18 lei
(smochine, banană, vanilie, maca, scorțisoară, semințe de cânepă, proteine din cânepă) 0,33l
Shake supreme de ciocolată 18 lei
(nucă de cocos, banană, avocado, cacao, semințe canepă, scorțișoară, miere, spirulină) 0,33l

Mai multe detalii despre restaurant găsiți pe centrulcopaculvietii.ro.

Restaurant raw Omra Elias

Restaurantul a fost deschis în 2012 și se află între Piața Victoriei și Gara de Nord, pe strada Occidentului, nr. 11.

Aveți mai jos o listă cu felul de mâncare pe care le puteți consuma la acest restaurant.

Aperitive
Tortilla cu legume și sos de iaurt (ovo)
Bruschețe tofu cu salată (vegan)
Andive umplute a la chef (raw)
Humus aromat cu pâinici (vegan)
Exotic Panirette (ovo)
Ciuperci umplute cu spanac, nucă și smochine, servite cu rucolă și sos de tarhon cu smântâna (ovo)

Supe

Supă cremă de cartof dulce cu inele de praz și tofu aromat (vegan)
Supă cremă de linte cu cocoș și coriandrina (vegan)
Supă de dovleac, mei și măr copt cu salvie (vegan)
Supă de dovlecel cu mentă și amaranth (vegan)

O supă costă 12 lei.

Fel principal

Frigănele de broccoli cu tapioca, tofu și sos de piper, servite pe pat de cartofi rumeniți aromați (ovo)
Ciuperci sălbatice pe inel de orez aromat (vegan)
Chifteluțe de orez cu salată de mango (ovo)
Paște verzi cu pesto și parmezan (vegan)

Prețul unui fel principal este aproximativ 17 lei.

Deserturi

Deliciu de ciocolata (raw)
Cheese cake cu lavanda (raw)
Tarta cu fructe de sezon (ovo)
Budinca de chia (raw)
Chaldeea Creeps (ovo)
Fondue de ciocolata (ovo)
Prajitura de morcov (vegan)

Detalii suplimentare găsiți pe omra.ro.

Restaurat rawdia

Restaurantul se află în zona Dorobanți, pe strada Puțul lui Zamfir.

Produse pe care le puteți cumpăra de la acest restaurant:

– pâine integrală cu seminţe – 16 lei/ kg

– pate de hrişcă servit cu frunze de spanac, bucăţi proaspete de roșii cu oregano, ulei de măsline

şi pâinici raw – 15 lei/ 150g

– corăbiuţe de ardei cu brânzică de caju cu verdeţuri, pe pat de recoltă – 15 lei/ 150g

– cremă de caju cu turmeric servită cu radicchio, fulgi de ceapă uscată, frunze de ridichi şi pâinici raw – 15 lei/ 150g

-salată de vlăstari cu germeni – 20 lei/ 250g

-salată verde, varietate de vlăstari, frunze verzi cu legume de sezon

-salată de andive cu dressing de muştar – 20 lei/ 200g

-andive, portocale, radicchio, sparanghel marinat

– guacamole – 17 lei/ 150g

– supa de mazare – 12 lei / 300 ml

– lasagna – 18 lei/ 150g

-sărmăluţe în foaie de varză murată cu smântână caju – 17 lei

– spaghete din legume cu sos de roșii, sos pesto, curry, busuioc – 15 lei/ 250g

-falafel – 15 lei/ 5 buc

-bomboane din fructe uscate cu cacao/cocos – 15 lei/ 150g

-tartă cu fructe – 14 lei/ 130 g

-budincă de psyllium/ chia – 11 lei/ 130g

-tort de lamaie – 17 lei / 150 gr

-lapte de migdale aromat – 12 lei/ 300ml

-hidromel – 20 lei

Detalii suplimentare veți afla pe rawdia.ro.

Satya

Satya se află în apropiere e bulevardul Titulescu, pe strada Banu Manta nr. 25.

Sub conceptul „alchimie pentru trup și suflet”, Satya reunește restaurantul, o ceainărie și un centru SPA, dedicat masajului ayurvedic.

De la restaurant, puteți cunsuma următoarele feluri de mâncare:

Supe: supă de roșii cu busuioc – 10 lei, supă de linte – 12 lei, supă de ciuperci de pădure – 15 lei;

Antreuri: guacamole cu tortillas – 18 lei, avocado umplut – 18 lei, clătite cu ardei iute, mentă și iaurt cu vinete – 27 lei, roluri de vinete – 23 lei;

Pește și fructe de mare: somon la gratar cu sos de șofran și orez în trei culori – 48 lei, somon cu migdale si capere – 41 lei, creveți cu lapte de cocos și curry – 55 lei;

Desert: Creole delicate – 13 lei, Tort Garbanzo – 17 lei.

Detalii despre restaurant găsiți pe satya.ro.

Cookies