Restaurante de fițe din Piața Alba Iulia din București, amendate de ANPC. Clienții habar n-aveau că ospătarii le aduc mâncare expirată, iar lista neregulilor e mai lungă

06 ian. 2023
6715 afișări
Restaurante de fițe din Piața Alba Iulia din București, amendate de ANPC. Clienții habar n-aveau că ospătarii le aduc mâncare expirată, iar lista neregulilor e mai lungă
Restaurante de fițe din Piața Alba Iulia din București, amendate de ANPC. Clienții habar n-aveau că ospătarii le aduc mâncare expirată, iar lista neregulilor e mai lungă. Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu

Comisarii ANPC au verificat mai multe restaurante de fițe din zona Piața Alba Iulia din București, iar în urma controalelor, acestea au fost amendate. Clienții nu știau că plătesc să mănânce carne expirată, etichetele erau schimbate pentru a păcăli autoritățile, iar lista neregulilor nu se oprește aici.

Restaurante de fițe din Piața Alba Iulia din București, amendate de ANPC

Potrivit unui comunicat de presă al ANCP (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor), transmis vineri, 6 ianuarie 2023, de AGERPRES, comisarii au verificat modul în care se respectă prevederile legale în domeniu. Au fost vizate 15 restaurante care își desfăşoară activitatea în zona comercială Piaţa Alba Iulia din București (Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista), în domeniul alimentaţiei publice.

Au fost date amenzi în valoare totală de 120.000 de lei, 6 avertismente, dar s-a dispus și oprirea temporară a prestării de servicii pentru 5 operatori.

Operatorii economici amendați: RTH Premium Services SRL (Restaurant ZEZ), Delicatese Decebal VIP SRL (XO Lounge), Kamberoglu SRL (Restaurant Cigeristan), Lollypop Bar SRL (Restaurant Lollypop), Pad Thai Asia SRL (Restaurant Pad Thai), Galex Impex SRL (Cofetăria Casa Lica), Calitatea SRL (Pink Cafe&Lounge), Loka Lounge SRL (Restaurant Loka), Plus Trans Internațional SRL (Restaurant Traffic), Duman Oriental Business SRL (Restaurant Duman), Diversity Store SRL (Restaurant Tress Lounge), Gatto Cafe SRL (Restaurant Gatto Lounge), Anuka Caffe SRL (Restaurant Mon Chere) și Arogant Lounge SRL (Restaurant Arogant).

Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu
Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu

Neregulile constatate

În urma controalelor desfășurate la cele 15 restaurante de fițe, comisarii ANPC au constatat următoarele nereguli:

  • utilizarea la preparare a unor produse cu data durabilității minimală depășită;
  • folosirea unor materii prime și produse finite congelate și refrigerate fără elemente de identificare sau cu ambalate cu dublă etichetare;
  • ingredientele alergene menționate în lista meniu nu sunt evidențiate distinct la fiecare preparat individual, în unele cazuri, chiar lipsa menționării lor;
  • unele ingrediente din listele meniu sunt înlocuite, în preparate, în realitate, cu produse de o calitate inferioară;
  • folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu rugină, chedere rupte, cu ventilatoare cu acumulări de praf;
  • folosirea unor agregate de bucătărie (hotă/plită etc.) cu grăsime arsă;
  • folosirea bureților de sârmă și a ustensilelor de bucătărie depreciate, rupte;
  • schimbarea stării termice a produselor și preparatelor, care sunt depozitate la temperaturi de -18 grade Celsius, deşi conform mențiunilor de pe etichetă condițiile de păstrare sunt prevăzute la 0-4 grade Celsius,
  • depozitarea unor preparate calde în agregate frigorifice.
Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu
Sursa foto: Facebook/ Horia Constantinescu

Totodată, autoritățile au mai constatat și existenţa pereților cu plăci de faianță crăpate sau lipsa tavanului neigienizat, cu praf, pânze de păianjen, pete de fum, iar la nivelul tubulaturii cu praf și grăsime, a pavimentului cu acumulare de impurități, expunerea spre vânzare către consumatorul final a unor preparate care nu au menţionat faptul că provin din produs congelat și colectarea reziduală realizată în recipiente de plastic fără capac.

Șeful ANPC, Horia Constantinescu, a publicat un video pe contul său de TikTok:

@horiaconstantinescuanpcIn urma verificărilor efectuate la operatorul economic Arogant Lounge S.R.L. cu punctul de lucru situat în Piața Alba Iulia. Nr. 8, s-au constat următoarele deficiente: – Spațiul de producție – paviment cu mizerie pe zone întinse, cu linoleum depreciat, lipsa, zone murale cu impurități, zona grătare/aragaz/plita cu acumulare de impurități de culoare neagră-maronie in zona fantelor de aerisire, sistem de ventilație cu acumulare de impurități, zona bancurilor reci- chedere rupte cu acumulare de impurități, grătare cu exfoliere vopsea și zone de rugina; chiuveta spălat vase mari amplasată lângă bancul rece de lucru fără o delimitare fizica de acesta; – Zona depozitare/congelare/refrigerare: paviment cu acumulare de mizerie pe suprafețe întinse, ciobituri, lipsa material, pereți murdari, rafturi cu acumulări de impurități; nu exista o depozitare distincta pentru produsele amplasate in spațiul de depozitare (oua, produse lactate, băuturi); pragurile de intrare cu acumulare de mizerie; – La verificarea spațiilor de depozitare cu produse congelate, au fost identificate produse carne – vită, ambalate cu dublă etichetare; eticheta producătorului precizează date și termene diferite de producție, respectiv de consum fata de a doua eticheta a ambalajului; deasemenea in spațiile de depozitare fără regim termic, au fost identificate condimente, otet cu ddm depășit; – [ ] La verificarea listei meniu, se constata informații înșelătoare cu privire la folosirea unor ingrediente pentru anumite anumite preparate culinare, respectiv ingredientul parmezan care apare ca ingredient la mai multe preparate culinare este înlocuit cu brânza dura (Grana Duro), produs inferior acestuia, la rubrica băuturi cafea/frappe nu sunt menționate Ingredientele produselor; deasemenea, mențiunile cu privire la riscul alergenilor este prezentat intr-o forma generică, neexistând mențiuni cu privire la alergeni pentru fiecare preparat in parte.♬ original sound – Horia Constantinescu

Cookies