Restaurant vs. bucătăria proprie: Cât economism dacă nu luăm masa în oraş?

de:
04 nov. 2010
0 Afișari
Restaurant vs. bucătăria proprie: Cât economism dacă nu luăm masa în oraş?

Ne-am gândit la un meniu de prânz decent care să nu fie nici prea pretenţios şi nici să nu ceară aptidutini avansate de bucătar. Nici raţă cu portocale dar nici cremvurşti cu muştar: supă de pui la felul întâi, urmată de şniţel de porc cu garnitură de cartofi prăjiţi însoţite de o salată de varză albă şi de o bere blondă. Drept epilog dulce, clătite cu dulceaţă.

Tot acest periplu culinar nepretenţios v-ar costa, în total, 47,4 lei pentru o singură persoană, potrivit tarifelor unui restaurant-franciză care are puncte în mai multe locuri din Capitală. Supa (300 de grame) costă 8 lei, şniţelul (100g), 10,5 lei, garnitura de cartofi prăjiţi (150g), 5,5 lei, salata (190g) costă 6 lei, clătitele (90g) 4,5 lei, berea 7,5, iar cafeaua, 5,5 lei.

Un cuplu ipotetic ai cărui membri ar consuma exact acelaşi meniu la o ieşire în oraş ar plăti 94,8 lei, la care s-ar adăuga şi omniprezentul bacşiş care, zice-se, ar trebui să fie de 10% din valoarea notei. Cu rotunjirile de rigoare, 110 lei.

Pentru comparaţie, preţul feluritelor ingrediente le-am ales de pe rafturile unuia dintre lanţurile de supermarketuri bucureştene. Ingredientele le-am aplicat unor reţete găsite pe Internet, aşa cum aţi face şi dumneavoastră daca nu cumva dispuneţi de vreun carneţel magic cu reţete ţinut ca odor de familie.

Cu ingrediente de supermarket puse la fiert în oala de acasă, o supă încropită în jurul unui pui de aproape 2 kilograme v-ar costa 28 de lei, nu pentru o porţie, ci pentru treisprezece. Deci, cele două porţii de supă de pui cu tăieţei făcută în casă ar costa 4,3 lei.

Șniţelul de porc (4 bucăţi de cotlet, 100 de grame de făină, 50 ml de lapte, 150 de grame de pesmet şi 50 de ml de ulei) costă 13,45 lei. Cele 500 de grame de cartofi prăjiţi în 150 ml de ulei devin două porţii zdravene de cartofi pai făcuţi în casă care ar costa 1,8 lei. Costul unei salate de varză nu ar depăşi 1,5 lei. Felul doi pentru două persoane la restaurantul „a
casă”, cu două beri a câte 2,3 lei cumpărate de la supermarket, 21,35 lei.

Desertul (200g făină, 3 ouă, 300 ml lapte, 300 ml apă minerală, 200 ml ulei, 250g dulceaţă de mure), ar costa, făcut în casă, 14,28 lei pentru şase persoane, deci 4,76 pentru două.

Să totalizăm. Un cuplu ar putea mânca acelaşi prânz cu trei feluri plus bere pe care ar plăti la restaurant 110 lei, cheltuind 30,41 lei, adică mai puţin de o treime. Valoarea manoperei depuse în gătitul de acasă va trebui să o estimaţi dumneavoastră, cât de subiectiv doriţi. La fel şi efortul depus şi timpul petrecut în bucătărie.

Cookies