Restanțele administrației Bucureștiului. Primarul Nicușor Dan anunță că s-a deblocat elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG), document vechi de peste 20 de ani

03 ian. 2023
409 Afișari
Restanțele administrației Bucureștiului. Primarul Nicușor Dan anunță că s-a deblocat elaborarea noului Plan Urbanistic General (PUG), document vechi de peste 20 de ani

Primarul general, Nicușor Dan, a anunțat marți că se reia elaborarea noului Plan Urbanistic General, proiect blocat în 2014 și semnat cu Universitatea de Arhitectură și Urbanism pe vremea primarului Sorin Oprescu. În prezent, în București se construiește după Planul Urbanistic General aprobat în 2000, adică din urmă cu peste 20 de ani, și care a expirat în 2010. De atunci, documentația a tot fost prelungită. În vară, planul a fost anulat de Tribunalul București, în primă instanță, ceea ce îl face totuși încă operabil.

Ce este PUG? Planul Urbanistic General (PUG-ul) este un document care cuprinde analize, reglementări şi regulamentul local de urbanism pentru întreg teritoriul administrativ al orașului și în baza căruia se dau autorizații de construire. Totodată, PUG-ul protejează și zonele istorice și spațiile verzi. În acelaşi timp, PUG-ul stabileşte norme generale, pe baza cărora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile şi apoi PUD-urile.

 

”Ne apucăm de lucru în ianuarie 2023”

Nicușor Dan a anunțat marți că a semnat actul adițional care prevede un contract cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Prima versiune a noului PUG va fi gata până la finalul anului 2023, iar în 2024 va începe avizarea, urmând să fie aprobat, promite primarul general.

”După cum știți, în 2013 Primăria Capitalei a semnat cu un consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură un contract pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Din păcate, execuția acestui contract s-a blocat în 2014, a fost o intensă corespondență, a venit și Curtea de Conturi, a fost o situație juridică care părea fără ieșire. Am reușit să deblocăm această situație și la sfârșitul anului 2022 am semnat actul adițional pentru realizarea actualizării PUG-ului, ca să ne apucăm de lucru în ianuarie 2023”, a declarat Nicușor Dan în cadrul unei conferințe de presă, citat de Hotnews.

Actul adițional prevede ca acest consorțiu condus de Universitatea de Arhitectură va realiza o primă versiune a noului Plan Urbanistic General în decursul anului 2023, deci termenul de predare este decembrie 2023, a declarat primarul general. ”Începând din 2024 această documentație va merge la avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid ca să avem un document juridic aplicabil cât mai repede”, a mai spus edilul.

Întrebat anterior declarației de astăzi, dacă noul PUG ar urma să fie gata în acest mandat, Nicușor Dan a declarat că Planul depinde de autoritățile avizatoare. Astfel, cel mai probabil, nu va fi aprobat în mandatul acesta.

În lipsa unui nou Plan Urbanistic General, în Capitală se construiește după documentația aprobată prin Hotărârea 269/2000 și care a expirat în anul 2010. De atunci, documentația a tot fost prelungită prin mai multe Hotărâri de Consiliu General.

 

Date de context

Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, potrivit contractului semnat între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism în 2013, mai scrie Hotnews. Proiectanții au spus în ultimii ani că municipalitatea nu a putut furniza toate datele necesare elaborării documentației. Mai mult, în iunie 2022, Tribunalul București a anulat Planul Urbanistic General al Capitalei din 2000 și în baza căruia s-a construit în ultimii 20 de ani, pe motiv că a fost aprobat nelegal. Decizia a fost atacată cu recurs, procesul fiind în derulare.

În absența noului PUG, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector în parte și în care fiecare primărie și-a făcut propriile reguli. Acestea au fost aprobate între anii 2018-2020, însă au avut probleme majore, permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde, blocuri printre case și densificau foarte mult anumite zone. PUZ-urile au fost suspendate de instanță iar o parte anulate. Pentru sectoarele 3, 5 și 6 au fost anulate. Pentru sectoarele 2 și 4 sunt procese de anulare.

Îți mai recomandăm și:

 

Cookies