Responsabilitatea înființării Centrului Cyber al UE la București, mutată de Florin Cîțu de la Finanțe la Secretarul General al Guvernului. Motivul, o serie de blocaje instituționale

04 oct. 2021
140 afișări
Responsabilitatea înființării Centrului Cyber al UE la București, mutată de Florin Cîțu de la Finanțe la Secretarul General al Guvernului. Motivul, o serie de blocaje instituționale

După ce la început de an s-a vorbit cu mare fast de înființarea Centrului Cyber al UE la București, apoi totul a intrat într-un con de umbră. Se pare că într-un final responsabilitatea pentru acest proiect a fost mutată de Florin Cîțu de la Ministerul Finanțelor la Secretarul General al Guvernului. Motivul ar fi o serie de blocaje instituționale

Secretariatul General al Guvernului (SGG) a preluat, luni, de la Ministerul de Finanțe, coordonarea operaționalizării în Capitală a Centrului european de securitate cibernetică din București. Aceasta ar trebui să fie prima structură a Uniunii Europene în materie de securitate cibernetică și va avea peste 2.5 miliarde de euro disponibile.

CERT-RO, transformat în centrul Cyber al UE la București

Guvernul a luat această decizie începând cu luna septembrie pe motiv că la Ministerul Finanțelor au existat o serie de blocaje instituționale.

„Transformarea CERT–RO în Directoratul Național de Securitate Cibernetică și constituirea grupului interinstituțional de lucru GLI-CYBER sunt primii pași prin care Secretariatul General al Guvernului (SGG) preia coordonarea operaționalizării Centrului european de competențe în domeniul industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitatea cibernetică (ECCC – European Cybersecurity Competence Center).
Începând cu luna septembrie a acestui an, se impune implicarea SGG în acest proces de punere a României pe harta europeană a securității cibernetice, după o serie de blocaje instituționale.”, anunță Guvernul într-un comunicat.

Nu se știu însă blocajele interinstituționale de care vorbește Executivul

În viitorul apropiat, SGG va va elabora cadrul legal prin care se va asigura bugetul necesar închirierii și administrării sediului ECCC. În acealași timp, vor fi primite nominalizările membrilor GLI-CYBER din partea Administrației Prezidențiale, Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Finanțelor, Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării, Centrul Național Cyberint, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (fostul CERT-RO).

„Decizia de implementare a ECCC, cât și coordonarea entităților din domeniul securității cibernetice de către SGG reprezintă o decizie normală în contextul transformărilor exponențiale ale lumii în care trăim. Din acest motiv, acest proiect extrem de important a fost adus în subordinea directă a prim-ministrului, coordonat prin SGG, fiind tratat cu prioritate și maximă seriozitate.”, mai transmite Guvernului.

Memorandum prezentat încă din luna ianuarie

Încă din luna ianuarie a acestui an, fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, a prezentat în Guvern un Memorandum care viza anumite aspecte organizatorice în vederea operaționalizării viitorului Centru de securitate cibernetică al UE, care va fi găzduit la București după ce România a câștigat această competiție în fața altor 6 țări UE cum ar fi Germania, Belgia, Lituania, Luxemburg, Polonia și Spania.

România a promis că asigură 10 ani costurile cu chiria și utilitățile pentru acest Centru de Securitate Cibernetică

România și-a asumat să acopere timp de 10 ani costurile cu chiria și utilitățile noului Centru de securitate cibernetică al UE din București. Prevederile acestui Memorandum au fost apoi inserate în proiectul de reorganizare pe care l-a propus Nazare pentru Ministerul Finanțelor, program care nu a fost însă acceptat de Florin Cîțu.

Se pare că blocajul interinstituțional a apărut în vara acestui an, atunci când premierul Cîțu l-a demis pe Nazare.

Cookies