ȘTIRI

Reşedinţele Stirbey de pe Calea Victoriei, refăcute virtual de un urbanist FOTO & VIDEO

Urbanistul Andrei Popescu de la IdeiUrbane.ro, despre ale cărei reconstituiri virtuale v-am mai povestit (aici, aici şi aici), a refăcut, în acelaşi fel, impresionantele clădiri ridicate de familia Ştirbey pe Calea Victoriei, clădiri dispărute în urma demolărilor sau bombardamentelor (cu excepţia Palatului Ştirbey). Reconstituirile au fost realizate pentru cartea “Reşedinţele Ştirbey din Bucureşti şi Buftea. Arhitectura şi decoraţia”, scrisă de istoricul de artă Oana Marinache, carte în care aceste elementele arhitecturale sunt detaliate pe larg, laolaltă cu planşele şi machetele folosite la construcţia lor.

Unde erau amplasate proprietăţile:

reconstituire-Stirbey-aerian-satelit

Construcţiile refăcute virtual de Andrei Popescu:

reconstituire-Stirbey-constructii

Cu excepţia Palatului Ştirbey, clădirile familiei au fost demolate, bombardate sau refăcute succesiv, după cum precizează urbanistul.

reconstituire-Stirbey-aerian-2

Imagine de pe Calea Victoriei, la intersecția cu strada Banului. În partea stângă avem palatul B. Știrbey, iar în dreapta corpul de gardă. 

reconstituire-Stirbey-strada-1

Imagine dinspre Calea Victoriei. În prim-plan avem corpul de gardă, iar în plan secund fațada principală a palatului B. Știrbey:

reconstituire-Stirbey-strada-10.

Imagine de pe Calea Griviței cu palatul G. Știrbey, proiectul arhitectului Nicolae Ghika-Budești:

reconstituire-Stirbey-strada-5

După cum precizează Andrei Popescu, aceste imagini se regăsesc în cartea Oanei Marinache, care detaliază exact fiecare clădire, evoluția acesteia, arhitecții și diferitele lor proiecte, imagini de epocă și istoria achizițiilor imobiliare. Cartea este disponibilă aici.

Mai multe detalii şi mai multe imagini cu aceste clădiri găsiţi pe IdeiUrbane.ro.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button