Reprezentanții studenților și ai elevilor, atac la adresa Guvernului. Ce reclamă tinerii

de:
20 aug. 2015
0 Afișari
Reprezentanții studenților și ai elevilor, atac la adresa Guvernului. Ce reclamă tinerii

Departamentul pentru Dialog Social din Ministerul Muncii a lansat un apel de candidaturi pentru organizațiile interesate să facă parte din Consiliul Economic și Social.

Reprezentanții studenților și ai elevilor consideră că instituția a lansat apelul fără a-l promova și mediatic, pe 18 august, termenul limită fiind pe 21 august.

„Procedura de selecție prevede criterii restrictive care nu corespund specificului unor organizații ale societății civile. Este necesară, de asemenea, probarea unor aspecte, precum lipsa datoriilor la stat, pentru care eliberarea documentelor de către instituțiile abilitate poate să dureze mai mult decât toată perioada de la lansarea candidaturii până la termenul de depunere! Nu în ultimul rând, organizațiile semnatare constată cu stupefacție că Departamentul pentru Dialog Social „scapă din vedere” sau își amintește de contactele sale în funcție de interes și solicită ca orice comunicare importantă să fie transmisă pe viitor întregii baze de date cu ONG-uri”, susțin reprezentanții CTR, ANOSR și CNE, într-un comunicat de presă remis B365.ro.

Reprezentanții tinerilor, ai studenților și ai elevilor îi cer ministrului delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, să prelungească apelul cu cel puțin 5 zile și să modifice procedura actuală de selecție a ONG-urilor în acest for: „Considerăm imperios necesar ca Guvernul să comunice transparent și să manifeste respect în relația cu societatea civilă, nu să încerce să păcălească organizațiile care au cu adevărat un cuvânt de spus prin proceduri stabilite pe genunchi și anunțate pe sub masă. Ne dorim o selecție corectă și transparentă pentru a avea un Consiliu Economic și Social cu adevărat legitim și activ”, susține Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

Președintele Consiliului Național al Elevilor, Horia Oniță, consideră că procedura de alegere a ONG-urilor care vor face parte din CES permite Guvernului să aleagă reprezetanții pe care îi dorește: „Nu putem să susținem că avem o structură care teoretic reprezintă legitim şi proporțional organizații nonguvernamentale, mediul sindical şi mediul patronal cât timp alegerea lor este realizată intempestiv, dovedind interese tendențioase. Este cazul ca Guvernul României să înțeleagă că a trecut momentul în care democrația se realiza doar de fațadă şi în care s-ar fi putut mima o selecție profesionistă şi informată a candidaților pentru locurile din Consiliul Economic şi Social, printr-un proces care durează trei zile, cum încearcă acum Guvernul să organizeze. Este incalificabil să considerăm că o structură care se vrea a fi controlată politic poate reprezenta vocea societății civile şi solicităm imperios prelungirea termenului de candidatură şi o informare corectă şi publică asupra selecției”, susține liderul elevilor.

Și Consiliul Tineretului din România atrage atenția asupra subiectului, susținând că desemnarea nu ar mai trebui făcută prin decizia premierului: „Membrii Consiliului trebuie să reprezinte interesele societății civile, dar pentru ca acest lucru să se întâmple ar trebui în primul rând ca desemnarea să nu se mai facă prin decizie a Prim-ministrului. Toate organizațiile interesate și eligibile trebuie să aibă o șansă reală de a candida printr-un proces clar și transparent. Ceea ce se întâmplă acum este departe de un astfel de ideal”, susține Mihai Dragoș, președintele CTR.

Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare. (Art. 141 din Constituția României)

Cookies