ARHIVA B365

Consens politic pe reducerea TVA. CÂND INTRĂ ÎN VIGOARE

UPDATE: Reprezentanții partidelor politice au căzut de acord asupra reducerii TVA în trepte. Astfel, TVA-ul va fi de 20% de la 1 ianuarie 2016 și de 19% de la 1 ianuarie 2017. 

De asemenea s-a ajuns la un acord și în ceea ce privește supra-acciza pe alcool și carburanți care va fi eliminată din 2017. 

Toate celelalte prevederi din Codul Fiscal au rămas neschimbate, a declarat ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Eugen Nicolicea. 

Noile măsuri ce vizează reducerea TVA și eliminarea supra-accizei pe alcool și carburanți din 2017 vor fi adăugate sub forma unor amendamente la proiectul Codului Fiscal. 

„Inițial, deficitul se ducea la peste 2,5 – 2,6% din PIB, care ne punea într-o situație dificilă cu organismele internaționale, și în special cu Comisia Europeană. După discuțiile și acordul stabilit astăzi, deficitul va fi de maxim 2%”, a declarat și Eugen Nicolaescu (PNL). 

De asemenea, în urma întâlnirii de joi, s-a stabilit ca trimestrial, reprezentanții Executivului să vină în Parlament pentru a oferi informații privind execuția bugetară și respectarea țintelor de deficit. 

Reprezentanții partidelor parlamentare se vor întâlni, joi,  la Palatul Parlamentului pentru discuta pe tema noului Cod Fiscal. Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu anunța recent că, în urma discuțiilor informale care au avut loc în pregătirea acordului politic privind reexaminarea Codului fiscal, s-a convenit data de 20 august, ora 10,00, pentru întâlnirea tehnică, la Palatul Parlamentului.

„Discuțiile tehnice vor fi urmate de discuții politice până la începerea sesiunii extraordinare parlamentare din 25 august”, a spus Predoiu, citat de Agerpres. 

Liberalii vor fi reprezentați de secretarul general Marian Petrache și deputatul Eugen Nicolăescu.

Din partea UNPR, la aceste discuții vor participa ministrul Eugen Nicolicea și senatorul Haralambie Vochițoiu. Potrivit unui comunicat de presă al UNPR, „cei doi sunt specialiști care au experiența și pregătirea necesare pentru susținerea tehnică a punctelor de vedere ale Uniunii pe această temă”.

„UNPR își exprimă speranța că formatul convenit va conduce la o discuție tehnică solidă privind Codul fiscal, înaintea unei discuții politice necesare. UNPR își asumă rolul de punte de dialog între lideri și instituții și consideră că toți participanții trebuie să vizeze, în primul rând, soluțiile propriu-zise și nu eventuale câștiguri politice sau de imagine”, se arăta în comunicatul citat.

Mai întâi PNL, apoi UNPR au propus ca toate partidele parlamentare să aibă consultări pe tema noului Cod fiscal care a fost aprobat de Parlament în luna iunie, dar trimis spre reexaminare Legislativului de către președintele Klaus Iohannis.

Președintele interimar al PSD Liviu Dragnea a precizat că social-democrații vor fi reprezentați la discuții de ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button