LA MINE-N CARTIER

REPARTITOARELE ar putea fi INTERZISE prin lege

„Demersul nostru a fost generat de numeroasele sesizări sosite pe adresa asociaţiei în legătură cu costurile ridicate ale facturilor la căldură, din cauza faptului că mulţi proprietari din blocuri închid caloriferele şi mare parte din căldura apartamentelor încălzite se transferă către cele neîncălzite. APC România va sesiza Comisia juridică a Camerei Deputaţilor în vederea iniţierii unui act normativ care să interzică folosirea acestor repartitoare în blocurile de locuinţe, având în vedere inechitatea creată de folosirea lor. Totodată, vom sesiza şi Curtea Constituţională, deoarece se încalcă o serie de drepturi fundamentale”, a declarat Costel Stanciu, preşedintele APC România, potrivit ziarulring.ro.

Nu este prima dată când are loc această discuţie. În 2014, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), Doru Ciocan, a propus interzicerea prin lege a închiderii caloriferelor cu repartitoare.

Ciocan susţinea, la acea vreme, că este reprezintă o încălcare a Constituţiei să beneficiezi de căldura venită prin pereţi de la vecini, în legătură cu care a primit numeroase plângeri.

„Citiţi articolul 44 din Constituţie. Să-l respectăm! E pe asigurarea confortului oamenilor şi sănătatea clădirilor”, a declarat Ciocan.

Articolul din Constituţie la care face referire şeful ANRSC are ca obiect dreptul de proprietate privată, care „obligă la respectarea sarcinilor privind protecţia mediului şi asigurarea bunei vecinătăţi, precum şi la respectarea celorlalte sarcini care, potrivit legii sau obiceiului, revin proprietarului”.

Solicitat să spună dacă prin interdicţia pe care o doreşte nu se încalcă tocmai dreptul de proprietate privată, Ciocan a fost vehement: „Ce drepturile omului? Sunt apartamente unde stau şapte copii. De ce să se îmbolnăvească copiii de la mucegai? Că ţine caloriferul închis?”.

În replică, Asociația Națională a Prestatorilor de Servicii de Contorizare și Calcul al Utilităților (ANPSC) a făcut urmatoarele precizari punctuale, „avand in vedere aparitia recenta in presa a unor informatii  eronate cu privire la legalitatea si utilitatea repartitoarelor de costuri”:

„Parlamentul Romaniei a adoptat in luna august 2014 Legea 121/2014 privind eficienta energetica, lege ce transpune in legislatia nationala prevederile Directivei Europene 27/2012 privind eficienta energetica. Aceasta directiva prevede un cadru comun de masuri pentru promovarea eficientei energetice pe teritoriul Uniunii Europene cu scopul de a se asigura atingerea obiectivului principal al UE, respectiv 20 % în materie de eficienta energetica pana în 2020, precum si de a deschide calea pentru  cresterea  eficientei energetice, in viitor.

Membrii ANPSC sunt societati autorizate atat pentru montarea, cat si pentru exploatarea repartitoarelor de costuri pentru incalzire de catre Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice – A.N.R.S.C., instituția publică de interes national, avand ca scop reglementarea și monitorizarea la nivel central a activităților din domeniul serviciilor comunitare de utilități publice.

ANPSC pune la dispozitia tuturor factorilor interesati in informarea corecta a consumatorilor economiile realizate de contorizarea individuala a incalzirii pe baza repartitoarelor de costuri, economii rezultate din datele furnizate de RADET Bucuresti in perioada 2007 – 2014. Economia in medie/sezon de incalzire este de aproximativ 30 milioane euro la nivel de Bucuresti, 15 milioane de euro economii la populatie + 15 milioane euro economii la bugetul local.

In vederea informarii corecte a publicului si a protectiei consumatorilor, ANPSC solicita APC Romania – o asociatie neguvernamentala si  entitate complet distincta de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (a se vedea www.anpc.gov.ro)-  deschidere la dialog si comunicare, pentru promovarea sistemului de contorizare individuala a incalzirii pe baza repartitoarelor de costuri,  legiferat la nivelul Uniunii Europene prin Directiva 27/2012, transpus in legislatia nationala prin Legea 121/2014 privind eficienta energetica. Conform legislatiei, acest sistem trebuie sa inlocuiasca actuala modalitate de impartire a costurilor incalzirii, prin raportare la suprafata utila („pausal”), care a  devenit incorecta, imorala si ilegala, in conditiile inlocuirii a tot mai multor calorifere intr-un condominiu, cu puteri termice marite”, se precizează în comunicatul ANPSC.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button