Reparații, frumos! Peste pavajul cu piatră cubică din Centrul Vechi s-a turnat beton. Se fac lucrări la conductele de gaze pe 8 străzi din zone protejate

01 mart. 2023
387 Afișari
Reparații, frumos! Peste pavajul cu piatră cubică din Centrul Vechi s-a turnat beton. Se fac lucrări la conductele de gaze pe 8 străzi din zone protejate
Reparații, frumos! Peste pavajul cu piatră cubică din Centrul Vechi s-a turnat beton. Se fac lucrări la conductele de gaze pe 8 străzi din zone protejate. Sursa foto: Facebook - Kolbay Gabriel

În Centrul Vechi, pe unele căi de circulație, pavajul cu piatră cubică a fost spart și înlocuit cu beton. Pavajul, monument istoric și protejat de lege, a fost înlocuit în urma unor lucrări în desfășurare pentru reabilitarea rețelei de gaze.

În unele zone din Centrul Vechi, pavajul cu piatră cubică a fost înlocuit cu beton

În mai multe zone de pe Lipscani, mai multe lucrări pentru reabilitarea conductelor de gaze s-au finalizat, iar peste gropile care au fost făcute până la conductele de gaz a fost turnat beton. Muncitorii sparg în continuare piatra cubică pentru a repara conductele.

Lucrările de reabilitare se fac în baza autorizației de construire 356/26.07.2022, eliberată de Primăria Municipiului București.

Pentru intervenții de orice fel în zona Centrului Vechi este nevoie de întocmirea unui proiect care să primească mai multe avize din partea Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului și Ministerului Culturii, transmite Buletin de București. Mai multe zone din care acesta este compus ar trebui să aibă un grad maxim de protecție.

Lipscani, numărul 26A și zona Stavropoleos, numărul 27 sunt două dintre zonele protejate din Centrul Vechi. Astfel, aici se găsesc 8 străzi pentru care autorizația de construcție a fost elaborată și care sunt protejate de lege.

Viitorul Arhitect Sergiu Silivestru, care face parte din echipa 112 Patrimoniu a Ordinului Arhitecților din România, Filiala București, susține că protejarea acestor zone este de interes public:

Zonele construite protejate au fost stabilite în anul 2000 de către specialiști din cadrul Universității de Arhitectură și Urbanism Ion Mincu. Conform glosarului OAR, acestea sunt zone în care construcțiile, cadrul natural și activitățile umane prezintă calități (istorice) a căror protejare reprezintă un interes public. Ele se definesc și se delimitează prin studii istorice, arhitecturale, urbanistice, peisagistice, etc. și prin planuri urbanistice ale zonelor construite protejate, integratoare ale acestora.

Pavajul din Centrul Vechi. Sursa foto: Facebook - Kolbay Gabriel
Pavajul din Centrul Vechi. Sursa foto: Facebook – Kolbay Gabriel
Pavajul cu piatră cubică și beton din Centrul Vechi. Sursa foto: Facebook - Kolbay Gabriel
Pavajul cu piatră cubică și beton din Centrul Vechi. Sursa foto: Facebook – Kolbay Gabriel

Pavajul, care este monument istoric, este protejat prin lege

Zonele asupra cărora s-a intervenit prin spargerea pavajului cubic au cerințe speciale și se supun legii 422/2001, ce face obiectul protejării monumentelor istorice. Nu se exclud nici căile de circulație, dacă acestea au valoare istorică.

Sergiu Silvestru a mai declarat, pentru Buletin de București, că lucrările modifică aspectul străzilor din Centrul Vechi:

Referitor la intervenția actuală asupra carosabilului din Centrul Vechi, este evident că betonul nu reprezintă un material compatibil deoarece prezintă textură, materialitate și nuanță diferite de piatra cubică existentă. Drept urmare, această intervenție schimbă drastic imaginea de ansamblu asupra străzii. Soluția era remontarea pietrei cubice originale, iar acolo unde acestea a fost distrusă, cu o piatra asemănătoare prin textura, materialitate și nuanță.

Lucrările sunt în desfășurare pentru a reabilita rețeaua de distribuție de gaze, fiind executate de SC IRIGC IMPEX SRL. Aceasta a câștigat licitația publică ce a fost lansată de Engie România.

Contractul are o valoare de circa 35 de milioane de lei cu TVA-ul inclus.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies