Reîncepe „Simfonia Apei”. Spectacole de apă, muzică și lumini la fântânile arteziene din Piața Unirii, din weekend și până în toamnă

14 mai 2024
21777 afișări
Reîncepe „Simfonia Apei”. Spectacole de apă, muzică și lumini la fântânile arteziene din Piața Unirii, din weekend și până în toamnă
Reîncepe „Simfonia Apei”. Spectacole de apă, muzică și lumini la fântânile arteziene din Piața Unirii, din weekend și până în toamnă | Sursa foto: Agerpres

Săptămâna aceasta se reiau spectacolele de apă, muzică și lumini „Simfonia Apei” de la Fântânile Urbane din centrul Bucureștiului. Show-urile multimedia ajung, anul acesta, la ediția a V-a.

„Simfonia apei” începe vineri

În cadrul spectacolelor ce vor începe vineri, 17 mai, tematicile vor celebra valorile autentice și contribuțiile remarcabile ale oamenilor de știință, cultură și sport, potrivit News.ro.

Fiecare show va avea o durată de aproximativ 45 de minute, iar bucureștenii și turiștii vor putea să le admire în mod gratuit.

Programul spectacolelor de anul acesta este următorul:

  • în lunile mai și august, spectacolele vor începe la ora 21:00;
  • în lunile iunie și iulie, ora de începere a spectacolelor va fi 21:30;
  • în luna septembrie, spectacolele vor începe la ora 20:00.

Fântânile urbane din Piața Unirii au fost modernizate și redeschise în anul 2018 printr-un proces de reabilitare coordonat de Apa Nova, cu sprijinul Primăriei Municipiului București.

În zilele și în intervalul orar în care au loc spectacole, traficul rutier va fi restricționat pe Bulevardul Unirii, pe segmentul cuprins între Bulevardul Dimitrie Cantemir și Splaiul Independenței (zona fântâni).

Povestea fântânilor arteziene din Piața Unirii

În urmă cu aproximativ 100 de ani, pe locul unde se află în prezent Piața Unirii cu ale sale magazine, cu fântânile arteziene, dar și Bulevardul Unirii se afla odinioară vechea Piață a Unirii, definită de complexul de hale comerciale care se aflau aici. Se aflau piețe de fructe, piețe de pește sau tarabe pline de fel de fel de produse.

Totuși, încă de la începutul secolului trecut, existența Pieței Unirii a fost pusă sub semnul întrebării de dorința de modernizare a centrului Bucureștiului. Locuitorii vremii se plângeau adesea de un aspect murdar și neîngrijit al zonei pe care piețele agroalimentare și tarabele îl aduceau după sine.

În decembrie 1935 a avut loc primul concurs de proiecte pentru modernizarea zonei, ce a avut ca scop găsirea unui proiect conform căruia „această piață să capete aspectul și amploarea necesare celei mai mari piețe din București și pentru ca Dealul Patriarhiei (cu tot ce e pe el) să fie pus în valoare”.

Proiectul câștigător a fost cel al amenajării Pieței „8 Iunie”, care a dus la desființarea Pieței Bibescu și la amenajarea de straturi verzi și bazine cu fântâni.

Fântânile din Piața Unirii au fost construite din dorința lui Ceaușescu de a crea Bucureștiul socialist, iar mai multe despre procesul de realizare al acestora se află în articolul următor:

Cookies