În urma ultimelor incidente petrecute din cauza câinilor fără stăpân din București, ASPA transmite o listă cu obligații legale pentru deținătorii de câini. Aceștia sunt obligați să-i sterilizeze, să îi identifice și să-i înregistreze în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân, dar să respecte și alte reglementări.
ASPA a transmis, printr-o postare pe Facebook, un șir de obligații de care trebuie să țină cont proprietarii de câini. Astfel că, sterilizarea câinilor de rasă comună, alături de metișii acestora este obligatorie, conform OUG nr. 155/2001. Nerespectarea acestei legei poate fi sancționată cu o amendă cuprinsă între 5.000 lei și 10.000 lei.
Proprietarii de câini sunt obligați să-și identifice și să-și înregistreze câinii. Prin urmare, câinii care sunt în posesia unui deținător pot circula pe teritoriul României, fiind însoțiți de proprietari și de carnetul de sănătate, care atestă înregistrarea animalului în Registrul de Evidenţă a Câinilor cu Stăpân.
De asemenea, carnetul de sănătate trebuie să conțină acţiunile sanitare veterinare efectuate, conform OUG 155/2001, HG 1059/2013 și Ordinului ANSVSA nr. 1/2014.
Proprietarii de câini trebuie să identifice și să înregistreze puii nou-născuți în cel mult 90 de zile de la fătare.
Posesorii de patrupezi sunt obligați să le ofere acestora un adăpost corespunzător, alături de hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare necesară. Aceștia trebuie să le asigure îngrijire, atenție și asistență medicală, fiind interzisă pedepsirea și vătămarea animalelor, conform Legii 205/2004.
Proprietarii de câini sau deținătorii temporari ai unor patrupezi agresivi sau periculoși sunt obligați prin lege să îi înregistreze în Asociaţia Chinologică Română. De asemenea, la intrarea într-un imobil, în jurul imobilului aferent sau apartament în care există un astfel de câine, proprietarii sunt nevoiți să pună o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm cu avertismentul „Câine periculos” sau, după caz, „Câine agresiv”.
În cazul câinilor periculoși precum Pit Bull, Boerbull, Bandog și metişii lor, accesul acestora în localuri publice sau în mijloacele de transport în comun este interzis. Aceștia au voie să iasă pe drumurile publice doar cu botniță și ținuți în lesă.
Proprietarii şi deţinătorii de câini sunt obligaţi să păstreze igiena în spaţiile publice, în spaţiile din jurul acestora, în holurile şi căile de acces ale spaţiilor locative.
Proprietarii de câini trebuie să anunțe medicul veterinar, în maximum 7 zile, cazurile în care câinele a fost vândut, cumpărat, pierdut, a dispărut, a fost furat, donat sau a decedat, conform Ordinul ANSVSA nr. 1/2014.
Un câine fără stăpân este cel care este crescut, adăpostit, ţinut pe domeniul public, în afara proprietăţii stăpânului sau deţinătorului acestuia, necontrolat, nesupravegheat, liber, abandonat, inclusiv cei identificaţi prin microcipare sau alt mijloc alternativ de identificare, conform OUG nr. 155 / 2001.