ÎN BUCUREȘTIȘTIRI

Reguli noi la vânzarea și închirierea de locuințe. Se anunță amenzi serioase

Numărul scăzut de locuințe asigurate obligatoriu împotriva dezastrelor naturale, iar autoritățile vor să schimbe acest lucru. Pentru asta, Autoritatea de Supraveghere Financiară propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe.

Măsura este inclusă în Strategia autorității pentru perioada urmatoare, dar nu a fost luată încă o decizie. În prezent, doar din una din 5 locuințe este asigurată obligatoriu împotriva dezastrelor naturale.

Puține locuințe din România sunt asigurate

Din peste 9 miloane de locuințe, doar circa 1,7 milioane sunt asigurate împotriva inundațiilor, alunecărilor de teren sau cutremurelor. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să crească numarul caselor asigurate. Așa că propune ca o astfel de poliță să fie obligatorie la vânzarea sau închirierea unei locuințe.

Propunerea se regăsește în strategia ASF pe următorii doi ani. O decizie nu s-a luat deocamdată. Numărul redus de polițe este explicat și prin faptul că primăriile nu îi sancționează pe cei care nu au o astfel de asigurare. Lipsa poliței ar trebui sancționată, potrivit legii cu amenzi cuprinse între 100 și 500 lei.

Deși prețul unei asigurari pe un an este cuprins între 10 și 20 de euro, în funcție materialul din care este construită casa, oamenii spun că acesta este totuși descurajant, mai ales pentru cei cu venituri mici.

Municipiul Brașov este fruntaș în ceea ce privește încheierea polițelor. Aici, aproape jumătate dintre locuințe sunt asigurate împotriva dezastrelor naturale. La polul opus, în județele Gorj și Mehedinți, doar una din 10 locuințe este asigurată.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button