Reguli noi de la 1 iunie. Cum o să mergem în vacanță și la restaurant

06 apr. 2021
1420 Afișari
Reguli noi de la 1 iunie. Cum o să mergem în vacanță și la restaurant

Autoritățile au anunțat deschiderea sezonului turistic odată cu 1 iunie, însă va trebui să ținem totuși cont de un set de reguli ce vor alcătuite în zilele următoare, pentru a le da timp suficient pentru pregătire patronilor din domeniul Horeca. Persoanele care au fost deja infectate și au anticorpi, precum și cei vaccinați vor avea acces liber, restul persoanelor vor fi testate la intrare. De asemenea, certificatul verde european va fi necesar doar pentru călătoriile în afara granițelor, călătoriile în țară nu vor fi condiționate de acest document.

Întâlnirea ce a avut loc astăzi între premierul Florin Cîțu și reprezentanții industriei ospitaliere s-a încheiat prin anunțarea primelor măsuri menite să redreseze această ramură economică: restaurantele se vor deschide la interior, cu cel mult jumătate din capacitate, iar accestul clienților se va realiza după un set de proceduri, potrivit Pro TV.

Adeverința conform căreia ați fost infectat sau sunteți vaccinat este necesară la intrare

Pentru a ocupa o masă în interior va fi necesară prezentarea adeverinței de pe renv.ro, care să confirme, după caz, dacă persoana respectivă a fost infectată cu noul coronavirus sau a fost vaccinată. Reprezentanții industriei au propus testarea rapidă a persoanelor care nu s-au infectat sau vaccinat. Costurile testării ar urma să fie suportate de restaurante. Dacă persoanele refuză testarea rapidă, acestea vor putea să ocupe o masă doar pe terasă. „Cei care vor fi testați rapid vor reprezenta o minoritate, iar acest cost, între 2 și 3 euro, care va fi un cost de testare rapidă, este un cost asumat de către operatori.”, a declarat Dragoș Petrescu, președintele asociației HORA pentru Pro TV.

Petru Dobre, managerul unui restaurant, consideră că va fi necesară angajarea de personal medical pentru testarea clienților „Va fi necesar să angajăm personal medical care să facă această testare, adică personal de specialitate și în momentul în care oaspetele o să ajungă și nu o să ne poată prezenta unul dintre cele două documente, testarea se va face într-un spațiu amenajat, bineînțeles, de către personalul autorizat.”.

George Țicu, administratorul unui restaurant, este de părere că aceste măsuri atrag după ele costuri, care se vor reflecta în prețurile din meniu: „Mai costa 2, 3 euro un set de mănuși pe care trebuie să le poarte ospătarul, 2, 3 euro un set de măști, 5,6 euro un dezinfectant și la final, când tragem linie, nu sunt doar 2, 3 euro, iar toți acești bani se vor reflecta în prețul produselor care vor fi pe masă, că vă dați seama, toată lumea muncește ca să câștige.”. 

Angajații din domeniul ospitalității vor avea prioritate la vaccinare în perioada următoare

Pentru că acesastă industrie implică interacțiunea cu multe persoane, autoritățile iau în calcul să prioritizeze imunizarea angajaților din Horeca în perioada următoare. Nu au fost stabilite însă toate detaliile, acestea urmând a fi discutate în cadrul întâlnirilor dintre Ministerul Sănătății și Comitetul de vaccinare.  „Susținem și noi această propunere, deoarece cei care lucrează în restaurante și hoteluri intră în contact direct cu absolut toți clienții.”, a declarat Sebastian Puznava, administratorul unui hotel.

Florin Cîțu a reacționat pe pagina sa de Facebook în urma discuțiilor de azi

Premierul României s-a declarat mulțumit de întâlnirea și negocierile purtate astăzi cu reprezentanții Horeca în postarea de astăzi de pe pagina sa de Facebook. Acesta a pus accentul pe faptul că nu dorește o eventuală divizare a populației pe baza vaccinării, dar că țara noastră va respecta măsurile luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde.

„Am punctat, totodată, că nu avem în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în ”vaccinați” și ”nevaccinați”. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu. De asemenea, vom respecta deciziile care vor fi luate la nivelul Uniunii Europene privind certificatul verde în privința deplasărilor internaționale. Cetățenii României trebuie să se bucure de toate drepturile și libertățile europene.

Vom continua consultările cu reprezentanții operatorilor din domeniu atât la nivelul comitetului interministerial care are rolul să pregătească revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021, cât și în ceea ce privește aplicarea măsurilor de sprijin destinate operatorilor HORECA afectați de pandemie, prelungirea unora dintre ele sau, după caz, introducerea unor măsuri noi”, a precizat premierul în încheierea postării.

Cookies