Registru european cu numele pasagerilor, după atacurile teroriste de la Paris

de:
20 nov. 2015
0 Afișari
Registru european cu numele pasagerilor, după atacurile teroriste de la Paris

Potrivit unui comunicat de presă remis B365.ro de Ministerul Afacerilor Interne (MAI), România va contribui la implementarea urgentă a unui registru european cu numele pasagerilor (PNR), complet și eficient, și sprijină o mai bună cooperare între serviciile și autoritățile de aplicare a legii din statele membre pentru a valorifica informațiile pe care acestea le dețin. În raport cu activitatea agențiilor europene, este important să se asigure resursele necesare, dar și un cadru juridic clar, care să permită acțiuni eficiente, se mai precizează în comunicatul citat.

„România nu s-a confruntat până acum cu acest fenomen pe teritoriul național, dar România a fost lovită de terorism: cetățeni români au murit la Paris. Terorismul trebuie să simtă mai mult ca oricând răspunsul nostru comun”, a declarat Petre Tobă, ministrul de Interne, referindu-se la atacurile teroriste din Franța.

În ceea ce privește implicațiile fenomenului migrației asupra securității Uniunii Europene, ministrul afacerilor interne a menționat că România are experiența utilizării unor tehnologii eficiente, așa cum este cea implementată la frontiera noastră maritimă, și susține urgentarea eforturilor pentru implementarea la nivel european a unor astfel de tehnologii.

Ministrul Justiției a reafirmat poziția constantă a României referitor la problema radicalizării și implicațiile privind sistemele penitenciare, de susținere a identificării de soluții atât la nivel național, dar, mai ales, la nivelul UE. Demersul este justificat de necesitatea prevenirii procesului de radicalizare, precum și de impactul mai larg al condițiilor penitenciare asupra aplicării instrumentelor UE de cooperare judiciară în materie penală și asupra nivelului de încredere reciprocă dintre statele membre.

Potrivit documentului citat, în cadrul Consiliului JAI s-au adoptat concluziile Consiliului UE și ale statelor membre reunite în cadrul Consiliului privind combaterea terorismului în cuprinsul cărora se identifică arii prioritare de acțiune: Registrul privind Numele Pasagerilor (PNR), armele de foc, consolidarea controalelor la frontierele externe, schimbul de informații, finanțarea terorismului, răspunsul justiției penale la terorism și extremismul violent, precum și angajamentul de finanțare a acestor măsuri prioritare.

Cookies