Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a murit. Povestea unei vieți formidabile

08 sept. 2022
2834 Afișari
Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii a murit. Povestea unei vieți formidabile
Regina Angliei a murit, trăiască Regele!

De fapt, n-a murit doar Regina Angliei, ci Regina a peste 16 state suverane, cunoscute sub numele de Commonwealth. Altfel spus, a murit o Regină de 16 ori Regină. Majestatea Sa Elisabeta a II-a intră în cărțile de istorie drept cel mai longeviv monarh britanic: a surclasat-o de două ori pe stră-stră bunica sa, Regina Victoria. Cel mai în vârstă șef de stat, cea mai lungă domnie, cea mai charismatică prezență, Suverana-Simbol al puterii constante și neîntrerupte în Europa. L-a cunoscut pe Regele Mihai, a cărui verișoară era, dar și pe Nicolae Ceaușescu cu care nu era nimic. Detalii mai puțin cunoscute din viața Reginei Elisabeta, mai jos.

Elisabeta a II-a (Elizabeth Alexandra Mary, n. 21 aprilie 1926) a fost Regină peste  Regatul UnitAustraliaCanadaNoua ZeelandăJamaicaBarbadosBahamasGrenadaPapua Noua GuineeInsulele SolomonTuvaluSfânta LuciaSfântul Vicențiu și GrenadineAntigua și BarbudaBelize și Sfântul Kitts și Nevis.

Foto credit Elle.ro.

Practic, 16 state din lumea largă intră astăzi în doliu. Plânge Barbuda, plâng tuvalezii, suspină belizeii, bea rom Jamaica de supărare. Pentru că viața oficială a Reginei Elisabeta a II-a există deja în toate cărțile de istorie și pe internet, vă spun câte ceva despre cea neoficială.

Monarhul care se îmbrăca în haine neon

Majestatea Sa a trăit pe viu istoria Europei încă din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. A călătorit în toată lumea și a cunoscut pe toată lumea care-a avut un cuvânt de spus în istorie. De exemplu, a cunoscut cinci Papi. Cinci. Hainele colorate cu care se prezenta în fața muritorilor au fost mereu alegerea și strategia sa. “Nu aș putea să port niciodată bej, pentru că oamenii nu ar ști cine sunt”, i-a spus Regina biografului său, Robert Hardman. Nu vom uita albastrul Reginei, verdele smarald, roșul și galbenul. Erau pur și simplu tinerești, curajoase.

regina, angliei, familia, regala
Foto credit Guliver, Getty Images.

Regina a fost mecanic auto în timpul celui de-al doilea Război Mondial

A susținut peste 600 de organizații caritabile pentru că ținea la supușii ei, a mers cu metroul pentru prima dată în anul 1939, își serba ziua în iunie deși era născută în aprilie, nu suporta frigul. A avut peste 30 de câini din rasa Corgi în timpul domniei, a iubit enorm caii, a trimis primul email în anul 1976. A fost mecanic auto în timpul celui de-al doilea război mondial într-o bază militară, de altfel Majestatea Sa și Vărul Domniei sale, Regele Mihai, sunt singurii Regi care au știut să schimbe o bujie.

regina, angliei, la incoronare
Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey, din ziua de 2 iunie 1953, a fost prima televizată din istorie.

Regina care s-a bucurat de toate Jubileurile posibile: de Argint, Aur, Diamant și Safir

Recordurile Reginei sunt nenumărate. Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey, din ziua de 2 iunie 1953, a fost prima televizată din istorie. S-a bucurat de Jubileul de Argint din anul 1977 și l-a plimbat pe Ceaușescu cu trăsura în 1978, asta e, se mai întâmplă și la case mari. Din anul 1993 a plătit impozit pe venit pentru prima dată în istoria monarhiei și asta pentru că primul ministru, John Major, s-a apucat să reformeze finanțele regalității. În anul 2002 a sărbătorit Jubileul de Aur, marcând cei 50 de ani de domnie. Apoi în 2012, a trăit cu mare fast Jubileul de Diamant care-a consemnat 60 de ani de domnie. În septembrie 2015 a devenit monarhul britanic cu cea mai lungă domnie, depășind-o pe Regina Victoria care a domnit 63 de ani și 216 zile. Și pentru că mereu a avut parte de o sănătate excelentă, la 6 februarie 2017, Regina a celebrat și Jubileul de Safir. Cu toate Jubileurile îndeplinite, Regina Elisabeta a II-a nu s-a gândit niciodată să abdice în favoarea mai tânărului ei fiu, Prințul Charles. Și așa a și murit: neabdicată.

Secretul longevității Reginei: o viață echilibrată și un pahar de gin în fiecare zi

Potrivit jurnaliștilor curioși din UK, preocupați de desacralizarea Reginei, Majestatea Sa se trezea întotdeauna la ora 7.30, fie că era duminică, fie că era marți. Atunci intra camerista în dormitor să o întrebe ce culoare dorește să poarte în acea zi. Să fie Roz? Primea roz, o minunată ținută deux-piece asortată cu pălăria, geanta, mănușile și bijuteriile. De altfel, avea două ținute identice, în caz că una se păta. Bine, nu “Regina avea”, servitorii aveau, ei se ocupau de acest amănunt. Apoi, venea hair stylista care o coafa în așa fel încât să arate cât mai natural, ca o Bunicuță blândă, cu inimă bună. Tot hair stylista îi fixa cu gel fiecare fir de păr, să nu se miște niciunul, să arate ca scoasă din cutie.

regina, angliei, tinara
Singurul monarh constituțional care-a trăit schimbări politice majore: descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea UK la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii.
Regina a fost marcată de trecerea în neființă a Prințului Vieții sale, Ducele de Edinburgh

La nouă fix, Regina își sorbea ceaiul dintr-un serviciu de porțelan englezesc, mânca cereale și își hrănea cățelușii Corgi care zburdau liberi prin Palat, cât e ziua de lungă. În tot acest timp, câțiva cimpoieri scoțieni îi dădeau Reginei onorul, sub fereastră. Restul zilei se ducea pe îndatoririle de Regină: garden-parties, recepții, întâlniri, vizite. Vara se retrăgea cu Prințul Philip, Duce de Edinburgh la castelul Balmoral din Scoția. După ce Prințul n-a mai fost, nici viața Reginei n-a mai fost una de Regină, ci de om rămas singur.

Regina nu avea pașaport și nici permis de conducere

Regina Elisabeta a II-a a avut parte de o sănătate foarte bună, doar în anul 2003 a suferit o intervenție chirurgicală la ambii genunchi. Alte neplăceri, istoriografii nu consemnează. Nu avea pașaport și asta pentru că nimeni n-o întreba de un astfel de fleac. Unde mai pui că pașapoartele britanice sunt emise în numele Majestății Sale, deci era ridicol să-și dea singură pașaport. Nu avea nici permis de conducere, deși conducea cu plăcere. Avea în schimb sute de genți Launer, iar modelele sale preferate au fost Royale și Traviata Neagră.

rerina, angliei
Foto credit Guliver, Getty Images.
Regina era fan al echipei de fotbal Arsenal Londra

Se spune că Regina trimitea semnale cu poșeta. Dacă o muta dintr-o mână în alta, de pildă, însemna că s-a plictisit și conversația trebuie să se aproprie de final. Îi plăcea ginul. Publicația Businnes Insider a scris că Regina bea în fiecare zi, înainte de masa de prânz, un pahar de gin cu Dubonnet, cu lămâie și gheață, iar seara bea un pahar de Martini sec. A purtat toată viața același model de pantofi: clasic, comod, cu tocul pătrat. În ultimii ani, pantofii erau realizați manual de firma Anello&Davide din Kensington, din cea mai fină piele de vițel. Regina era fan al echipei de fotbal Arsenal Londra, galeria este tristă astăzi.

O femeie excepțională care-a fost mai întâi Monarh

Dar toate acestea sunt detalii din viața unui Om care-a fost mai întâi Monarh. Singurul monarh constituțional care-a trăit schimbări politice majore: descentralizarea puterii în Regatul Unit, aderarea UK la Comunitățile Europene, Brexit și decolonizarea Africii. Astăzi a plecat un Monarh foarte iubit de britanici, a plecat Regina care-a trăit și a făcut istorie în Europa și în lume. Regina a murit, trăiască Regele! 

PS

Să nu uitam că Prințul Charles este prietenul României. Vom fi prieteni cu un Rege?

Cookies