Regina de pe terenul de handbal e de-acum și stăpâna unui Regat de Gheață. “Iceball”, afacerea care a aruncat-o pe Oana Manea în viața de business din București

03 aug. 2021
350 Afișari
Regina de pe terenul de handbal e de-acum și stăpâna unui Regat de Gheață. “Iceball”,  afacerea care a aruncat-o pe Oana Manea în viața de business din București
Regina de pe terenul de handbal e de-acum și stăpâna unui Regat de Gheață. “Iceball”, afacerea care a aruncat-o pe Oana Manea în viața de business din București

După doi ani de absență, Oana Manea, campioana României la handbal, s-a întors pe teren, joacă la echipa “Rapid București”. Are 36 de ani și o carieră extraordinară în spate. A câștigat 12 titluri, 8 cu Oltchim și 4 cu CSM București. A cucerit Cupa și Supercupa României de 4 ori. A câștigat Liga Campionilor în anul 2016 cu CSM București și Supercupa Europei în anul 2007 cu Oltchim. A fost desemnată unul dintre cei mai importanți jucatori pivot ai României, din toate timpurile. În plină pandemie, după ce s-a retras din sport, Oana și-a deschis o afacere cu gheață în București, careia i-a spus “Iceball”. Exclusiv pentru B365, un interviu emoționant cu Regina Mingilor de Gheață, la 40 de grade.

Viața după handbal este un șoc”. O spune o mare campioană a României, Oana Manea. Handbalul, un joc care presupune forță, viteză, agilitate, un joc care promovează munca în echipa. Muncă, Ambiție și Pasiune. Pe toate le întruchipează cu brio Oana Manea. Vedeta României s-a retras în anul 2019 de la CSM, dar de curând s-a intors pe teren.

oana, manea, baschetbalista
Oana Manea, cel mai bun Pivot al Romaniei la Handbal. Foto credit Oana Manea

În ultimii doi ani, Oana Manea a trecut de la mingea de handbal la mingea de gheață

În plină pandemie, a deschis o fabrică de gheață în București. S-a apucat de o afacere despre care nu știa nimic. Știa doar că nu-i lipsesc curajul și hotarârea și că trebuia să facă performanță, ca de obicei.

oana, manea, campion, baschet
În plină pandemie, Oana Manea a deschis o fabrică de gheață în București

Sportul m-a făcut să trăiesc toate sentimentele, de la bucurie la tristețe, de la mândrie la dezamăgire”

B365: După 24 de ani de handbal ai spus stop. Ce a însemnat sportul pentru viața ta, ce înseamnă Sportul?

Oana Manea: “Sportul este jumătate din viața mea. De la vârsta de 10 ani a intrat în viața mea. Sportul m-a ordonat, m-a făcut să trăiesc toate sentimentele, de bucurie, de tristețe, de mândrie sau de dezamăgire. Oricum, până la urmă rămâi cu amintirile performanțelor, cu ce ai reușit”.

oana, manea, baschet
Regrete nu am, pentru că mereu am mers pe ideea că toate se întâmplă cu un scop, că sunt lucruri bune sau mai puțin bune”. foto credit Oana Manea.

Toate se întâmplă cu un scop, că sunt lucruri bune sau mai puțin bune”

B365: Cea mai mare împlinire? Cel mai mare regret?

Oana Manea: “Cea mai mare împlinire sunt medaliile câștigate, ele sunt satisfacțiile muncii mele de ani de zile. Regrete nu am, pentru că mereu am mers pe ideea că toate se întâmplă cu un scop, că sunt lucruri bune sau mai puțin bune”.  

„Viața Reală este cu totul altceva, abia acum realizez ce înseamnă Viața Reală”

B365: Cum a arătat Viața după handbal?

Oana Manea: “În primul rând, este un șoc. apar multe întrebări ce fac acum, unde mă duc, de unde încep și multe altele. Viața sportivă este frumoasă, dar muncești foarte mult ca să obții ceva important. Treci prin toate accidentările, prin toate trăirile, prin dezamăgire, reușită, bucurie, împlinire, satisfacție. Apoi, pe teren, la antrenamente și meciuri, uiți de toate acestea. Viața Reală este cu totul altceva, abia acum realizez ce înseamnă Viața Reală. Eu am avut noroc cu soțul meu că m-a ajutat, m-a îndrumat în tot ce a urmat după retragere. Acum, că am un business, îmi dau seama ce înseamnă asta. Mult stres, presiune, răbdare ca să lucrezi cu oamenii. Ești mereu adâncit în calcule și gânduri: ce să faci? cum să faci? cum să rezolvi problemele?”.

oana, manea, champions league
Oana Manea a cistigat Champions League cu CSM Bucuresti. foto credit Oana Manea

La primul meu turneu am rămas fără voce o săptămâna de cât am țipat”

B365: Acum joci la Rapid, te-ai întors în handbal și antrenezi o echipa de junioare din Dobroești. Cum te simți printre acele tinere care vor să devină celebre ca tine?

Oana Manea: “M-am reapucat să joc la Rapid Bucuresti si îmi este greu după o pauză de doi ani, dar ușor, ușor, cu pregătire, o să îmi revin ca să pot ajuta echipa. Am antrenat și fetele de la Dobroești Junioare 2. M-am simțit bine și mi-a plăcut, deși este greu să fii antrenor, trebuie să ai multă răbdare, mai ales cu copiii. Să le explici mult, să le atragi atenția, să îi faci să le placă ceea ce fac. Am încercat să pun în practică tot ceea ce am învățat eu, în toți anii de carieră, de la toți antrenorii pe care i-am avut. Ca în orice alt domeniu, când ajungi să faci tu acel lucru, abia atunci îți dai seama cum este. De aceea, uneori cred că ne judecăm greșit antrenorii”.

oana, manea,antrenor, baschet
“La primul meu turneu cu fetele am rămas fără voce o săptămâna de cât am țipat”, Oana Manea, antrenor al junioarelor din Dobroesti.
Le-am făcut pe fetele pe care le-am antrenat să creadă în ele, să creadă că pot mai mult”

Oana Manea: “La primul meu turneu cu fetele, am rămas fără voce o săptămâna de cât am țipat și de cât am fost de agitată. Așa am descoperit o altă latura a mea. Am avut o mare satisfacție și bucurie pentru că în acel turneu fetele au avut o prestație bună, față de cum erau catalogate. Bucuria de pe fețele lor și reacțiile lor la sfârșit de meci au fost cele mai mari satisfacții din ultimul timp. Le-am făcut să creadă în ele, să creadă că pot mai mult”.

La început îți faci un calcul, cam cât ar fi totul, dar la urmă îți dai seama că ai dat mult mai mult”

B365: Cum ți-a venit ideea să intri în afaceri? Cu câți bani ai început Fabrica de Gheață?

Oana Manea: “Business-ul mi l-a insuflat soțul meu. El are mulți ani de experiență în domeniu. La început, m-a implicat în afacerea lui cu paleți, cu lucruri mai ușoare, să văd despre ce este vorba și cum merg lucrurile. Apoi, tot lui i-a venit ideea să facem o fabrică de gheață și, în mare, să încep să mă ocup eu de ea. Am făcut și cursuri de contabilitate ca să pot să îmi dau seama ce înseamnă să ai o afacere și să investești banii tăi în ceva. Sunt suficienți bani băgați în fabrica de gheață. La început îți faci un calcul cam cât ar fi totul, iar la sfârșit îți dai seama că ai dat mult mai mult. Mereu apare câte ceva de care ai nevoie și este obligatoriu să-l iei”.

fabrica, de, gheata, iceball
Fabrica de gheata Iceball din Bucuresti. „Am făcut și cursuri de contabilitate ca să pot să îmi dau seama ce înseamnă să ai o afacere și să investești banii tăi în ceva.”.
Noi, sportivii, trăim într-o bulă, cu tot ce ai nevoie te ajută cei de la club”

B365: Cât de greu a fost la început? A fost greu?

Oana Manea: “Asta a fost impresia mea și cred că nu numai a mea. Noi sportivii trăim într- o bulă, cu tot ce ai nevoie te ajută cei de la club, așa că rezolvi repede problemele. Însă, când faci ceva de unul singur, trebuie să te descurci de unul singur. Mi-a fost destul de greu, cu toate că încercam să fiu cât mai atentă, să nu greșesc. Lucrezi cu facturi, plăți și, deși eram atentă, tot greșeam. Cel mai greu a fost să mă obișnuiesc cu tot ceea ce înseamnă “business” și să iau singură decizii, în anumite momente. Mereu mă întrebăm: oare e bine sau nu? Și atunci mă sfatuiam cu soțul meu”.

După o baie în gheață, te simți mult mai bine, mai ales dacă ai musculatura încărcată”

B365: Le trimiți gheață și sportivilor? Gheața face bine la musculatura.

Oana Manea: “Nu prea am dat la sportivi, dar nu este timpul pierdut.  Într-adevăr, gheața face bine la musculatură. Când ești obosit și mai ales când intri în pregătire cu musculatura încărcată, gheața te ajută la circulație. După o baie în gheață te simți mult mai bine. M-am gândit la minge și la gheață, de asta fabrica se numește IceBall, adică “mingea de gheață”.

fabrica, de, gheata, iceball
„M-am gândit la minge și la gheață, de asta fabrica se numește IceBall, adică “mingea de gheata”, foto credit Oana Manea.

B365: „Mingea de gheață” a venit după adevărata minge. E caniculă. Au crescut vânzările?

Oana Manea: “Da, se vede diferența. La începutul lunii iunie nu am avut o vreme prea prietenoasă, a fost vânt, au fost ploi, dar în luna asta caniculară, în iulie au crescut vânzările, au fost cereri destul de mari. Cum se face cald, cum sună telefonul pentru comenzi. Îmi doresc să fie căldură cât mai mult timp”.

Apa pentru gheață este scoasă dintr-un puț care se află la o adâncime de 160 de metri

B365: Cum este organizată fabrică? Vrei să faci performanță și în acest domeniu?

Oana Manea: “Pot să spun că noi am avut și puțin nororc. Avem apă proprie de la un puț care se află la o adâncime de 160 m. Apa este trasă printr-o pompă submersibilă, intră în bazinul de stocare, apoi prin hidrofor și urmează tot procesul de filtrare-purificare a apei, printr-o osmoză inversă. Merge în bazinul 2 de stocare și după aceea intră în mașina de făcut gheață. Gheața cade într-o mașină de dozare, este pusă în pungă, cântărită, lipită, depozitată pe paleți și băgată în depozitul frigorific. Da, noi suntem mai pe la început dar ne dorim să creștem și să ne facem cunoscuți de la an la an”. 

oana, manea, campion, baschet
„După o baie în gheață te simți mult mai bine”, foto credit Oana Manea.

B365: Planuri pentru viitor? Acum ai o fabrică de gheață, ți-ai dori un Regat de gheață?

Oana Manea: “ Dacă îmi fac planuri, nu prea se realizează, așa că iau totul așa cum vine. Deocamdată mă pregătesc cu noua mea echipa Rapid, iar dacă se va ivi altceva pe parcurs înseamnă că a venit de la sine. V-am spus că în viață unele lucruri vin de la sine si se întâmplă cu un scop”.

Nota B365.ro: De mai bine de un an, micile afaceri din București sunt într-o luptă inimaginabilă, într-o teribilă luptă pentru supraviețuire. Dar micile afaceri mai au o particularitate admirabilă: sunt “mânuite” de adevărați războinici, de supraviețuitori care, când le fuge pământul de sub picioare, învață să zboare. Sunt zeci de mici antreprenori care, de un an de zile, fac nopțile zile și socotesc fiecare centimă cu un singur scop: să nu înceteze să existe. Să nu dea oameni afară. Să nu-și piardă clienții care le deveniseră, deja, un fel de amici. Să reziste, să se adapteze și, dacă musai, să se reinventeze. „Micile afaceri din Marele Oraș” este proiectul B365.ro dedicat acestor oameni și afacerilor lor pe care se încăpățânează nu doar să le țină în viață, ci și să le dezvolte, dacă se ivește și cel mai mic prilej. Iată pe cine am mai cunoscut, ce am mai descoperit pînă acum prin București:

 

Cookies