Regimul incompatibilităţilor, modificat de Parlament. Scade drastic puterea ANI

de:
06 mai 2015
0 Afișari
Regimul incompatibilităţilor, modificat de Parlament. Scade drastic puterea ANI

Aventura acestui proiect legislativ începe în 2013, într-o perioadă când mulţi aleşi locali erau declaraţi incompatibili de Agenţia Naţională de Integritate, şi este iniţiat de şase parlamentari PSD: Marian Neacşu – liderul grupului PSD din Camera Deputaţilor, Axente Ioan, Covaci Dore, Fraticiu Gheorghe, Florin Iordache – coordonatorul operaţiunii din „Marţea Neagră” şi Gheorghe Roman. În momentul respectiv se vorbea de aproximativ 1.200 de primari şi consilieri care s-ar afla în incompatibilitate, numărul fiind avansat de Mariana Gâju, primar PSD Cumpăna. Printre aceştia se afla şi actualul preşedinte Klaus Iohannis care a fost acuzat de incompatibilitate de ANI. În cele din urmă, Înalta Curte i-a dat câştig de cauză lui Klaus Iohannis, în ianuarie 2015, după ce anterior câştigase procesul şi la Curtea de Apel Alba Iulia. În timpul campaniei electorale, premierul Ponta afirma că sigur Iohannis va pierde procesul cu ANI.

Practic, primarii şi preşedinţii de Consilii Judeţene primesc dreptul prin această lege să facă parte din Consiliile de administraţie al companiilor de utilităţi publice, lucru interzis de legea 161/2003.

Senatul respinge, în calitate de primă camera sesizată, proiectul legislativ la data de 5 noiembrie 2013.

Proiectul începe însă să fie susţinut în Camera Deputaţilor unde trece pe rând de comisii în 2014.

Preşedintele Traian Băsescu nu este de acord cu forma ieşită în Parlament şi trimite legea la reexaminare – 14 iulie 2014. ANI critică şi ea legea votată în Parlament, anunţând că nu o susţine.

În octombrie, legea trece de Senat fără a se ţine cont de observaţiile preşedintelui, iar de atunci stă în Parlament pentru a se găsi un moment prielnic pentru votarea ei.

Momentul prielnic a apărut, legea aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri a Camerei Deputaţilor, fiind respinsă cererea de reexaminare. Astfel se va modifica fundamental regimul incompatibilităţilor, dar şi prerogativele Agenţiei Naţionale de Integritate.

Parlamentarii au recurs la un subterfugiu, deoarece nu au modificat legea 161/2003, cea care stabileşte regimul incompatibilităţilor, ci au apelat la o lege pentru modificarea legii serviciilor comunitare de utilităţi publice 51/2006. Preşedintele Iohannis nu mai poate trimite legea la reexaminare, dar pesediştii vor folosi mesajul lui Iohannis pentru a explica votul lor din Parlament, scrie gandul.info.

Tentativele de modificare a atributelor ANI a generat reacţii dure în trecut din partea ambasadelor, ţinând cont de faptul că Agenţia a fost mereu lăudată în rapoartele MCV.

Cookies