Reformă în sănătate. Se schimbă condiţiile pentru numirea în CA ale spitalelor publice

10 mai 2021
139 Afișari
Reformă în sănătate. Se schimbă condiţiile pentru numirea în CA ale spitalelor publice

Schimbări importante în privința unei reforme în sănătate. Membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice din România vor trebui să fie absolvenţi de studii superioare cu licenţă, să aibă 5 ani de experienţă profesională de management în domeniul farmacie, sănătate publică, juridic sau economic și să nu fi fost condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie. Noile prevederi fac parte dintr-un proiect de lege depus la Parlament de 28 de deputaţi şi senatori de la PNL, USR PLUS, UDMR şi minorităţi.

Proiectul modifică în acest sens legea privind reforma în domeniul sănătăţii.

Ce prevede noul proiect

Potrivit prevederilor propuse, „membrii consiliului de administraţie pentru spitalele publice trebuie să îndeplinească, sub sancţiunea nulităţii actului de numire, următoarele cerinţe: a) să fie absolvenţi de studii superioare finalizate cu licenţă şi b) să deţină la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă profesională şi/sau de management în domeniul medical, farmacie, sănătate publică, juridic sau economic, sau c) să deţină la data numirii cel puţin 5 ani de experienţă în reprezentarea pacienţilor în calitate de membru al structurii de conducere a unei asociaţii sau fundaţii de profil”.

Nu pot fi numiţi membri ai consiliului de administraţie pentru spitalele publice cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării

„Am considerat necesară completarea legii cu alin.15, care preia formularea iniţiativei legislative cetăţeneşti de modificare a Constituţiei României, cunoscută în spaţiul public sub formula ‘Fără penali în funcţii publice’, la nivelul consiliilor de administraţie ale spitalelor publice”, a precizat deputatul USR PLUS Cristian Seidler, unul dintre iniţiatorii proiectului, conform unui comunicat al Alianţei USR PLUS.

Șefa PNL București, Violeta Alexandru, inițiatorul proiectului

Deputatul PNL Violeta Alexandru, de asemenea iniţiator al proiectului, a afirmat că numirea membrilor consiliului de administraţie pentru spitalele publice trebuie să se realizeze pe criterii de competenţă. Anunțul a fost făcut printr-o postare pe Facebook.

Procesul de selecţie pentru numirea reprezentanţilor Consiliului General al Municipiului Bucureşti în Consiliile de Administraţie ale spitalelor din subordinea Primăriei nu a fost bine gestionat. Am spus acest lucru partenerilor de la USR-PLUS. Nu o să ne rezumăm la constatări. Împreună cu deputatul USR Cristian Seidler, am depus astăzi un proiect de modificare a legii privind reforma în domeniul sănătăţii, pentru ca baza de selecţie să se lărgească, iar candidaţii pentru aceste funcţii să răspundă unor minime criterii de integritate şi de competenţă. Vrem ca numirea membrilor consiliului de administraţie pentru spitalele publice să se realizeze pe criterii de competenţă, vrem profesionişti în CA-urile spitalelor Capitalei. Condiţiile sunt fireşti şi de bun-simţ

Proiectul va intra mai întâi în dezbaterea Senatului, apoi a Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Cookies