ARHIVA B365

REFERENDUM SCOŢIA. Referendum istoric, în Scoţia, pentru independenţă

UPDATE Mai sunt patru ore până la închiderea urnelor. Scoțienii consideră că nu este vorba despre o „rupere”, ci mai degrabă despre o reechilibrare a relației cu Marea Britanie.

REFERENDUM SCOŢIA. „Trebuie ca Scoţia să devină o ţară independentă?”. Aceste opt cuvinte ar putea să schimbe din nou cursul unei saga, uneori războinice, dintre scoţieni şi vecinii lor de la sud, pe 18 septembrie, scrie Mediafax.

Miza este considerabilă. Suspansul copleşitor. Mobilizarea extremă.

REFERENDUM SCOŢIA. La sfârşitul campaniei, sondajele mizează pe rezultate foarte strânse. După ce a dominat timp de doi ani, tabăra unioniştilor este urmată îndeaproape de susţinătorii independenţei, înregistrând un avans mediu de două puncte procentuale, situat în interiorul marjei de eroare.

Într-o Scoţie împodobită cu steaguri alb-albastre, dezbaterea este atât de intensă încât autorităţile aşteaptă o participare de aproximativ 80%.

REFERENDUM SCOŢIA. Scrutinul este deschis, începând cu ora 9.00, ora României, şi până la miezul nopţii, celor 4,2 milioane de alegători care trăiesc pe teritoriul scoţian, la Edinburgh, capitala, Glasgow, în Highlands, la Aberdeen, portul petrolier, pe Insulele Shetland şi pe alte aproximativ 660 de insuliţe.

Adolescenţii cu vârste de 16 şi 17 ani au fost invitaţi la urne, în mod excepţional. Spre marea lor nemulţumire, cei aproximativ 750.000 de scoţieni din diaspora sunt ţinuţi la distanţă.

REFERENDUM SCOŢIA. Scoţia reprezintă 8,3% din populaţia Marii Britanii, o treime din suprafaţa acesteia şi 9,2% din Produsul Brut Intern (BIP) britanic. Deci, o minoritate va decide soarta întregului din care fac parte Anglia, Scoţia, Ţara Galilor şi Irlanda de Nord.

REFERENDUM SCOŢIA. Verdictul referendumului pentru independenţa Scoţiei este aşteptat în noaptea de joi spre vineri.

REFERENDUM SCOŢIA. Un verdict în favoarea independenţei nu este văzut cu ochi buni de bancheri, care au ameninţat că îşi vor muta activele în Marea Britanie, dacă scoţienii vor decide independenţa. Si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca o Scotie independenta nu va putea ramane in continuare membru al UE, arata Bloomberg, citat de ziare.com.

REFERENDUM SCOŢIA. Daca Scotia va deveni independenta, ar putea fi recunoscuta ca stat independent al Uniunii Europene dupa luna martie 2016, pentru ca in acest moment cetatenii sai sunt cetateni UE si respecta legile UE.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button