ȘTIRI

REFERENDUM în Crimeea: Votul privind alipirea la Rusia a început. „Toată lumea va fi fericită”

„Este un moment istoric, toată lumea va fi fericită”, a declarat pentru presă „premierul” prorus al Crimeei Serghii Aksionov, după ce a votat la Simferopol. „Începe o nouă eră”, a continuat el, în timp ce un bărbat care agita un steag ucrainean era împins de către gărzi.

„Vom sărbători în această (duminică) seara”, a conchis Aksionov, sigur de victoria sa, potrivit Mediafax.  În contextul în care trupe ruse şi miliţii ruse sunt mobilizate în Crimeea, locuitorii acestei regiuni din sudul Ucrainei sunt invitaţi să aleagă între integrarea în Federaţia Rusă şi o autonomie mai largă în interiorul Ucrainei. Încă de la deschiderea secţiilor de votare, au venit să voteze numeroase persoane în vârstă.

„Totul va fi mai uşor. Sunt complet pentru Rusia”, a declarat o rusoaică, Raisa, în vârstă de 77 de ani, sprijinită într-un baston, înainte să intre în secţia de votare. La Sevastopol, care găzduieşte Flota rusă la Marea Neagră de peste 200 de ani, Aleftina Klimova, născută în Rusia, nu a putut să doarmă.

„Mă aşteptam ca Statele Unite, Franţa, ei, toţi, să fie împotrivă. Mă temeam pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin. Dar a ştiut să reziste. Nu am dormit toată noaptea, am aşteptat acest moment şi totul merge cum voiam”, a continuat ea. Altă femeie a agitat un mic steag rusesc la ieşirea din secţia de votare.

La Bahcisarai, principalul oraş al comunităţii musulmane tătare din Crimeea, ai cărei lideri au îndemnat la boicotarea referendumului, reporteri au constatat că doar ucraineni de origine rusă veneau să voteze. „Am aşteptat acest moment de ani de zile”, a declarat Ivan Konstantinovici, în vârstă de aproximativ 70 de ani, care şi-a ridicat braţele în semn de victorie după ce a votat la Bahcisarai.

„Toată lumea va vota pentru Rusia”, a spus el. Într-o peninsulă cu o populaţie majoritară rusofonă, alipită în 1954, în urma deciziei lui Nikita Hruşciov, unei Ucraine care le-a părut întotdeauna îndepărtată multor locuitori, o largă majoritate se va pronunţa cu siguranţă în favoarea unei uniuni oficiale cu Federaţia Rusă, cu atât mai mult cu cât minorităţile ucraineană şi tătară, care reprezintă 37% din populaţie, au îndemnat la boicot.

Un ultim îndemn la boicotare a fost lansat în noaptea de sâmbătă spre duminică de către preşedintele interimar ucrainean Oleksandr Turcinov. Denunţând, într-un comunicat, un „pretins referendum pe care pseudo-puterea marionetă din Crimeea îl organizează sub controlul trupelor ruse”, Turcinov a declarat că rezultatele acestuia „nu reflectă sentimentele adevărate ale populaţiei” din Crimeea.

„Kremlinul avea nevoie de ea pentru a-şi introduce în mod oficial forţele armate pe teritoriul nostru şi pentru a începe un război care va ruina vieţi omeneşti şi perspectivele economice ale Crimeei”, a adăugat el. Întrebarea care le este adresată le permite alegătorilor să aleagă între „reunificarea cu Rusia ca membră a Federaţiei Ruse” sau revenirea la un statut datând din 1992, niciodată aplicat, de autonomie lărgită faţă de Kiev.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button