ARHIVA B365

Referendum în Capitală pe 26 iunie, cu două întrebări. VEZI CARE SUNT

Bucureştenii sunt chemaţi pe 26 iunie la referendum. Locuitorii Capitalei vor trebui să răspundă la două întrebări:

1. Vă doriţi o capitală cu 7 administraţii, controlată de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?

2. Vă doriţi ca şi consilierii generali sa fie aleşi uninominal asemenea primarilor de sector?

Cele două întrebări au fost propuse de consilierii de la PDL şi aprobate cu majoritate de voturi. Astfel, dintre cei 50 de consilieri prezenţi la şedinţă, 26 au votat pentru, 21 împotrivă, iar trei s-au abţinut.

Reprezentanţii USL au propus şi ei tot două întrebări, respectiv:

1. Sunteţi de acord ca primarii de sector să fie aleşi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
2. Sunteţi de acord cu desfiinţarea consiliilor locale de sector?

Această variantă a fost votată însă doar de 21 de consilieri, neexistând astfel majoritatea necesară pentru a fi aprobat.

Oprescu: Întrebările PDL sunt formulate tendenţios

Primarul general, Sorin Oprescu, susţine că noua variantă a referendumului reprezintă un pas înainte comparativ cu prima versiune cu cele şapte întrebări „stupide”, însă rămân în continuare neclarităţi.

„Întrebările sunt formulate tendenţios. Răspunsul la prima întrebare este destul de neclar. Ar fi fost loc de întrebări şi mai clare pentru că problema este simplă. Din păcate, interesul politic este deasupra interesului public, dar voi face tot ce este posibil ca bucureştenii să fie informaţi corect”, a explicat Sorin Oprescu, după şedinţa CGMB în care a fost votată noua hotărâre privind organizarea referendumului.

Edilul-şef a spus că în perioada următoare va demara o campanie de informare a populaţiei privind întrebările la care sunt chemaţi să răspundă. Potrivit primarului general, în Capitală vor fi amenajate aproximativ 1.200 de centre de votare, aceleaşi ca şi la alegerile prezidenţiale.

Buget de 2,4 milioane euro pentru organizarea referendumului

Consilierii generali au votat luni şi bugetul pentru organizarea referendumului. Potrivit hotărârii aprobate de CGMB, municipalitatea va aloca pentru referendum 10 milioane lei (2,4 milioane euro). Banii provin din fondul de rezervă al Primăriei generale. Cele zece milioane de lei reprezintă suma maximală ce poate fi cheltuită pentru organizarea referendumului. Banii rămaşi necheltuiţi din acest buget se vor întoarce în fondul de rezervă al Primăriei Capitalei şi nu vor putea fi cheltuiţi în alte scopuri.

Conform hotărârii anterioare a CGMB privind organizarea referendumului, propusă de PDL, PRM şi PNG şi aprobată cu majoritate de voturi, bucureştenii ar fi trebuit să răspundă la 7 întrebări pe tema reorganizării administrative a Bucureştiului:
1. Sunteţi mulţumiţi de modul în care s-a dezvoltat Capitala?
2. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o singură administraţie?
3. Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi 7 administraţii?
4. Suntei mulţumiţi de curăţenia din Bucureşti?
5. Vă doriţi o arhitectură unitară in Bucureşti?
6. Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?
7. Sunteţi de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti?

După mai multe săptămâni de discuţii şi negocieri între grupurile politice din consiliu şi primarul general, consilierii PDL au decis să reducă numărul de întrebări şi conţinutul acestora, alegându-se varianta propusă şi votată luni de CGMB.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button