Referendum în Belarus. Țara va putea deține armament nuclear, iar Alexander Lukashenko poate conduce statul până în 2035

28 feb. 2022
660 Afișari
Referendum în Belarus. Țara va putea deține armament nuclear, iar Alexander Lukashenko poate conduce statul până în 2035
Referendum în Belarus. Țara va putea deține armament nuclear, iar Alexander Lukashenko poate conduce statul până în 2035. Sursa foto: Daily Sabah

Referendumul de modificare a constituției din Belarus a trecut, potrivit biroului electoral de la Minsk. Astfel, Belarus renunță la statutul de țară neutră și non-nucleară, asta după ce țara vecină Ucrainei a fost o rampă de lansare pentru trupele lui Vladimir Putin încă de la începutul invaziei. Mai mult, Alexander Lukashenko, actualul conducător, va putea conduce Belarus până în 2035, potrivit noilor modificări.

Belarus va putea să găzduiască armament nuclear pe teritoriul său, după ce referendumul organizat pentru modificarea constituției a trecut, anunță Comisia electorală centrală din Belarus. Astfel, statutul de țară neutră și non-nucleară este îndepărtat, o mutare care dă îngrijorări la nivel mondial, mai ales în urma invaziei începute de Rusia în Ucraina.

Belarus va putea să dețină și să găzduiască armament nuclear, în urma referendumului

Belarusul renunțase la armele nucleare după căderea Uniunii Sovietice, într-o mutare care se petrecuse în majoritatea statelor foste sovietice, decizia având ca scop evitarea unor posibile conflicte. Decizia vine la scurt timp după invazia Rusiei asupra Ucrainei, și oferă îngrijorări privind viitorul colaborărilor dintre Rusia și Belarus, cea din urmă având în acest moment posibilitatea de a găzdui chiar armament nuclear rusesc, asta după ce Vladimir Putin a desfășurat aici trupe sub pretextul unor exerciții militare, pentru ca doar câteva zile mai târziu aceste trupe să fie folosite la invadarea Ucrainei.

De asemenea, în urma sancțiunilor aduse de lumea occidentală, Vladimir Putin a ordonat comandamentului de disuasiune nucleară să intre în „alertă maximă”.

Duminică, președintele Belarusului, Alexander Lukashenko, a anunțat că nu exclude să discute cu omologul rus Vladimir Putin pentru a solicita plasarea de arme nucleare pe teritoriul țării sale.

„Dacă voi (Occidentul) transferaţi arme nucleare în Polonia sau Lituania, la graniţele noastre, atunci mă voi adresa lui Vladimir Putin pentru a returna armele nucleare pe care le-am dat fără nicio condiţie”, a declarat Lukashenko.

Lukashenko va putea conduce Belarusul până în 2035

Liderul bielorus va putea să stea la cârma țării până în anul 2035, potrivit noilor modificări aduse constituției. Astfel, Lukashenko, ajuns la 67 de ani, ar urma să aibă vârsta de 79 de ani la data respectivă.

Statele occidentale au condamnat poziția și acțiunile desfășurate de Belarus, și iau în calcul nerecunoașterea modificărilor aduse constituției, potrivit Newsweek.

Cookies