ARHIVA B365

REFERENDUM GRECIA: Cetățenii decid duminică dacă rămân în zona euro

Prezenta la urne pana la ora 15:00 este de 35% din alegatori. 
 
Grecii trebuie sa raspunda cu DA sau NU la o intrebare extrem de complicata: daca sunt de acord cu propunerea de ajutor financiar facuta de FMI-Comisia Europeana, propunere ce consta in doua documente diferite. Problema e ca propunerea a expirat deja in urma cu cinci zile. Desi guvernul condus de populistul Alexis Tsipras sustine ca un NU la referendum inseamna intarirea pozitiei de negociere cu creditorii, liderii europeni au avertizat ca NU inseamna practic iesirea din Zona Euro, informează Hotnews.ro.

Guvernul grec a publicat luni textul intrebarii pe care intentioneaza sa o adreseze cetatenilor sai in referendumul anuntat pentru duminica, scrie Reuters. Astfel, acestia sunt intrebati daca accepta sau nu cererile creditorilor internationali in schimbul continuarii finantarii tarii si evitarii falimentului.

„Ar trebui ca propunerea care a fost inaintata de catre Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International la reuniunea Eurogroup din 25 iunie, 2015, si care consta din doua parti care impreuna constituie propunerea completa, sa fie acceptata?”

Casuta cu „Nu” apare ca prima optiune, deasupra „Da”-ului.

Guvernul de extrema stanga a cerut populatiei sa nu aprobe aceste masuri”.

Cu 24 de ore înaintea deschiderii urmelor, adepții unui răspuns DA la referendumul de duminică din Grecia îi devansează ușor ca procent pe cei care intenționează să voteze varianta ‘nu’, recomandată de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat citat de Reuters.

Aproximativ 44,1% dintre greci susțin un răspuns ‘Da’, în timp ce 43,7% se pronunță pentru un răspuns ‘Nu’ înaintea referendumului de duminică ce ar putea decide viitorul țării în zona euro, indică un sondaj de opinie dat publicității vineri, relatează Reuters.

Potrivit sondajului de opinie difuzat de Mega TV, 5,9 % dintre subiecții chestionați s-au declarat indeciși. Grecia urmează să organizeze duminică un referendum privind acordul cu creditorii internaționali, un scrutin care ar putea decide viitorul său în cadrul zonei euro după ce nu a putut achita o rată de împrumut către Fondul Monetar Internațional (FMI) în valoare de 1,6 miliarde de dolari până la 30 iunie.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button