Reducerea la plata impozitului: cât este şi până când poţi beneficia de ea

de:
04 ian. 2011
13 Afișari
Reducerea la plata impozitului: cât este şi până când poţi beneficia de ea

Bucureştenii care îşi plătesc impozitele pe casă, teren şi maşină în primul trimestru al anului, adică până la sfârşitul lunii martie 2011, primesc o reducere de 10%.

Proprietarii de autoturisme puternice şi cei care au mai multe locuinţe vor fi taxaţi dublu sau chiar triplu faţă de cei care nu deţin mai multe active mobile şi imobile. Tot în această perioadă pot fi rezervate şi locurile de parcare cu plată.

În Sectorul 2 taxele şi impozitele se pot plăti cu cardul sau pe internet

De exemplu, persoanele care locuiesc în Sectorul 2 al Capitalei pot să achite impozitele la stat direct de acasă, fără să se mai deplaseze la ghişeele primăriei. Acestea au ca modalitate de plată atât varianta prin internet banking, dacă au conturi deschise la Bancpost sau Banca Comercială Română (BCR), cât şi la bancomatele Bancpost utilizând cardul bancar al instituţiei financiare menţionate. Dacă nu vor să stea la coadă la ghişeul administraţiei locale, bucureştenii din Sectorul 2 mai pot opta pentru plata cu cardul la POS-urile instalate la toate sediile Direcţiei de Venit Buget Local sau pot efectua plăţilele la oficiile poştale din Bucureşti. În cazul în care unii bucureşteni sunt plecaţi în afara localităţii, administraţia Sectorului 2 a anunţat că acceptă plata dărilor la stat inclusiv prin mandat poştal, cu excepţia casieriei de la Administraţia Domeniului Public a Sectorului 2 care a fost desfiinţată.

În Sectorul 3 se poate plăti la CEC şi Poştă

Bucureştenii care locuiesc în Sectorul 3 al Capitalei au, de asemenea, mai multe modalităţi de plată a taxelor şi impozitelor locale, respectiv la sediile Direcţiei Impozite şi Taxe Locale Sectorul 3, la oficiile poştale din Bucuresti şi la agenţiile CEC din Sectorul 3.

În Sectorul 4 sunt funcţionale două centre de încasare

Persoanele care stau în Sectorul 4 din Capitală îşi pot achita taxele pe apartament, teren şi maşină, aferente anului trecut, la cele două centre deschise în Șoseaua Olteniţei, nr. 37-39, unde programul de lucru cu publicul este în zilele de marţi, miercuri, vineri între orele 8.30 – 16.30, iar luni şi joi între orele 8.30 – 18.30 şi în Calea Șerban Vodă, nr. 43 în zilele de luni, marţi, joi, vineri între orele 8.30 – 16.30 şi miercuri, de la 8.30 la 18.30. După cum a precizat primarul Cristian Popescu Piedone, acesta se aşteaptă la un număr mare de cetăţeni care să plătească taxele locale în primele trei luni ale acestui an, mizând pe spiritul civic al locuitorilor de sector.

În Sectorul 5 al Capitalei, bucureştenii se pot adresa Administraţiei Financiare situată în Calea 13 Septembrie, Nr. 225, Bloc V54, sau la numărele de telefon 021,.410.49.41 şi 021. 410.06.12.

În Sectorul 6, îţi verifici taxele prin telefon şi le plăteşti pe Internet

Contribuabilii vor apela call-center-ul şi, prin tastarea CNP-ului, vor fi informaţi asupra datoriilor pe care le au de plată pentru case, terenuri, automobile şi amenzi. Procedura este securizată şi în conformitate cu standardele europene în domeniu.

Investiţia pentru reconfigurarea centralei telefonice şi implementarea call-center-ului s-a ridicat la 6.000 de euro, iar banii provin din bugetul SPFPL Sector 6.

Important de ştiut este şi faptul că, tot începând de luni, 6 decembrie 2010, cetăţenii care vor accesa pagina www.taxelocale6.ro, vor găsi o variantă optimizată a site-ului şi vor putea alege secţiunea plata electronică pentru a achita online taxele şi impozitele. Toate operaţiunile derulate prin Internet şi prin cele opt infochioşcuri aflate în marile centre comerciale ale Sectorului 6 sunt scutite de orice comision.

Impozitul pe locuinţă este cel mai scump în centrul oraşului

Şi în acest an, cele mai mari impozite pe clădiri vor trebui achitate de bucureştenii care locuiesc în zona A a municipiului, adică în perimetrul cuprins între bulevardele Ştefan cel Mare, Mihai Bravu, Splaiul Unirii şi  Timişoara. Impozitul pentru un apartament cu două camere costă 125 de lei, iar unul de patru, 264 de lei. Taxe relativ apropiate ca valoare vor plăti şi cei care au apartamente în zona B, adică în cartierele Berceni, Pantelimon, Colentina şi Giuleşti. Impozitele cele mai mici sunt pentru locuinţele din zona D, adică de la periferia Capitalei.  Aici, suma de plată este de 111 lei în cazul unui apartament de două camere.

Proprietarii cu multe locuinţe vor plăti de trei ori valoarea clădirii

Tarifele menţionate mai sus sunt valabile pentru persoanele care au în proprietate o singură locuinţă. În cazul bucureştenilor care au mai multe clădiri, aceştia vor trebui să plătească şi cu 300% mai mult. Astfel, pentru a doua locuinţă, în afara celei de domiciliu, se va plăti un impozit majorat cu 65%, pentru a treia se va plăti cu 150% mai mult , iar pentru o a patra sau mai multe locuinţe, cu 300% în plus. Impozitele nu vor fi majorate însă pentru cei care fac dovada că au obţinut alte proprietăţi prin succesiune legală.

Maşinile cu motoare puternice sunt taxate dublu

Dacă pentru maşinile cu capacitatea cilindrică sub 2.000 de cmc impozitul rămâne la fel ca anul trecut, pentru modele cu motoare mai mari decât această valoare taxa poate chiar să se dubleze în comparaţie cu anul trecut. Astfel, dacă un şofer din Bucureşti a plătit în 2010 un impozit de 450 de lei pentru maşina de 2.500 cmc, anul acesta suma urcă la 900 de lei. În cazul maşinilor de 2.700 cmc taxa este în 2011 de peste 1.900 de lei, respectiv de 2.160 de lei pentru motorizări de 3.000 cmc.

Ce impozite se reţin pe terenuri

În privinţa terenurilor, un hectar de teren intravilan cu construcţii va fi taxat cu 8.921 lei dacă se află în zona A, cu 7.408 lei pentru zona B, cu 5.600 lei pentru zona C şi cu 3.832 lei dacă suprafaţa se află în zona D, adică la periferie.

Cookies