Reducerea concediului maternal: În Bucureşti există doar trei sau patru creşe, conform Primarului General

de:
30 nov. 2010
1 afișări
Reducerea concediului maternal: În Bucureşti există doar trei sau patru creşe, conform Primarului General

Edilul Capitalei a recunoscut că în Bucureşti nu există posibilitatea ca cei mici să fie trimişi la creşă, dacă mamele se întorc la muncă din concediul maternal mai rapid de doi ani: „Sunt trei sau patru creşe rămase din istoria apropiată. Avem nevoie de 10 sau 11 şi am şi început să lucrăm la ele”.

De cealaltă parte, Călin Murg, reprezentant al PDL în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, a arătat faptul că în Consiliu s-a votat creearea a 13 creşe în Bucureşti, dar există şi posibilitatea înfiinţării de centre maternale în instituţii. „În Parlamentul suedez există creşă pentru copii” – a dat drept exemplu Călin Murg, care a adăugat că şi la sediul Vodafone va fi înfiinţată o creşă pentru copiii angajaţilor.

Într-adevăr, Primăria Capitalei a început un program de înfiinţare a 13 creşe noi, în care vor putea fi primiţi 780 de copii. Numărul creşelor nu este chiar de trei sau patru, cum a declarat marţi primarul Oprescu, dar există în mod clar un deficit în acest sens: “Conform statisticilor, la 1 iulie 2009, la nivelul Capitalei erau înregistraţi peste 300.000 de copii, dintre care 100.000 aveau până în 4 ani, şi doar 17 creşe în sistem public. Astfel, este clar că vorbim de un deficit de locuri în instituţiile de acest gen. De aceea, ne-am propus înfiinţarea a 780 de locuri pentru această categorie de vârstă, în cadrul a 13 creşe. Mai mult, vom înfiinta şi două unităţi mobile pentru suport în creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor mici” declara Sorin Oprescu la începutul lunii noiembrie.

Primăria Capitalei contribuie la program cu amplasamentele viitoarelor creşe, iar utilarea acestora şi instruirea personalului vor fi finanţate din Fondul Social European. Proiectul este derulat de Direcţia Generală de Asistenţă Socială a Municipiului Bucureşti.

Sorin Oprescu este acum de părere că reducerea cheltuielilor la buget nu este un motiv de reducere a concediului maternal: „Nu se poate şi cu varza în mână şi cu sufletul în rai” – a spus primarul, într-o emisiune la Realitatea tv. El a adăugat faptul că serviciile sociale nu pot să înlocuiască lipsa mamei, iar generaţiile viitoare vor fi cele care vor suferi.

Întrebat despre deprofesionalizarea mamelor, invocată de reprezentanţii PDL în favoarea scurtării concediului maternal, Oprescu a declarat: „Munca e ca patinajul, dacă eşti bun profesional, aşa rămâi. Femeile din timpuri ancestrale alăptează, iar uneori sunt mai deştepte ca noi, mă rog, nu întotdeauna”. Primarul este de părere că această perioadă a concediului maternal trebuie să rămână de doi ani, iar indemnizaţiile neschimbate, pentru a nu sacrifica „fondul biologic” al poporului. Oprescu a adăugat faptul că unii pot cataloga declaraţii sale drept „ditirambe”, dar el vorbeşte în calitate de medic, care ştie ce boli contractează copiii la această vârstă, dacă nu sunt îngrijiţi aşa cum trebuie.

Cookies