Reducerea CAS va fi aplicată din OCTOMBRIE. Salariile angajaţilor AR PUTEA CREȘTE cu 4%

de:
22 sept. 2014
0 Afișari
Reducerea CAS va fi aplicată din OCTOMBRIE. Salariile angajaţilor AR PUTEA CREȘTE cu 4%

Contribuţiile de asigurări sociale vor fi diminuate la angajatori de la 20,8% la 15,8% din salariul brut al angajatului, informează Ziarul FInanciar.

Pentru un salariu de 2.000 de lei net pe lună, care presupune o cheltuială totală a anga­jatorului (cu salariul, impozit şi contribuţii) de 3.644 lei, dacă angajatorul nu transferă deloc scăderea CAS către salariat şi îi menţine salariul va face o economie de 143 de lei, respectiv 4%.

Iar această sumă economisită poate fi direcţionată spre investiţii, care pot antrena crearea de noi locuri de muncă.

În situaţia în care reducerea CAS este transferată integral la salariaţi şi anagajatorul îşi asumă aceeaşi cheltuială salarială totală ca şi până acum, respectiv 3.644 lei, salariul angajaţilor poate creşte cu 4%.

Astfel, salariul net s-ar majora în această ipoteză cu 81 lei, la 2.081 lei.

Legea nr. 123/2014 care stabileşte redu­cerea CAS a fost publicată vineri în Monitorul Oficial şi este în vigoare, măsura urmând să se aplice „începând cu veniturile aferente lunii următoare intrării în vigoare a legii”, adică din octombrie.

Diminuarea contribuţiilor sociale a fost considerată atât de oamenii de afaceri, cât şi de con­sultanţii ca fiind o măsură necesară şi benefică pentru mediul de business şi pentru economie în condiţiile în care România a rămas în ultimii ani în topul ţărilor europene cu cel mai mare nivel de taxare a forţei de muncă pentru venituri lunare „în mână” de până la 1.000 de euro. CAS-ul (contribuţiile sociale), „povara” cea mai mare a anga­jato­rilor, îi costă acum aproape 21%.

Pentru un salariu de 2.000 de lei net pe lună angajatorul ajunge să scoată de la bugetul de cheltuieli aproape dublu pentru a achita şi toate impozitele şi contribuţiile pe venitul sala­riatului, respectiv 3.644 lei. Dacă multina­ţio­nalele s-au obişnuit ca forţa de muncă să le coste mult, pentru micii antreprenori valoarea toată a taxelor pe muncă îi poate forţa să re­nunţe la crearea de noi locuri de muncă.

Dincolo de aspectele pozitive care însoţesc re­ducerea CAS, măsura a provocat şi îngrijorări în mediul de business legate de sustenabilitatea financiară şi riscul apariţiei unor noi taxe sau a unor impozite majorate.

Măsura are aviz negativ şi de la Consiliul Fiscal, care a avertizat că diminuarea CAS poate apropia periculos deficitul bugetar de pragul de declanşare a procedurii de deficit excesiv (3% din PIB), în absenţa unor măsuri compensatorii de amploare. Diminuarea CAS cu 5 puncte procentuale la angajatori nu este posibilă fără majorări sau extinderi de bază de impozitare şi/sau reducerea unor cheltuieli, în condiţiile în care guvernul a transmis Comisiei Europene că anul viitor deficitul bugetar va fi de 1,4% din PIB, faţă de 2,2% anul acesta, consideră Consiliul Fiscal.

Pierderea netă de venituri în urma reducerii CAS este estimată de Consiliul Fiscal la 800 mil. lei în 2014, 5 mld. lei în 2015, 5,4 mld. lei în 2016 şi 5,77 mld. lei în 2017.

Reducerea CAS, o măsură benefică pentru companii, stoarse de criză, a fost promisă în ultimii ani de toţi politicienii, dar nimeni nu a făcut nimic până acum. Cu toate că au recunoscut că România are o povară fiscală foarte mare pe muncă şi ar fi necesară relaxarea fiscalităţii, specialiştii de la FMI şi Comisia Europeană nu au agreat reducerea CAS, cerând măsuri de compensare a veniturilor pierdute la buget în urma unei astfel de măsuri.

Cookies