Reducere substanțială a punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la 15. Proiect depus în Parlament

08 dec. 2021
54 Afișari
Reducere substanțială a punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la 15. Proiect depus în Parlament
Reducere substanțială a punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la 15. Proiect depus în Parlament

Un proiect legislativ depus în Parlament prevede reducerea substanțială a punctelor vamale pentru gunoaie, de la 77 câte sunt în prezent la doar 15. Inițiatorul justifică propunerea prin faptul că un număr mai mic de puncte vamale ar face mai eficientă monitorizarea traficului de deșeuri de către comisarii Gărzii de Mediu.

Deputatul PNL Bogdan Bola susține că o scădere a punctelor vamale de la 77 la 15 va reprezenta „un balon de oxigen uriaș pentru efectivele (și așa răsfirate) comisarilor Gărzii”. Acesta a scris că, la acest moment, există un număr efectiv de 450 de comisari la nivelul Gărzii Naționale de Mediu, personal care trebuie să acopere toată paleta legislativă referitoare la protecţia mediului (aproximativ 70 de legi şi hotărâri de Guvern), având în supraveghere aproximativ 80.000 de agenți economici în toată țara, care au o activitate cu impact asupra mediului și 77 de puncte de trecere a frontierei.

„Dacă adăugăm la aceste aspecte și lipsa aproape totală a echipamentelor de specialitate, considerăm că trebuie să acționăm imediat, din punct de vedere legislativ, pentru a le acorda tot sprijinul de care au nevoie și nu-l primesc, în pofida solicitărilor repetate venite din partea lor. Din acest motiv, am prevăzut în inițiativa noastră că Ministerul Mediului va adopta în termen de 30 de zile lista celor 15 puncte unice de trecere a frontierei pentru deșeuri. Garda de Mediu o are, este fundamentată, trebuie doar APLICATĂ!”, a precizat Bola pe Facebook, într-un mesaj publicat miercuri.

Bola propune și crearea în nomenclator al produselor susceptibile a fi deșeuri, întrucât sub denumirea de „bunuri second hand” intră în țară multe deșeuri deghizate, iar acestea ajung aruncate și incendiate pe câmpuri, poluând aerul românilor.

„Într-o țară în care mor peste 20.000 de oameni pe an din cauza poluării, costurile semnificativ scăzute pentru tratarea și valorificarea deșeurilor în România fac ca noi să devenim o destinație din ce în ce mai atractivă pentru marii producători de deșeuri la nivel global, existând un număr în creștere de expedieri ilegale de deșeuri.

Iar eu cred, ca secretar al Comisiei de Mediu din Camera Deputaților, că este de datoria mea să încercăm să stopăm acest fenomen, indiferent de interesele uriașe ale unora. Prezentarea de mai sus cuprinde doar câteva din prevederile proiectului nostru, pe celelalte urmând să le detaliem în zilele următoare”, a mai scris Bogdan Bola.

 

Cookies