Redeschidere cu scandal a Grădinii de Vară Alhambra. PMB și Poliția Capitalei au intervenit de urgență. Renovarea s-a făcut fără autorizație de construcție

27 aug. 2021
779 Afișari
Redeschidere cu scandal a Grădinii de Vară Alhambra. PMB și Poliția Capitalei au intervenit de urgență. Renovarea s-a făcut fără autorizație de construcție

Răsturnare de situație privind dedeschiderea Grădinii de Vară Alhambra. Evenimentul a avut loc joi, 26 august, însă în cursul serii PMB și Poliția Capitalei au transmis, într-un comunicat, că se confirmă informația potrivit căreia renovarea s-a făcut fără autorizație de construcție, cu toate că legea cere acest lucru în privința clădirilor considerate monumente istorice, cum este cazul acestei gradini.

Primăria Capitalei a confirmat joi seară faptul că lucrările de amenajare de la Teatrul de vară Alhambra, cunoscut și sub numele de Grădina Cinema Capitol, s-au executat fără autorizaţie de construire. Totuși, poliția nu poate să facă nimic în acest sens, iar instituţia abilitată să oprească lucrările respective este Inspectoratul de Stat în Construcţii. Lucrările au fost demarate de omul de afaceri Petrică Paraschiv, care ar fi plătit o chirie de 500.000 de lei și ar fi promis că va face investiții de vreo două milioane de euro în renovări.

Anunțul Primăriei Capitalei privind Teatrul de vară Alhambra

Într-un comunicat remis joi seară, PMB spune că informaţiile au fost oferite de către Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti. Conform acestora, imobilul din Str. Constantin Mille nr. 13, Sector 1 este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti din anul 2015, la poziţia 1502, cod LMI B-11-m-B-19202. Mai mult, după ce au fost sesizați, inspectorii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au efectuat două verificări la adresa respectivă, în data de 30 iunie şi 23 iulie.

„În urma verificărilor s-a constatat că lucrările de amenajări interioare şi exterioare la imobilul respectiv se executau fără autorizaţie de construire. Având în vedere că, potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată şi modificată, fapta constituie infracţiune, DGPLCMB a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (prin adresele cu nr. 32788/01.07.2021 şi 37519/28.07.2021) şi a solicitat cercetarea cazului, aplicarea măsurilor legale împotriva persoanelor vinovate, precum şi oprirea lucrărilor de construire pe tot parcursul procesului penal, desfiinţarea lucrărilor nelegal executate şi aducerea curţii interioare a imobilului la starea iniţială”, transmite Primăria Capitalei.

Inspectoratului de Stat în Construcţii, singurul care poate opri lucrările

Mai mult, pe 2 iulie, DGPLCMB a cerut Inspectoratului de Stat în Construcţii – Ilfov analizarea acestui caz şi dispunerea măsurilor ce se impun conform prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

„Potrivit art. 33 din actul normativ menţionat anterior, ‘Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. exercită controlul statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, constată contravenţiile, aplică sancţiunile şi măsurile prevăzute de lege şi dispune oprirea lucrărilor realizate necorespunzător’. Menţionăm că Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control nu poate dispune oprirea executării lucrărilor de construire la adresa sus-menţionată, instituţia abilitată în acest sens fiind Inspectoratul de Stat în Construcţii”, mai transmite PMB.

Când au început renovările monumentului istoric din București

Informația că Teatrul de vară Alhambra va fi redeschis a venit încă din 17 iunie, când Asociația Culturală „Teatrul Independent Elisabeta” transmitea „desfășoară un proiect de reabilitare” a clădirii cinematografului Capitol și a Grădinii de Vară Alhambra.

„Astfel, Teatrul Cinema Capitol va continua proiecția de filme, cărora li se vor adăuga spectacole de teatru, muzică și alte evenimente culturale asociate. Grădina de Vară Alhambra va deveni un spațiu de socializare, cu spectacole și evenimente ieșite din tipar”, se se arăta atunci într-un comunicat.

Complexul respectiv include cinematograful și grădina de vară și aparține Ministerului Culturii, fiind administrat de România Film (RADEF). Vicepreședintele asociației, omul de afaceri Petrică Paraschiv, dorea să închirieze clădirea într-o scrisoare din iunie 2020 trimisă către reprezentanții societății care se ocupă de reorganizarea judiciară a instituției. Acesta promitea să achite un avans de 500.000 de lei pentru chirie și să investească „circa 2 milioane de euro” pentru recondiționarea spațiilor. Se pare însă că totul a fost făcut fără autorizațiile necesare în astfel de cazuri.

Ordinul Arhitecților a atras și el atenția

De asemenea, Ordinul Arhitecţilor din România, filiala Bucureşti, a venit joi cu o nouă atenționare, conform unor precizări transmise încă de la începutul lunii august de către Primăria Capitalei. Și aceștia aveau informații că nu a fost emisă autorizaţie de construire pentru teatrul de vară Alhambra din centrul Bucureștiului.

„Lucrările se fac întotdeauna cu aviz, indiferent dacă spaţiul are destinaţie publică sau nu. O renovare grăbită în 2 luni jumătate nu include consolidarea. Riscul de prăbuşire este unul cât se poate de real. Nu e doar pe hârtie, într-un dosar. În cazul monumentelor istorice e nevoie de experţi. Nu există bună-intenţie care poate ţine loc de la obţinerea autorizaţiei de construire.

Autorităţile ar fi trebuit să se asigure de oprirea lucrărilor pentru ca acestea să se desfăşoare conform legislaţiei din domeniu care este încă în vigoare pe teritoriul României. În acest context, la începutul lunii august, 2021, PMB răspundea adresei primite de la OAR Bucureşti – Grupul de Lucru Patrimoniu. Astfel, am aflat că Direcţia Generală Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – Direcţia Urbanism NU a emis Autorizaţie de Construire pentru teatrul de vară de la adresa str. Constantin Mille nr. 13, Sector 1”, se arată într-un document postate pe site-ul OAR Bucureşti.

Povestea Teatrului de vară Alhambra

Povestea Teatrului de vară Alhambra începe acum mai bine 100 de ani, în vara anului1916, atunci când se deschidea cu o proiecție a clasicului film „Le Voyage dans la Lune” a lui Georges Méliès. Grădina, construită după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu, ce avea să lucreze în anii 1930 și la refacerea Palatului Regal, devine un punct extrem de cunoscut și apreciat din Capitală în interbelic, atunci când își are perioada de glorie între cele două războaie mondiale. În acest teatru se proiectau filme, spectacole de varietăți și chiar vodeviluri. Totuși, după venirea comuniștilor, în 1948, grădina este naționalizată. În zecile de ani care au urmat grădina trece prin multe modificări și reparații, însă totuși își păstrează destinația. Declinul său vine după anul 1990, atunci când grădina și cinematograful Capitol rămân în paragina până în prezent, când sunt renovate, însă fără autorizații de construire.

Cookies