ÎN BUCUREȘTI

Record mondial: Catedrala Mântuirii Neamului din București are cel mai mare iconostas ortodox din lume

Catedrala Mântuirii Neamului din București are cel mai mare iconostas, acesta având o lungime de 23,8 metri și o înălțime de 17,1 metri. Recordul mondial a fost confirmat de Academy of World Records (Academia Recordurilor Mondiale).

Catedrala Mântuirii Neamului din București are cel mai mare iconostas,scrie basilica.ro, care arată că recordul a fost confirmat de Academia Recordurilor Mondiale. Catapeteasma Catedralei Naționale a fost realizată sub conducerea pictorului Daniel Codrescu în decursul anului 2018. Iconostasul cuprinde 45 de icoane realizate în stil bizantin și așezate pe 4 registre. Mozaicul este realizat din tesere fabricate în atelierul Orsoni din Veneţia.

Catapeteasma va fi acoperită cu mozaic pe ambele părți, însumând un total de 800 de metri pătrați de pictură în mozaic. Academia menționează că după ce catedrala va fi pictată integral (tot în tehnica mozaic) va deține cea mai mare colecție interioară de picturi în mozaic.

De asemenea, pe absida altarului este cea mai mare reprezentare a Maicii Domnului (Platytera) din România, cel puțin, având 16 metri de la bază până la vârful aureolei.

Catedrala Națională a fost sfințită la 100 de ani de la Marea Unire și are hramurile „Înălțarea Domnului” – Ziua Eroilor și „Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button