Recomandările Poliției pentru șoferii care conduc pe timp de viscol

de:
16 ian. 2016
2 Afișari
Recomandările Poliției pentru șoferii care conduc pe timp de viscol

În condiţile avertizărilor meteo actuale, cod potocaliu de vânt, viscol şi ninsori, pentru intervalul 16-18 ianuarie, DIRECŢIA GENERALĂ DE POLIŢIE A MUNICIPIULUI BUCUREŞTI recomandă șoferilor:

– să parcheze autoturismele astfel încât să nu incomodeze modul de acţiune al utilajelor de deszăpezire;
– să reducă pe cât posibil deplasarea cu autoturismele personale şi să utilizeze transportul în comun;
– să adopte o conduită preventivă în trafic şi să respecte indicaţiile şi recomandările poliţiştilor rutieri;
– la plecare să-şi asigure o vizibilitate bună în habitaclul maşinii, prin curăţarea parbrizului, geamurilor laterale şi a lunetei şi să aibă, în perfectă stare de funcţionare, sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz;
– să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule şi să nu bruscheze comenzile maşinii;
– să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special, calea de rulare a tramvaielor;
– să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa;
– când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara acestora.
– conducătorii auto trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).

Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.

Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie.

Pietonii au obligaţia să circule numai pe trotuare, traversarea străzii să o facă pe la locurile marcate, la culoarea verde a semaforului electric şi numai după ce sunt siguri că intenţia lor de traversare a fost observată de către şoferi, iar aceştia au oprit maşinile. În condiţiile unui carosabil umed sau alunecos, spaţiul de frânare al autovehiculelor creşte considerabil.

Orice problemă din trafic poate fi sesizată la numărul de telefon 021/9544.

 

 

Cookies