Recomandarea lui Vâlcov pentru restaurante: Când se aduce mâncarea, să fie adus şi bonul fiscal

de:
04 feb. 2015
0 Afișari
Recomandarea lui Vâlcov pentru restaurante: Când se aduce mâncarea, să fie adus şi bonul fiscal

 Caracteristica afişului şi numărul de telefon pentru linia directă către ANAF, care va funcţiona permanent, vor fi stabilite prin norme de către Ministerul Finanţelor, a anunţat ministrul de resort, Darius Vâlcov, potrivit Mediafax. 

El a reluat ideea că un client care nu a primit bon fiscal are dreptul să plece fără a achita produsul selectat dintr-un magazin sau consumat într-un restaurant, pe principiul că „dacă are în faţă pe cineva care nu îşi respectă obligaţiile faţă de stat, nu are nicio datorie să le achite serviciul”.

„Dacă nu primeşte bonul fiscal, se consideră că produsul este un cadou”, a afirmat ministrul.

El a precizat că sesizările transmise la numărul de telefon cu apel gratuit către ANAF vor fi preluate permanent, indiferent de oră, dar nu vor genera o acţiune imediată, la faţa locului, ci vor sta la baza organizării ulterioare a unui control în care vor fi comparate ora apelului telefonic şi cea de emitere a bonului fiscal, în cazul în care clientului nemulţumit i-a fost eliberat un bon ulterior apelului telefonic.

În acelaşi timp, pentru a evita abuzuri din partea clienţilor care într-un restaurant pot invoca faptul că nu au primit bon fiscal pentru a pleca fără să achite consumaţia, ministrul a recomandat reprezentanţilor unităţilor să înmâneze clientului bonul fiscal odată cu servirea comenzii.

„În momentul în care ni se va aduce mâncarea, cred că ar fi bine – ca o recomandare pe care aş face-o celor care prezintă produsele – să pună şi bonul fiscal. În momentul în care se aduce comanda şi lângă se pune şi bonul fiscal, nu se mai poate face sesizare”, a spus ministrul, adăugând că nu ar fi „de râs” ca ospătarul să suplimenteze bonurile fiscale emise ori de câte ori clientul solicită, în timpul mesei, un nou produs.

El a adăugat însă că fiecare restaurant „îşi va rezolva problema” individual, dar că nu crede că vor exista situaţii de abuz din partea clienţilor care ar putea invoca faptul că nu au primit bon fiscal.

Guvernul a decis, prin ordonanţa de introducere a Loteriei bonurilor fiscale, ca, din luna martie, un client să aibă dreptul să nu achite produsul selectat dintr-un magazin sau consumat într-un restaurant dacă nu a primit bon fiscal de la comerciant.

Cookies