Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță

26 oct. 2021
186 Afișari
Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță
Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid a anunțat că doza trei (booster) de la Moderna se va face și în România cu o jumătate de cantitate de ser. Valeriu Gheorghiță a explicat această decizie.

Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna. Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță, marți.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare a spus că răspunsul imun la vaccin este similar cu cel de la doza întreagă, dar atât frecvența, cât și intensitatea reacțiilor adverse pentru o jumătate de doză de vaccin sunt mai reduse.

Recomandare EMA: jumătate de doză booster pentru Moderna

EMA (Agenția Europeană a Medicamentului) a recomandat ca doza trei a vaccinului produs de compania farmaceutică Moderna să fie administrată persoanelor care au primit prima schemă de vaccinare cu același vaccin la o distanță minimă de 6 – 8 luni de la a doua doză.

Valeriu Gheorghiță a făcut precizarea și a anunțat că pentru a treia doză (booster) se recomandă să se folosească jumătate de cantitate de ser față de cantitatea care s-a folosit la schema inițială.

Recomandăm și: Săptămâna aduce și vești bune. Record la vaccinarea cu prima doză

De asemenea, săptămâna aceasta urmează să aibă loc o ședință a Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și „foarte probabil” România urmează să adopte această recomandare în ceea ce privește înjumătățirea cantității de ser.

Dacă această recomandare este adoptată, începând de săptămâna viitoare, doza trei (booster) de vaccin produs de Moderna va fi administrată la jumătate de cantitate de ser, după minim 6 luni, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit Digi24.

Explicațiile date de Valeriu Gheorghiță

Astfel, pentru doza booster ar urma să fie administrată cantitatea de 50 de micrograme de ser, față de 100 de micrograme.

Recomandăm și: Record la maratonul de vaccinare din București. Aproximativ 70.000 de români au participat în weekend

Persoanele care au făcut doza trei de vaccin Moderna întreagă, nu vor avea probleme, doarece nu este o contraindicație.

„Moderna a depus date care arată că la această doză înjumătățită, răspunsul imunologic, adică efectul pe protecție este similar ca la doza întreagă, dar frecvența și intensitatea reacțiilor adverse sunt mai reduse cu doză înjumătățită la booster decât la doza întreagă”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, în cadrul unei conferințe de presă, conform sursei citate.

Cookies