Cum te mint reclamele la cremele de plajă

de:
22 iul. 2011
1 Afișari
Cum te mint reclamele la cremele de plajă

„Niciun produs de protecţie solară nu poate asigura o protecţie totală împotriva radiaţiilor UV, de aceea sintagmele de genul “ecran solar total” sau „protecţie 100%” nu sunt corecte”, avertizează ANPC.

Mai mult, la ultimul control efectuat în Capitală, inspectorii de la Protecţia Consumatorului au constatat că informaţiile prezentate pe ambalajul şi pe prospectul anumitor produse de protecţie solară se bat cap în cap. Astfel, pe eticheta unei creme scria că ar trebui folosită “după plajă” iar în instrucţiuni era trecut “produsul se aplică înainte de expunerea la soare”.

Potrivit specialiştilor, persoanele cu pielea foarte deschisă la culoare ar trebui să folosească, măcar în primele 4-5 zile de expunere la soare, creme cu factor de protecţie 50, iar ulterior, pot opta pentru un factor de 20 sau 30. În schimb, persoanele brunete pot alege de la început o cremă cu FPS 20 sau 30.

În plus, pentru o aplicare eficientă, pielea trebuie să fie curată şi uscată cu 15-30 de minute înainte de expunerea la soare, în mod uniform, fiind necesară reutilizarea după înot sau după ştergerea cu prosopul. De asemenea, pentru a obţine protecţia optimă împotriva radiaţiilor trebuie aplicate 6 linguriţe pline de cremă pentru corpul unui adult.

Iubitorii de bronz trebuie să ştie că autobronzantele nu sunt produse de protecţie solară şi deci nu protejează împotriva radiaţiilor UV.

Comisarii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) ne sfătuiesc să ne alegem cu mare atenţie produsele cosmetice de vară întrucât, de foarte multe ori, reclamele sunt mincinoase şi induc în eroare consumatorii.

B365.ro vă prezintă, în tabelul de mai, ce tip de factor de protecţie se potriveşte cu timpul de expunere la soare.

Corespondenţa dintre categoriile de protecţie şi factorii de protecţie solară
Categoria de protecţieRedusăMedieRidicatăFoarte ridicată
Factorul de protecţie indicatFPS 6; FPS 10FPS 15; FPS 20; FPS 25FPS 30; FPS 50FPS 50+
Sursa: Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor
Cookies