Rechizitoriu: Oprescu, îngrijorat că fostul lui şofer era agresiv cu mituitorii: „Ce, omul e nebun?”

de:
24 nov. 2015
0 Afișari
Rechizitoriu: Oprescu, îngrijorat că fostul lui şofer era agresiv cu mituitorii:

Pe 5 septembrie 2015, primarul suspendat a discutat cu Bogdan Cornel Popa, director al Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane, trimis în judecată în același dosar pentru mai multe infracțiuni. În timpul discuţiei, Sorin Oprescu se arăta îngrijorat de faptul că Cristian Stanca zis „Grenadă”, fostul său șofer, se comporta agresiv cu reprezentanții firmelor care dădeau mită pentru lucrări, deoarece acest comportament i-ar fi putut determina să formuleze denunțuri, potrivit rechizitoriului prin care primarul suspendat al Capitalei a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupție.

„Atunci când Popa Bogdan Cornel s-a plâns pe parcursul întâlnirii de comportamentul agresiv al lui Stanca Cristian, învederând că ‘Păi, tocmai! S-a dat în prestatori! Știți, în g… când am făcut noi gardul ăla în 2013?’, inculpatul Oprescu Sorin Mircea a reacționat spunând că ‘Ce, omul e nebun? Înseamnă că toate i se trag de acolo!(…) Da’ las’ că-l iau eu! Îl …(neinteligibil)… Nu, da’ asta-i permite să facă d-astea?’. În atitudinea inculpatului Oprescu Sorin Mircea este vizibilă importanța acordată prestatorilor, aceleași persoane cu cele care îi remit mita, fiind o ‘nebunie’ ca aceștia să se simtă agresați, deoarece ar putea denunța faptele, ceea ce s-a și întâmplat”, se arată în rechizitoriu, conform Agerpres.

Potrivit acestuia, situația lui Cristian Stanca fusese discutată de cei doi și anterior, în condițiile suspiciunilor privind posibile legături ale fostului șofer al primarului cu un clan interlop, dar și pentru că „Grenadă” afirmase că se simțea supravegheat.

„După ce a evidențiat eforturile pe care le-a depus și le depune în vederea evitării descoperirii activității infracționale desfășurate de Popa Bogdan Cristian și Stanca Cristian (deoarece, aceștia constituind eșalonul secundar prin care Oprescu Sorin Mircea ținea legătura cu grupul, descoperirea lor ar conduce și la descoperirea propriei activități), inculpatul Oprescu Sorin Mircea a hotărât eliminarea lui Stanca Cristian din activitatea infracțională, având în vedere riscul descoperirii, fie și în mod accidental, a propriei participații”, se mai menționează în rechizitoriu.

În acest context, procurorii au apreciat că „doar liderul unui grup poate decide eliminarea unuia dintre membri din activitate”.

Procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a primarului suspendat al Capitalei, Sorin Oprescu, pentru luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu și constituire a unui grup infracțional organizat. Alături de Oprescu au mai fost deferite justiției și alte opt persoane, printre care Bogdan Cornel Popa și Cristian Stanca.

Conform unui comunicat al DNA, în rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, de la finalul anului 2013, Sorin Oprescu a condus un grup infracțional organizat, constituit de directorul Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane Bogdan Cornel Popa, care avea ca scop săvârșirea de infracțiuni de corupție, mai precis dare și luare de mită, din sume provenite din bugetul Municipiului București.

„Inițial, structura grupului era simplă și perfect adaptată scopului urmărit, presupunând doar un lider (directorul instituției publice cu rol de autoritate contractantă, calitate în care dispunea de influența necesară determinării câștigătorului unei proceduri de achiziții publice, dar și dreptul de a semna acordurile cadru și contractele), conducători de societăți private care doreau să execute lucrări, precum și o sumă de apropiați ai liderului care să-l ajute, prin documente fictive și societăți fără activitate, să obțină în numerar, într-o formă aparent legală, mita plătită de contractorii privați”, precizează DNA.

Potrivit sursei citate, pe măsură ce alte persoane au aderat la grup în vederea obținerii unor foloase materiale, în paralel cu demersurile liderului în vederea extinderii activității pentru mărirea mitei, structura și funcționalitatea grupului au suferit modificări, culminând la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider, respectiv primarul Capitalei, crearea unui eșalon de „secunzi” ai săi (o persoană de încredere și fostul lider), dar și a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte instituții.

„În același context, în cursul anului 2014, inculpatul Sorin Oprescu a desemnat la conducerea Centrului Cultural al Palatelor Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului pe inculpații Petroi Avasiloae Ruxandra Mihaela și Șupeală Florin, persoane obediente față de inculpatul Popa Bogdan Cornel, numit și el la conducerea Administrației Cimitirelor și Crematoriilor Umane și a impus introducerea în grup a inculpatului Stanca Cristian”, precizează DNA.

Acesta din urmă a fost angajat și promovat la ACCU la insistențele primarului municipiului București, în vederea obținerii unui control mai ridicat asupra deciziilor lui Bogdan Cornel Popa.

Cookies