RECHIZITORIU: Darius Vâlcov A PICAT TESTUL POLIGRAF când a fost întrebat dacă a primit mită

de:
21 mai 2015
0 Afișari
RECHIZITORIU: Darius Vâlcov A PICAT TESTUL POLIGRAF când a fost întrebat dacă a primit mită

În rechizitoriul prin care fotul ministru de Finanţe Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influență, se arată că acesta a solicitat anchetatorilor să fie examinat cu tehnica poligraf, scrie Agerpres.

Potrivit raportului de constatare criminalistică din 18 mai 2015 al IGPR, lui Vâlcov i s-au pus următoarele întrebări: „Ați primit, în mod direct, vreo sumă de bani de la Theodor Berna în legătură cu contractele încheiate între SC Tehnologica Radion SRL și Compania de Apă Olt, la sediul Tehnilogica Radion”; „Ai spălat vreo sumă de bani provenită de la Tehnologica Radion prin societățile SC Plus Confort, SC Cafmin, SC MKS Still Grand Serv SRL și SC Bogmar PRO Design?”; „În afară de ceea ce mi-ai spus, ai controlat activitățile comerciale dintre firmele SC Millenium Topographica SRL, SC Contis Company SRL, SC City Hotel &Louge SRL, SC Enero Prod SRL, SC Rupiah SRL și SC Aceti SRL”.

La toate aceste întrebări, Darius Vâlcov a răspuns „Nu”, însă aceste răspunsuri „au provocat modificări specifice comportamentului simulat”.

Și Minel Prina, primarul suspendat al municipiului Slatina, a solicitat un test poligraf, însă s-a răzgândit pe motiv că specialistul criminalist din cadrul IGPR nu ar fi unul independent și, pe cale de consecință, lipsit de obiectivitate.

Procurorii DNA susțin că de fapt Minel Prina a cerut să fie supus la testul poligraf în speranța că solicitarea va fi respinsă, pentru a putea ulterior să invoce credibilitatea afirmațiilor sale, în sensul că nu a primit vreodată vreo sumă de bani de la Theodor Berna, pentru a o remite lui Darius Vâlcov.

Fostul ministru de Finanţe Darius Vâlcov le-a spus procurorilor că, în 2009, Vasile Blaga i-a cerut să favorizeze firma Tehnologica Radion la câştigarea unor licitaţii în municipiul Slatina. Mai multe detalii din rechizitoriu şi declaraţiile lui Darius Vâlcov AICI.

Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale, în formă continuată.

Alături de Darius Vâlcov au fost deferiți justiției Lucian Petruț Șușală (fost șofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, primarul municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte și Constantin Tomescu.

Procurorii susțin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, ca în schimbul oferirii sprijinului în influențarea factorilor de decizie din cadrul autorității contractante (SC Compania de Apă Olt SA), în vederea câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuție a respectivelor lucrări.

Suma totală primită de Vâlcov de la Theodor Berna a fost de 2 milioane euro.

Cookies