Recensământ populație. Ghid autorecenzare – cum puteți să faceți online autorecenzarea, pas cu pas

13 mart. 2022
7576 Afișari
Recensământ populație. Ghid autorecenzare - cum puteți să faceți online autorecenzarea, pas cu pas
Recensământ populație. Ghid autorecenzare - cum puteți să faceți online autorecenzarea, pas cu pas. Sursa foto: Unsplash

Începe recensământul populației în România. În perioada 14 martie – 15 mai are loc autorecenzarea online din cadrul Recensământului Populației și Locuințelor. Cetățenii sunt obligați să completeze formularele online și o pot face în două moduri: fie singuri, fie asistați, cu ajutorul unui operator sau în locațiile special amenajate. În acest sens, v-am pregătit un ghid, pas cu pas, pentru a putea completa corect și pe cont propriu întreaga procedură din confortul propriei locuințe.

Începând de luni, 14 martie și până pe 15 mai are loc autorecenzarea online a populației. Autorecenzarea reprezintă prima etapă de colectare a datelor din rândul populației în vederea realizării Recensământului Populației și Locuințelor (RPL2021), și constă în două etape: autorecenzarea online și autorecenzarea online asistată, care vizează persoanele cu abilități digitale mai scăzute.

Atenție! Toate persoanele care completează autorecenzarea trebuie să ofere date corespunzătoare situației de la momentul de referință al recensământului: ora 00:00, data 1 decembrie 2021.

Recensământ populație. Cine este vizat de procesul de autorecenzare

Autorecenzarea vizează toate persoanele, indiferent de cetățenie, cu reședința în România și presupune doi pași:

  • Persoana folosește platforma oficială și completează formularul de pre-înregistrare pentru propria persoană dar și pentru ceilalți membri ai gospodăriei
  • Persoana care a făcut preînregistrarea și ceilalți membri ai gospodăriei primesc un link la adresa/adresele de e-mail indicate. Fiecare link va duce la chestionarul individual. După completarea acestuia, se apasă butonul „Finalizare”, răspunsul fiind transmis astfel în baza de date a recensământului național

Autorecenzarea se poate efectua de pe smartphone, tabletă, laptop sau desktop. Între timp, procedura asistată se poate face în spații special amenajate de primărie atât pe tabletele recenzorilor, cât și pe propriile dispozitive electronice, sub asistența unui recenzor.

Ghid autorecenzare. Iată pașii ce trebuie urmați

PASUL 1: Formularul de pre-înregistrare

Accesați site-ul www.recensamantromania.ro. În partea de sus a paginii se află un buton portocaliu, pe care scrie „PLATFORMĂ AUTORECENZARE”. Apăsați pe acest buton pentru a deschide pagina cu formularul de pre-înregistrare. După citirea explicațiilor completați datele astfel:

Secțiunea 1 – Informaţii despre capul gospodăriei/persoana de referință

Completați CNP-ul capului gospodăriei sau al persoanei de referință și adresa de e-mail unde va primi linkul către chestionarul propriu de recensământ. După caz, acesta va primi și link-urile pentru ceilalți membri ai gospodăriei, dacă așa doresc.

Secțiunea 2 – Locul de reședință obișnuit

Întrebarea „Este într-o locuință ocupată de o gospodărie individuală?” va oferi două variante de răspuns:

DA, unde se completează adresa locuinței și mai apoi numărul de gospodării din locuință.

NU, ceea ce înseamnă că locuiți într-un spațiu colectiv, precum cămine studențești, internate școlare, cămine pentru bătrâni, azile, sanatorii, hoteluri, centre de refugiați etc.

Secțiunea 3 – Membrii gospodăriei

În această secțiune, capul gospodăriei va introduce datele tuturor membrilor gospodăriei cu ajutorul butonului „Adăugați o persoană din componența gospodăriei”.

Cetățenii români și străini care au CNP vor completa CNP-ul și adresa de e-mail (aici vor primi link-ul pentru chestionarul de recensământ).

Cetățenii străini care nu au CNP vor completa câmpurile respective și sistemul le va genera un cod temporar de 13 cifre, cu scop pur statistic, pentru recenzare. Codul trebuie notat pentru a fi utilizat la identificarea chestionarului de autorecenzare.

Secțiunea 4 – Locuințe secundare neocupate

Aici va fi completată adresa locuințelor deținute/co-deținute doar dacă NU sunt locuite. Astfel nu veți face deplasare la locuința secundară pentru a răspunde recenzorilor în perioada 16 mai – 17 iunie 2022.

Pe adresa de e-mail veți primi link-ul către un chestionar legat de locuința neocupată. După completarea informațiilor, apăsați butonul „Trimiteți formularul” și așteptați câteva minute pentru a verifica adresa de e-mail semnalată în pre-înregistrare. Apoi, apăsați link-ul ce conține „chestionar” marcat cu albastru.

Cum se face autorecenzarea

Capul gospodăriei/persoana de referință va primi un chestionar ce cuprinde „Secțiunea pentru recenzarea locuinței” și „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”. Între timp, ceilalți membri ai gospodăriei vor primi un chestionar doar cu „Secțiunea pentru recenzarea persoanei”.

Atenție! O serie de informații ce trebuie reținute înainte de completarea chestionarului de recensământ

Secțiunile chestionarului sunt marcate în culoare albastră, ceea ce înseamnă că nu au fost înregistrate răspunsuri la întrebări. Culoarea secțiunilor se va schimba în verde pe măsură ce sunt completate. Dacă veți completa o secțiune eronat, va apărea pe ecran un mesaj roșu, care va semnala eroarea. Corectați pentru a continua chestionarul.

La unele întrebări pot să apară semnalate atenționări, marcate în culoarea portocaliu. Dacă este cazul, corectați răspunsul / răspunsurile eronate.

Nu sunt cerute răspunsuri scrise. Răspunsurile sunt de 3 tipuri: introducere de cifre (CNP, anul construcției locuinței), bifarea variantei de răspuns sau selectarea variantei corespunzătoare din lista care se deschide (etnie, cetățenie, sex etc.)

PASUL 2: Chestionarul de autorecenzare

Chestionarul de autorecenzare este prevăzut cu o copertă în care se află informații utile despre autorecenzare. În partea stângă există un meniu, care vă va ajuta pentru a naviga prin secțiunile chestionarului.

Copertă

Conține informații despre Confidențialitatea datelor, momentul de referință al recensământului și date completate la preînregistrare. Aici trebuie apăsat butonul „Înregistrare oră curentă”, pentru ca mai apoi să treceți la completarea propriu-zisă a chestionarului.

Secțiune pentru recenzarea locuinței

Această secțiune va fi completată de capul gospodăriei. Aici sunt incluse întrebări despre:

-Componenţa gospodăriei
-Lista membrilor gospodăriei
-Informaţii despre membrii gospodăriei
-Informaţii despre locuinţă
-Secţiunea pentru recenzarea persoanei

Finalizat

Aici se face o statistică a întrebărilor la care s-a răspuns și de unde se trimite la final chestionarul către baza de date. Înainte de a finaliza autorecenzarea veți putea vedea o statistică legată de „Starea întrebărilor”: câte au răspuns, câte întrebări nu au răspuns și câte întrebări au răspuns greșit. Dacă există întrebări cu răspuns greșit veți avea atașate linkuri către acestea, pentru a reveni la ele și a le corecta.

Dacă în timpul chestionarului trebuie să îl întrerupeți nu sunt probleme: chestionarul poate fi reluat oricând din punctul în care a fost întrerupt, însă trebuie să nu apăsați butonul „Finalizat”. Nu trebuie depășită însă ziua de 15 mai 2022, moment în care autorecenzarea se încheie.

 

Cookies