Realizarea autostrăzii „zburătoare” a lui Oprescu a fost suspendată VEZI AICI DE CE

de:
06 ian. 2011
0 Afișari
Realizarea autostrăzii

Contractul pentru Servicii de elaborare Plan Urbanistic Zonal “Inchidere Inel median de circulaţie la zona nord/autostrada urbană PUZ şi Studii de fezabilitate – tronsonul Lacul Morii – Șos. Colentina” a fost atribuit unei asocieri de cinci firme: SC Ecoterra SRL, SC Proiect Bucureşti, SC Metroul SA, SC Western Outdoor SRL şi SC Alpha Studio SRL.

Modul în care Primăria a atribuit acest contract a fost însă contestat de două ori, în ultimele luni. În urma ultimei dintre ele, Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor a obligat Primăria generală să reevalueze ofertele şi să emită un nou raport de atribuire, acuzând municipalitatea de subiectivism în evaluarea soluţiilor oferite de firmele participante la licitaţie.

Ambele contestaţii au fost depuse de aceeaşi firmă, respectiv SC Iptana SA. Prima a fost înaintată în octombrie 2010. Reclamanta acuză Primăria că a declarat câştigătoare asocierea celor cinci firme din motive de „netemeinicie si nelegalitate”. Astfel, SC Iptana SA susţine că Primăria „nu a efectuat o evaluare atentă a ofertei”, ” nu a aplicat factorii de evaluare a ofertelor” şi a „stabilit câştigătoare o ofertă cu încălcarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice/ dar şi a propriei documentaţii de atribuire”.

Potrivit reclamantei, Primăria a înştiinţat-o de punctajul obţinut, dar şi de faptul că asocierea celor 5 firme a fost declarată câştigătoare, pentru că a obţinut un punctaj mai mare. Problema reclamată de Iptana SA este că Primăria nu a comunicat şi punctajul obţinut de câştigător. Mai mult, la prezentarea punctajelor obţinute la fiecare capitol, Primăria nu a prezentat şi motivele pentru acordarea punctajului respectiv.

Contestaţia firmei SC Iptana SA a fost admisă de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, iar Primăria obligată să anuleze raportul pentru atribuirea contractului, să reevalueze ofertele şi să emită un nou raport de atribuire într-un termen de zece zile.

Pe 25 noiembrie, Primăria Bucureşti emite un nou document în care declară din nou câştigătoare asocierea SC Ecoterra SRL, SC Proiect Bucureşti, SC Metroul SA, SC Western Outdoor SRL şi SC Alpha Studio SRL cu 92 de puncte. Pe locul doi cu 82, 97 de puncte este clasată contestatara SC Iptana SA.

Primăria Capitalei a evaluat superficial şi subiectiv ofertele primite

În decembrie, ocupanta locului doi a depus o nouă contestaţie. De această dată, Sc Iptana SA susţine că a fost depunctată incorect pentru că „nu au fost detaliate problemele legate de organizarea arhitectural urbanistică privind zonificarea funcţională şi indicatorii urbanistici din arealul studiat”. Or, potrivit firmei contestatare toate acestea detalii au fost oferite.

Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) îi dă din nou dreptate, susţine un ziar central. Potrivit deciziei din 28 decembrie, Primăria a efectuat „o evaluare superficială a ofertei contestatarei, dând dovadă de subiectivism, analizând simplist sau omiţând să analizeze unele aspecte ale ofertei contestatarei, precum şi neaplicând factorii de evaluare descrişi în documentaţia de atribuire”. Ca urmare, CNSC obligă din nou Primăria Capitalei să reevalueze ofertele primite cu „respectarea întocmai a legislaţiei achiziţiilor publice” şi să emită un nou raport de atribuire, în termen de cel mult zece zile de la data primirii deciziei.

Câştigătorii contractului sunt membrii în Comisia de Urbanism a Primăriei Capitalei

Două dintre firmele câştigătoare, respectiv SC Western Outdoor SRL şi SC Alpha Studio SRL sunt deţinute de Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali, amândoi membri în Comisia Tehnică de Urbanism şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Bucureşti.
Practic, firmele deţinute de Sorin Gabrea şi Vlad Cavarnali vor elabora un PUZ care mai apoi va fi supus avizării în Comisia în care tot ei sunt membri. O reţetă garantată pentru succes. În plus, pentru serviciile oferite de firmele lor, ei vor primi aproximativ 1,6 milioane de euro fiecare (dacă valoarea contractului va fi împărţită în mod egal între cele cinci firme).

„Sunt un mare cunoscător al acestui oraş. Mă consider îndreptăţit să particip la un proiect de o asemenea anvergură pentru Bucureşti. Mi s-ar părea imoral dacă un debutant ar participa la un proiect atât de important”, a declarat pentru B365.ro arhitectul Sorin Gabrea.

De altfel, membrii Comisiei de Urbanism au votat anul trecut mai multe proiecte propuse de cei doi colegi ai lor. Astfel, firma arhitectului Sorin Gabrea, SC Western Outdoor SRL a avut 11 proiecte supuse avizării Comisiei, numai în 2010. Șapte dintre ele au primit deja aviz de urbanism sau de oportunitate. Și firma arhitectului Vlad Cavarnali a avut în 2010 nevoie de avizul CTUAT. SC Alpha Studio SRL a avut trei proiecte pentru care a solicitat aviz. Două dintre ele au primit din partea colegilor săi aviz de urbanism, iar unul aviz de oportunitate.

Avizul CTUAT este unul consultativ. Recomandarea finală pentru un PUZ o face arhitectul-şef al Primăriei, iar votul îl dă Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care ia însă în considerare şi avizul Comisiei de Urbanism.

„Din punct de vedere legal nu este incompatibilitate. Când se votează proiectul unui membru al Comisiei persoana respectivă trebuie să părăsească sala şi rămân ceilalţi colegi să voteze. Dacă vorbim din punct de vedere etic, moral, aici este o altă problemă, pe care eu prefer să nu mă pronunţ”, a spus pentru B365.ro, arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

Printre câştigătorii proiectului autostrăzii suspendate, trei „clienţi” fideli ai Primăriei

Alături de firmele celor doi arhitecţi din CTUAT, Primăria a desemnat câştigătoare şi alte trei firme cu care instituţia a avut sau are deja încheiate numeroase contracte. SC Ecoterra SRL este deţinută de omul de afaceri Mihai M. Stanciu. Pe acelaşi nume este înregistrată şi celebra firmă SC Search Corporation SRL, abonată la contractele de consultanţă ale Primăriei Capitalei. Numai în ultimele patru luni, edilii au atribuit Search Corporation SRL două contracte în valoare de 2,1 milioane lei.

Colaborarea cu Administraţia Străzilor (instituţie subordonată Primăriei Capitalei) este şi mai fructuoasă. Din mai şi până acum, firma lui Mihai M. Stanciu a câştigat trei contracte, în valoare de 4,4 milioane lei (peste un milion de euro).

SC Metroul SA este şi mai „apropiată” de Primăria Capitalei. Din luna august şi până în prezent firma (singură sau în asociere cu alte firme) a încheiat cinci contracte de servicii cu Primăria Capitalei, în valoare de 7,2 milioane de lei (1,7 milioane euro). Și firma Proiect Bucureşti este foarte cunoscută instituţiilor publice bucureştene, societatea activând în Capitală de peste 50 de ani. Printre proiectele sale se numărul şi celebrul Pasaj Basarab.

Cookies