BAZAR

Realitatea TV, amendată cu 6.000 de lei pentru declaraţii jignitoare la adresa lui Victor Ponta

Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat, joi, două reclamaţii privind ediţii ale emisiunii „Jocuri de putere”, difuzate la Realitatea TV pe 5 şi 6 mai. În emisiunea reclamată, Rareş Bogdan a folosit, printre altele, expresii precum „misoginism atroce”, „grobianism feroce” şi „un om care schelălăie, unul care-şi copiază teza de doctorat”.

„La raportul de control al Guvernului, la atribuţiile Corpului de Control s-au folosit cuvintele «penibil» şi «pueril» şi am luat din DEX ce înseamnă explicaţiile acestor cuvinte. Ştim cu toţii. Nu este nimic jignitor”, a spus Mura Frînculescu, directorul executiv al Realitatea Media, răspunzând astfel uneia dintre reclamaţii, scrie Mediafax. 

„Reclamanţii pretind că nu mi-am îndeplinit obligaţia legală de a folosi un limbaj decent şi am prejudiciat într-un mod evident imaginea premierului Victor Ponta prin exprimările «Este de o mitocănie groaznică, de un grobianism feroce». Fac precizarea că afirmaţia mea a fost făcută ca urmare a declaraţiei domnului Victor Ponta «Este un loc deschis şi nu aş vrea să ne cadă o paraşută în cap de la domnul Băsescu. Ne atacă cu paraşute, noi avem pilot», afirmaţie făcută la puţin timp după ce doamna Elena Udrea a făcut un salt cu paraşuta. (…) Rareş Bogdan a invocat art. 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, conform căreia «orice persoană are dreptul la libertatea de exprimare, libertatea de opinie sau libertatea de a exprima idei fără amestecarea autorităţilor publice şi fără a ţine cont de frontiere»”, a fost punctul de vedere transmis de Rareş Bogdan şi citit de Mura Frînculescu în şedinţa CNA.

În acest context, Monica Gubernat, membru al CNA, a propus sancţionarea postului de televiziune cu suma de 6.666 de lei, aceasta modificând ulterior suma în 6.000 de lei. „Pentru jigniri repetate la adresa premierului (Victor Ponta, n.r.), fără nicio importanţă pentru spaţiul public, propun o amendă de 6.666 de lei. (…) Să vă spun jignirile? Cred că nu are sens, inclusiv similitudinea, relaţia de cauzalitate între mandatul lui Putin şi când s-a investit Guvernul. Nu am înţeles-o”, a spus Gubernat.

„Pentru” amenda propusă de Monica Gubernat au votat, pe lângă aceasta, Viorel-Vasile Buda, Cristina Trepcea, Laura Georgescu, Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, iar „împotrivă”, Florin Gabrea, Narcisa Iorga şi Valentin Jucan. Sancţiunea a fost aplicată în baza articolului 30 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia „Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să respecte drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, viaţa privată, onoarea şi reputaţia, precum şi dreptul la propria imagine”, dar şi în baza articolului 32, alineatul (2), conform căruia „Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viaţă privată”.


Recomandarile noastre


Parteneri

Știri – Gândul

Știri – CanCan.ro

Back to top button