Realitatea pe care refuzăm să o privim. Efectele devastatoare pe care le are violența asupra copilului

10 feb. 2021
33 afișări
Realitatea pe care refuzăm să o privim. Efectele devastatoare pe care le are violența asupra copilului

Violența asupra copilului este un subiect tabu în România. Cazurile de violență asupra copiilor de la Suceava și Hunedoara sunt doar două dintre multitudinea de abuzuri fizice la care minorii din țara noastră sunt supuși zilnic.

Violența asupra copilului face ca în fiecare oră doi copii din România să fie victime ale unei forme de abuz raportată autorităţilor. Vorbim doar despre cazurile despre care se află, unele extrem de grave, însă mai mult ca sigur realitatea este mult mai sumbră.

Recent au fost intens mediatizate două cazuri de violență asupra copiilor. Este vorba despre cel al puștiului de 13 ani din Hunedoara, dat efectiv de pământ de iubitul mamei sale și despre cel al băiețelului de 7 ani din Suceava, bătut violent cu o scândură de tatăl său.

În cazul primului, agresorul a ajuns, pentru moment, 30 de zile după gratii, iar copilul s-a ales cu un traumatism cranian grav, iar în cel de-al doilea tatăl care l-a snopit în bătaie băiețelul sub privirile nepăsătoare ale mamei este și el reținut. În cazul său, de notat este și că acesta fusese arestat 8 ani după ce își violase fiica vitregă.

„A trântit copilul de pământ fară niciun regret. Și i-am strigat: „Mai nenorocitule, cum poți să dai așa într-un copil”. Și în clipa aia el i-a spus copilului lui: „Din cauza ta o să fac pușcărie” și l-a luat și l-a trântit”, este mărturia șocantă a unei femei în cazul abuzului din Hunedoara.

Violența asupra copilului: doar unul din zece părinți nu și-ar lovi copilul

Conform unui raport al World Vision România cifrele arată că 1 din 2 părinți (51%) cred că lovirea este pentru binele copilului, doar 1 din 10 (9%) părinți români nu și-ar lovi niciodată copilul sau că 1 din 10 (10%) consideră că lovirea apare din cauza copilului.

Mai mult, studiul “Abuzul și neglijarea copiilor” relevă următoarele:

  • 38% dintre părinți recunosc abuzul fizic asupra copiilor în familie
  • 63% dintre copii afirmă că sunt bătuți acasă de către părinții lor
  • 20% dintre părinți apreciază pozitiv bătaia ca mijloc de educație a copilului
  • 18 % dintre copii afirmă că au fost bătuți acasă cu bățul sau nuiaua, 13% cu o curea,  iar 8% cu lingura de lemn

„La noi, pedeapsa şi nu răsplata e mai importantă şi valoarea palmei este ultra răspândită”, spune psihologul Aurora Liiceanu.

Bolile cronice cauzate de violenţa asupra copilului

Pe principiile “unde dă mama crește”, “bătaia e ruptă din Rai”, ori “eu te-am făcut, eu te omor”, părinții încearcă să își educe copiii, neștiind  că, de fapt, violența nu educă ci, mai repede, violența naște violență sau poate cauza boli cornice precum cele cardiovasculare, afecţiuni pulmonare, hepatice, astm, obezitate, diabet, cancer, depresie, ADHD, tulburări de comportament, hipertensiune arterială, hipercolesterolemie şi niveluri ridicate de proteina C reactivă.

Mai mult, copiii care au fost abuzaţi sunt mult mai predispuşi la maturitate la tentative de suicid. În România, sinuciderea în rândul tinerilor cu vârste între 15 şi 19 ani înregistrează o rată de 6,3 decese la 100.000 de locuitori, comparativ cu media europeană de 4,6, conform unor date Eurostat din 2014.

În România, cele mai multe cazuri de abuz sunt în regiunea de sud – est, iar cele mai puţine cazuri în Bucureşti și Ilfov.

„România este o societate în care violenţa în familie e mult mai mare că în alte ţări europene. Legea care interzice bătaia a apărut mai târziu ca în alte state, aşa că 63 % dintre copii spun că sunt educaţi cu bătaia, iar 38 % dintre părinţi recunosc”, conform Gabrielei Alexandrescu, preşedinte executiv „Salvaţi copiii”.

Cookies